Üdvözöljük a Mohácsi Kórház honlapján! Normál nézet
Akadálymentes színséma
Akadálymentes közlekedés Az akadálymentes közlekedés a kórház egész területén biztosítva van

2022.10.28.

Tájékoztató a Laboratórium, a Belgyógyászati és a Diabetológiai Szakrendelések helyének változásáról

A Mohácsi Kórház Laboratóriuma 2022. november 2-tól a Belgyógyászati és a Diabetológiai Szakrendelés helyére költözik. Megközelíteni csak az utcáról a Tüdőgyógyászat felől lehet.

A Belgyógyászati és a Diabetológiai Szakrendelések a Betegfelvételi Iroda utáni folyósóra költöznek (a régi helyére)!

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

2022.10.28.

Egészséges Baranyáért díjat kapott dr. Hóbor Béla

Egészséges Baranyáért díjat kapott dr. Hóbor Béla, sebész, gasztroenterológus. Dr. Hóbor Béla az elmúlt 35 évben magas szintű szakmai tudásával hozzájárul a térség betegeinek ellátásához, és a jövő egészségügyi szakember utánpótlásához.

Forrás: BAMA

2022.10.14.

Látogatási tilalom visszavonása

Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Pszichiátriai Osztályon 2022.10.14-től - a Baranya Megyei Kormányhivatal által elrendelt - látogatási tilalom visszavonásra került.

Az osztályon fekvő betegeket látogatni minden nap 15:00-16:00 között lehet.

2022.10.04.

Felvételi zárlat

Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Pszichiátriai Osztályon 2022.10.03-tól - a Baranya Megyei Kormányhivatal által elrendelt - felvételi zárlat van érvényben.

2022.09.29.

Látogatási tilalom

Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Pszichiátriai Osztályon 2022.09.28-tól - a Baranya Megyei Kormányhivatal által elrendelt - látogatási tilalom van érvényben.

Az osztályon fekvő betegeket személyesen látogatni nem lehet, de számukra csomagot (névvel és az osztály megjelölésével) minden nap 9:00-11:00 és 14:00-16:00 óra között a portán lehet leadni.

2022.09.12.

Ragadd torkon a rákot! – Make Sense 2022 kampány szervezésében

Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy dr. Orbán Tamás az országos fül-orr-gégészeti és szájüregi rákszűrési akcióhéten szeptember 19-én és 20-án 8 és 14 óra között a gégészeti szakrendelésen szűréseket végez. Csak előzetes időpontfoglalással lehet a szűrőprogramban részt venni. Jelentkezni ezen a linken lehetséges.

Sajtóközlemény

2022.06.29.

Lakossági tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy július 1. az egészségügyben munkaszüneti nap, ezért azon a napon a járóbeteg ellátások és szakrendelések szünetelnek.

Megértésüket köszönjük.

2022.06.08.

Tájékoztató oltási rend változásáról

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy a kórházi oltópontok március 10-től a főbejárat felől közelíthetőek meg!

2022.06.07. kedd
13:00-16:00 regisztráció és időpont foglalással,
2022.06.10. péntek
09:00-17:00 regisztráció és időpontfoglalás nélkül,
2022.06.14.kedd
13:00-16:00 regisztráció és időpont foglalással,
2022.06.17. péntek
09:00-17:00 regisztráció és időpontfoglalás nélkül,
2022.06.21.kedd
13:00-16:00 regisztráció és időpont foglalással,
2022.06.24. péntek
09:00-17:00 regisztráció és időpontfoglalás nélkül.

2022. június 27. napjával kezdődő héttől a COVID-19 elleni oltási tevékenység a Mohácsi Kórházban szünetel.

Vakcinafelvételre kizárólag a megyei kórházakban illetve Budapesten a DPC, a Szent János, a SOTE valamint a Honvéd Kórházban csak pénteki napokon 14:00 és 19:00 óra között lesz lehetőség!

Az első oltás felvételéhez szükséges dokumentum
A 12-18 évesek részére szükséges dokumentum
A harmadik oltás felvételéhez szükséges dokumentum
A negyedik oltás felvételéhez szükséges dokumentum

2022.05.31.

Lakossági tájékoztató

Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Mohácsi Kórház területi ellátási kötelezettségbe tartozó szülészeti eseteket szakmaspecifikus koncentráció keretében 2022. június 1. napjától a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika látja el.

A nőgyógyászati járóbeteg-ellátás, a várandósgondozás és a progresszív ellátási szintnek megfelelő nőgyógyászati műtétek, valamint a nőgyógyászati ügyelet a továbbiakban is a Mohácsi Kórházban, lakosságközeli ellátásként valósulnak meg.

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2022.03.25.

Felhívás

Kedves Betegeink!

2022. március 26-án (szombaton) a betegellátás ügyeleti rend szerint történik!

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

2022.03.23.

Felhívás

2022.03.24-én (csütörtökön) a főbejárat az úttest aszfaltozása miatt a gépkocsiforgalom számára zárva lesz.

Az intézmény területére az engedéllyel rendelekezők a hátsó kapun keresztül tudnak behajtani.

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Felhívás

2022.03.08.

Látogatási tilalom visszavonása - Frissítve

A Nemzeti Népegészségügyi Központ visszavonta a látogatási tilalmat, azonban a látogatást az alábbi szigorú szabályok következetes betartása mellett szükséges biztosítanunk:

1. Egy beteghez naponta legfeljebb két látogató mehet be, személyenként max. 30 perces időtartamra, vagy egy látogató max. 60 perces időtartamra.
2. 14 év alatti gyerekek csak az udvaron tartózkodhatnak.
3. A COVID-19 fertőzés miatt kezelt betegek - az Eütv. 11. § (3)-(6) bekezdésben a kapcsolattartás jogára vonatkozóan meghatározott esetek kivételével - nem látogathatóak.
4. Amennyiben a látogatott betegünk önállóan, biztonságos helyváltoztatásra képes kérem, hogy látogatáskor szíveskedjenek a kórtermen kívüli területeket, kedvező időjárási viszonyok esetén, az intézmény udvarát előnyben részesíteni!
5. A látogatóknak mindvégig sebészi, vagy FFP2-FFP3 orrot és szájat eltakaró maszkot kell viselniük az intézmény teljes területén így az udvaron is! Ez alól kivétel:
1. hatodik életévét be nem töltött kiskorú,
2. értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személyek.

6. Kérjük, hogy a látogatás megkezdése előtt szíveskedjenek kezeiket a portánál és az épületek bejáratainál kihelyezett kézfertőtlenítő szerekkel fertőtleníteni!
7. Látogatási idő:

Hétfőtől-vasárnapig 15:00-16:00

Kérjük szíves együttműködésüket és a fenti szabályok következetes betartását!

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2022.02.28.

Lakossági tájékoztató

Tájékoztatjuk Betegeinket és Pácienseinket, hogy a Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya 2022. március 1.-vel újra biztosítja a betegfelvételt és a szülészeti-nőgyógyászati ellátást!

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

2022.02.15.

Lakossági tájékoztató

Tájékoztatjuk Betegeinket és Pácienseinket, hogy a Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán a mai naptól -2022.02.15-től- a Covid-19 okozta dolgozói megbetegedések miatt kialakult humánerőforrás hiány miatt, átmenetileg felvételi zárlat lép életbe!

A járóbeteg szakrendelések továbbra is működnek, a fekvőbeteg ellátás a Pécsi Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján történik!

A rendkívüli helyzet várhatóan 2-3 hétig tart!

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

2022.01.28.

Lakossági tájékoztató

Tisztelt Lakosság!

A Covid 19 (Omicron) újabb nagyarányú terjedése miatt az alábbiakat kérnénk a Lakosságtól:

A járóbeteg szakrendelések csak és kizárólag előjegyzés alapján, előre egyeztetett időpontban fogadják a betegeket.

A táv-gyógyszerfelírásra és távkonzultációra továbbra is van lehetőség, mely azt jelenti, hogy az ellátás sajátosságait és orvos-szakmai indokoltságát figyelembe véve lehet a beteg távollétében előszűrést végezni, diagnózist vagy terápiás javaslatot felállítani, gyógyszert rendelni.

A telefonos konzultáció során lelet készül, mely az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítésre kerül és ügyfélkapun keresztül elérhető.

A távkonzultáció és a telefonon történő gyógyszerfelírás a járványhelyzetben az egészségügyi dolgozók és a lakosság biztonságát segíti elő. Az így felírt gyógyszereket továbbra is lehetőség van TAJ-szám megadásával és a kiváltó személy azonosításával kiváltani.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2021.12.10.

Ön is szeretné vándorbölcsőben ringatni a kisgyermekét?

Nincs más teendője, mint jelentkezni a Városházán!

Lassan tíz éve már, hogy idehaza szárnyat bontott a Vándorbölcső mozgalom: célja feleleveníteni azt a régi, szép hagyományt, mikor a kisbabákat még bölcső-ben ringatták, amelyek aztán nemzedékeken át, családról családra jártak. Egy ilyen, fából készült kiságynak – köszönhetően az Ágymester Manufaktúra Kft.-nek – immár Mohács is gazdája. Pávkovics Gábor polgármester nemrég úgy döntött: városunk, családbarát önkormányzatunk is csatlakozik e szép kezde-ményezéshez, remélve, hogy nálunk is sikeres lesz, s a gyermekáldás előtt álló szülők közül minél többen kapcsolódnak be e programba. E kiságy nem csupán egyszerű fekhely: használata az újszülötteknél segíti az idegrendszer fejlődését, az egyensúlyérzék kialakulását és stabilitást is jelent a babáknak: az egyenletes, ringató mozgás a születés előtti időszakot idézi fel bennük, amitől könnyebben megnyugszanak. E bölcsők tömör fából készülnek, lakkozottak, könnyen tisztán tarthatók. Ha a gyermekáldás előtt álló szülők arra az elhatározásra jutnak, hogy szeretnének élni e lehetőséggel, kérjük, keressék a Városházán (Széchenyi tér 1.) Varga Emmát a 22-es számú irodában, e-mailben (vargaemma@mohacs.hu) vagy az 505-500-as telefonszámon. A kis bölcsőt (térítésmentesen) legfeljebb hat hónap időtartamra lehet kölcsönbe venni, melyről egy néhány soros szerződés is készül. A kiságy elszállításáról és visszahozataláról a Városházára az igénybe vevő családoknak kell gondoskodniuk. Várjuk jelentkezésüket, induljon el a mohácsi bölcső is hosszú vándorútjára…

Plakát

2021.11.22.

Lakossági tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot arról, hogy a koronavírus fertőzés rohamos terjedésére tekintettel, a személyes kapcsolatok csökkentését célozva illetve a humánerőforrás szükségszerű átcsoportosítása miatt a nem sürgősségi járóbeteg ellátás bizonyos szintű korlátozására kerül sor, ennek megfelelően kérjük Önöket, hogy kezelőorvosukkal elsődlegesen telefonos konzultációt folytassanak.

A járóbeteg szakrendelések előjegyzés alapján, előre egyeztetett időpontban fogadják a betegeket. A táv-gyógyszerfelírásra és távkonzultációra továbbra is lehetőség van, amely azt jelenti, hogy az ellátás sajátosságait és orvosszakmai indokoltságait figyelembe véve lehet a beteg távollétében előszűrést végezni, diagnózist és terápiás javaslatot felállítani, gyógyszert rendelni.

A telefonos konzultáció során lelet készül, mely az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítésre kerül és Ügyfélkapun keresztül elérhető.

A távkonzultáció és a telefonon történő gyógyszerfelírás a járványhelyzetben az egészségügyi dolgozók és a lakosság biztonságát támogatja. Az így felírt gyógyszereket továbbra is lehetőség van TAJ-szám megadásával és a kiváltó személy azonosításával kiváltani.

Kérem a fentiek szíves tudomásul vételét valamint kollégáimtól a fenti szabályok betartását!

Tisztelettel:
Dr. Csizmadia Csaba főigazgató megbízásából:
Dr. Major Csilla
orvosigazgató

Lakossági tájékoztató

2021.10.29.

Látogatási tilalom

A Covid-19 koronavírus által okozott megbetegedések növekvő számára tekintettel a mai naptól kezdődően főigazgatói hatáskörömben eljárva a Mohácsi Kórház egész területére látogatási tilalmat rendelek el, amely visszavonásig érvényes!

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2021.10.27.

Lakossági tájékoztató

Tájékoztatom, hogy a tervezhető fogászati ellátások, a rehabilitációs ellátások, valamint a tervezhető invazív beavatkozások veszélyhelyzeti rendjéről szóló 469/2021. (VIII.6.) Kormányrendeletben foglaltak értelmében védettségi igazolvány hiányában a közfinanszírozott ellátás esetén - az akut és sürgősségi betegellátások, betegség miatti oltási kontraindikáció, és a vérvétel kivételével - az invazív (előre tervezett, nem akut) beavatkozásokat megelőző 48 órán belül negatív SARS-CoV-2 PCR teszt eredmény és a beavatkozás napján végzett negatív antigén gyorsteszt eredmény elvégzése szükséges, amelynek a költsége a beteget terheli.

A Mohácsi Kórházba védettségi igazolvány hiányában, elektív, invazív beavatkozásra érkező pácienseknek, a beavatkozást megelőző 48 órán belüli PCR teszt eredményt kell felmutatniuk. (Térítés ellenében PCR tesztelésre Mohácson, és Pécsen is több helyen van lehetőség, pl. PTE KK Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ D épület, 7624 Pécs, Nyár u. 8. , időpont egyeztetés: a 72/507-523 és a 06-30-156-23-34 telefonszámokon lehetséges, hétfő-csütörtök: 8-16 óra között, pénteken: 8-13 óra között. A PCR vizsgálat díja: 19.500 Ft.)

A beavatkozás napján kötelezően elvégezendő antigén gyorsteszt vizsgálatot a Mohácsi Kórházban, a mintavételi ponton, ill. ügyeleti időben a betegellátó helyen továbbra is ingyenesen elvégezzük.

A szakorvosi vélemény szerint nem oltható személyek és a 0-18 év közöttiek, valamint az ő kísérőjük számára az SARS-CoV-2 PCR teszt és antigén gyorsteszt térítésmentesen végezhető. A COVID-19 gyanú ill. fertőzöttség lehetősége esetén a laboratóriumi vizsgálatra járványügyi érdekből kerül sor, mely térítésmentes.

Kérem a fentiek szíves tudomásul vételét!

Tisztelettel:
Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2021.10.14.

Felhívás

Tájékoztatjuk Betegeinket, hogy október 14-én és 15-én a Szemészeti Szakrendelő továbbképzés miatt szünetel!

A Pécsi Klinikai Központ szemészeti Klinikája csak a sürgősségi szemészeti ellátást igénylő betegeket fogadja!

Cím: Pécs, Akác utca 1. (Honvéd Kórház)

Megértésüket köszönjük:
Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2021.07.08.

Lakossági tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 365/2021. (VI.30.) Kormányrendelet 1. §-a) pontjában foglaltaknak megfelelően 2021. július 3. napját követően a továbbiakban is kötelező a maszk viselése a Kórház egész területén!

A Kórház területére történő belépés is csak maszkban lehetséges!

Lakossági tájékoztató

2021.06.28.

Tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy július 1 az egészségügyben munkaszüneti nap, ezért aznap a járóbeteg ellátások és szakrendelések szünetelnek.

Megértésüket köszönjük.

2021.06.11.

Oltásra regisztráció

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy oltásra a Kormányzati online időpontfoglaló rendszeren tud jelentkezni. Ennek segítségével foglalhat időpontot az Önnek megfelelő időpontra a Mohácsi Kórházba. Az időpontfoglaló rendszer használatának feltétele, hogy Ön már regisztrált a vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Vakcina igénylés regisztráció:
https://vakcinainfo.gov.hu/

Oltás időpont foglaló rendszer:
https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas

2021.05.21.

Lakossági tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2021. május 21. napjától kezdődően az alábbi szabályok szigorú betartása mellett ismételten lehetőség van a Kórházunkban ápolt betegek látogatására:

Fekvőbetegek látogatásának feltételei:
a. Egy beteghez naponta legfeljebb egy fő látogató bemehet, maximum 60 perces időtartamra.
b. Intézménybe való belépéskor testhőmérséklet mérése és kézfertőtlenítés kötelező.
c. A látogatónak védettségi igazolvánnyal vagy 48 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR teszt eredménnyel rendelkeznie kell, amely a 18 év alattiakra is vonatkozik.
A védettségi igazolvány, vagy a 48 órán belüli negatív PCR teszt meglétének ellenőrzése két helyen történik:
- betegirányítóknál a kórház főbejáratánál (A betegirányítóknak az erre kijelölt füzetben kell vezetniük, ki, mikor került beengedésre, és mikor távozott az intézmény területéről.)
- fekvőbeteg osztályon.
d. A látogatási idő egységes az egész intézményben, a látogatás délután 15:00 órától lehetséges. Az intézmény területére történő beléptetés 15 és 16 óra között történhet, egy beteghez naponta legfeljebb egy fő látogató bemehet, maximum 60 perces időtartamra.
e. A látogatóknak minimum 3 rétegű sebészi szájmaszkot kell viselniük, mely az orrot és a szájat is eltakarja.
f. A beteg csak akkor fogadhatja látogatóját a kórteremben, ha terminális vagy olyan súlyos állapotú, aki fekvőbeteg révén az osztály ebédlő helyiségében vagy a kórházi udvaron nem tudja fogadni a látogatót.
g. A látogatás helyszíne (rossz idő vagy rosszabb állapotú beteg esetén) fekvőbeteg osztályokon az osztályos ebédlő helyisége lehet.
h. Osztályon történő látogatáskor, a belépést követően kötelező a kézfertőtlenítés a látogatók számára.
i. Amennyiben a beteg állapota és az időjárás megengedi, a látogatás a kórház udvarán kell, hogy történjen és ebben az esetben is egy beteggel csak egy látogató tartózkodhat. A kórház egész területén szigorúan kötelező a szájmaszk viselete, ebbe bele tartozik a kórház udvara is.
j. A látogatónak távozáskor a kórház főbejáratán le kell jelentenie, hogy végzett a látogatással és az intézményt elhagyja.

Orvoslátogatók fogadására vonatkozó szabályok:
Az orvoslátogatók, gyógyszer- és termékismertetők csak is kizárólag látogatási időben (délután 15:00-16:00 között) látogathatják az orvosokat, melynek feltételei a védettségi igazolvány vagy 48 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR teszt eredmény felmutatása a betegirányító ponton, továbbá sebészi szájmaszk viselete, és a kézfertőtlenítés. Az ilyen célú látogatás nem tarthatja fel a betegellátást.

Sürgősségi betegellátó osztály járó betegeinek kíséretére vonatkozó rendelkezés:
A Sürgősségi betegellátó osztályra érkező járó beteget egy fő kísérheti. Amikor a Sürgősségi osztályon fogadják a beteget, a kísérőnek meg kell adnia az elérhetőségét, azt követően, pedig távoznia kell az intézményből. Mivel a sürgősségi vizsgálatok több órát is igénybe vehetnek, és a járóbeteg ellátás látogatását a jelenlegi jogszabályok nem engedélyezik, ezért a kísérő nem tartózkodhat az intézmény területén. Ez alól kivételt képez a sürgősségi osztályon fekvőbetegként felvett súlyos terminális állapotú beteg esete.

COVID-19 pozitív vagy gyanús betegek látogatásának rendje:
COVID pozitív osztályokon, ill. intermedier osztályokon történő látogatás továbbra sem engedélyezett. A látogatás csak egyedi méltányosság alapján főigazgatói engedéllyel lehetséges, a terminális állapotú beteg hozzátartozója, egyházi személy esetében.

Várandós nők kísérőire vonatkozó szabályok:
Terhesgondozásra érkező kismamát egy fő kísérheti, melynek a feltételei:
- a védettségi igazolvány vagy 48 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR teszt eredmény felmutatása a betegirányító ponton,
- továbbá sebészi szájmaszk viselete, és a kézfertőtlenítés.
- A páciens és kísérője az időpont előtt 5 perccel léphet be a kórház területére.
- A terhesgondozó szakrendelő várótermében szükséges betartani a 1,5 méter távolságot, tömeges várakozás kialakulását el kell kerülni.

Mohács, 2021.05.21.
Tisztelettel:
Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2021.05.10.

Tájékoztatásul az Operatív Törzs közleménye a 16-18 évesek oltásával kapcsolatban.

Az oltás feltétele a kitöltött és aláírt szülői hozzájárulási nyilatkozat. A szülő személyes jelenléte - jelen jogszabályi környezetben – nem szükséges, azt előírni az intézmény részéről felesleges.

Egységesen az alábbi hozzájáruló nyilatkozatot kell használni minden érintett esetében. Saját, a kórház által előállított hozzájáruló nyilatkozatot egyik intézmény sem írhat elő az oltás feltételeként!

Hétfő reggeltől már az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 évesek is tudnak online időpontot foglalni az oltásra. Több mint 84 ezer érvényesen regisztrált fiatal számára nyílt meg mától az időpontfoglaló. A jogosultak erről ma SMS-értesítést is kapnak. Az oltásukra május 13. csütörtöktől - május 18. keddig hirdettek időpontokat a kórházak. Az oltás Pfizer vakcinával fog történni. Az oltásra kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük, amely a koronavirus.gov.hu honlapról letölthető. A szülői hozzájáruló nyilatkozat nélkül nem adható be az oltás.

Az időpontfoglalásra és az oltásra azok a fiatalok jogosultak, akik érvényesen regisztráltak, május 18-ig betöltik a 16. életévüket illetve idén betöltik a 18. életévüket.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Pfizer vakcinára most kizárólag ez a korosztály tud most időpontot foglalni, a többi regisztrált továbbra is Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokat tud jelenleg foglalni.

Az SMS-ben értesített fiatalokat arra kérjük, hogy mielőbb foglalják le az oltási időpontokat a www.eeszt.gov.hu oldalon, ahová a TAJ-szám és a születési dátum megadásával tudnak belépni, majd ki tudják választani az oltás időpontját és helyszínét. A véglegesített foglalásról visszaigazoló emailt kapnak, a visszaigazolást kérjük nyomtassák ki és vigyék magukkal a kórházi oltópontra.

Amennyiben tanítási időszakra sikerül csak időpontot foglalniuk, akkor az oltás igazolt hiányzásnak számít a középiskolákban, amelyet az oltási időpont visszaigazolásának és az oltáskor kapott papír bemutatásával lehet igazolni.

Mit kell vinni az oltásra?
- kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot,
- kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról,
- TAJ-kártyát,
- személyi igazolványt.

Azok a 16-18 évesek, akik eddig nem regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, ezután is megtehetik, az ő oltásukra a későbbiekben, a többi regisztrált között lesz lehetőség.

2021.04.19.

Családbarát kórházi innovációk járvány idején pályázat

Kórházunk Szülészeti Osztálya nevezett a Magyar Kórházszövetség - Három Királyfi Mozgalom által kiírt "Családbarát kórházi innovációk járvány idején" pályázatra. Kérjük, hogy szavazatával támogassa osztályunk pályázatát, eredményes közönségszavazás esetén osztályunk támogatásban részesülhet.

Az alábbi linken szavazhat:
https://www.haromkiralyfi.hu/csaladbaratkorhaz2021

Fontos, hogy a szavazás megerősítése érdekében a megadott Emailre érkező Szavazás megerősítése linkre való kattintás után lesz érvényes a szavazat.

Köszönettel: a Szülészeti Osztály kollektívája.
Köszönettel: Dr. Nyilas Pál

2021.04.12.

TISZTELT TÁMOGATÓINK!

A világjárvány óriási mértékű megpróbáltatást ró a társadalom valamennyi tagjára, megsokszorozódva a járvány előtti életük során megszokott lelki és fizikai terhelést. Kiemelten igaz ez a folyamatosan helytálló, másokért felelősséggel és fáradhatatlanul dolgozó egészségügyi munkatársainkra, kórházi dolgozóinkra.

A világjárvány óriási mértékű megpróbáltatást ró a társadalom valamennyi tagjára, megsokszorozódva a járvány előtti életük során megszokott lelki és fizikai terhelést. Kiemelten igaz ez a folyamatosan helytálló, másokért felelősséggel és fáradhatatlanul dolgozó egészségügyi munkatársainkra, kórházi dolgozóinkra.

A világjárvány óriási mértékű megpróbáltatást ró a társadalom valamennyi tagjára, megsokszorozódva a járvány előtti életük során megszokott lelki és fizikai terhelést. Kiemelten igaz ez a folyamatosan helytálló, másokért felelősséggel és fáradhatatlanul dolgozó egészségügyi munkatársainkra, kórházi dolgozóinkra.

A Mohácsi Kórház hálás köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik adományaikkal, támogatásaikkal segítették könnyebbé és elviselhetőbbé tenni dolgozóink számára a COVID-19 világjárvány elleni védekezést!

Az emberpróbáló feladatok ellátásában az így megnyilvánuló nagymértékű társadalmi összefogás, lelki támogatás támaszt biztosított a COVID-19 vírussal megfertőződött betegek ápolásában részt vevő dolgozóink számára, melyből erőt tudnak meríteni a további munkájukhoz.

Támogatásaikat ezúton is még egyszer köszönve:
Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2021.04.09.

Lakossági tájékoztató - Frissítve

Tisztelt Hozzátartozók!

Intézményünk kiemelten fontosnak tartja koronavírusos betegeink hozzátartozóinak korrekt és megfelelő tájékoztatását.

A biztonságos kórházi működés és a sikeres gyógykezelés érdekében a COVID Osztályon ápolt betegek állapotáról naponta 14 és 16 óra között az alábbi telefonszámokon lehet érdeklődni:

69/511-150/309
69/511-150/225

Kérjük, hogy a családból, illetve az intézményekből (szociális otthon) naponta egy alkalommal, egy személy érdeklődjön, illetve egy beteg esetében lehetőleg ugyanaz a családtag, megbízott személy tartsa a kapcsolatot kórházunkkal!

A betegek minél hatékonyabb ellátása, orvosaink, szakdolgozóink járványhelyzetre kialakított munkafolyamatainak biztosítása érdekében kérjük szíves türelmüket és együttműködésüket!

Mohács, 2021. március 17.
Tisztelettel:
Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2021.04.06.

Lakossági tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a 2021.04.07-én esedékes második körös Pfizer oltás teknikai okok miatt 2021.04.08-án lesz megtartva!

2021.04.01.

Lakossági tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a koronavírus világjárvány harmadik hullámában a kórházi kezelést igénylő fertőzöttek számának növekedésével a járvány előtti időszakhoz képest megnőhet a fertőzés illetve annak szövődményei következtében elhunyt betegek száma. Ezen okból kifolyólag a kegyeletteljes előírások teljeskörű betartására tekintettel előfordulhat, hogy szükség esetén külső szolgáltatók hűtőkapacitását veszi majd a Kórház igénybe, ez azonban az elhunytak hozzátartozói számára semmilyen plusz költséget nem fog jelenti.

Köszönjük az eddigi türelmüket és megértésüket!

Kelt: Mohács, 2021. március 31.
Tisztelettel:
Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2021.03.22.

Covid Önkéntesek regisztrációja

Folytatódik a Covid Önkéntesek regisztrációja!

Országos Kórházi Főigazgatóság – covid önkéntes regisztráció

A koronavírus járvány harmadik hulláma minden eddiginél súlyosabban érinti Magyarországot és a magyar lakosságot. Össze kell fognunk és minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a meredeken ívelő járvány mielőbbi leküzdése érdekében. Ezért ismét elindítjuk a COVID Önkéntes oldalt az egészségügyi végzettséggel rendelkező vagy egészségügyi képzésben résztvevők számára, és tenni akarnak a magyar betegek gyógyulásáért. Regisztrálni a https://covid-onkentes.okfo.gov.hu/ honlapon lehet.

- Hívjuk és várjuk azokat a szakorvosokat, vagy azon szakrendelések szakdolgozóit, ahol a betegforgalom a járványügyi helyzetben várhatóan lecsökken.
− Hívjuk és várjuk azokat az egészségügyi szakembereket, orvosokat és szakdolgozókat, akik nem közfinanszírozott járó- vagy fekvőbetegellátó egészségügyi szolgáltatóknál dolgoznak.
− Hívjuk és várjuk azokat az egészségügyi szakembereket, akik egészségügyi szakképesítésük megszerzése után nem az egészségügyi ágazatban helyezkedtek el, vagy időközben elhagyták azt.
− Hívjuk és várjuk mindazokat, akik közép- vagy felsőfokú egészségügyi képzésben vesznek részt.
− Orvos-, fogorvorvos-, gyógyszerésztanhallgatók, egészségtudományi hallgatók, egészségügyi OKJ-s képzések hallgatói is jöjjenek!
− Hívjuk és várjuk azokat a rezidenseket és szakorvos-jelölteket akik szükség esetén szívesen vállalnának feladatot a képzőhelyüktől eltérő egészségügyi intézményben vagy a járványügyi védekezés egyéb színterein.

A járvány leküzdésében való közreműködés önkéntes jogviszony keretében, a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény rendelkezéseivel összhangban, ellenszolgáltatás nélkül történik majd.

Sikeres regisztrációt követően az orvostanhallgatóknak lehetőségük van választani az alábbi preferált területek közül:
− a fertőzés gyanús és fertőzött betegek megfigyelése;
− a középsúlyos fertőzött betegek ellátásában való részvétel;
− a súlyos állapotban lévő fertőzött betegek intenzív ellátásában való részvétel;
− az időskorú betegek otthoni vagy intézeti ellátásában való részvétel;
− a fogyatékos embertársaink otthoni vagy intézeti ellátásában való részvétel;
− a karanténok valamelyik formájában lévő betegek ellátásában való részvétel;

Lehetséges továbbá a preferált régió kiválasztása is.

Amennyiben már rendelkezik a jelentkező egészségügyi szakképesítéssel, de működési nyilvántartási engedéllyel nem, a regisztrációhoz szükséges Alapnyilvántartási számát a https://kereso.enkk.hu oldalon tudja szükség esetén megnézni.

2021.03.03.

Lakossági tájékoztató az oltás menetéről

Covid-19 vírus elleni oltakozásra Mohácson 2 oltópont lett kijelölve:
1. Háziorvosi Szolgálat
2. Mohácsi Kórház

A Mohácsi Kórházban csak azokat a pácienseket tudjuk fogadni, akiket a háziorvosok átirányítanak, telefonon egyeztetve az oltás napját, óra, perc pontossággal! A feltorlódás elkerülése érdekében, kérjük az időpont szigorú betartását! Hozzák magukkal a háziorvostól kapott és kitöltött nyilatkozatot és adategyeztetés céljából személyes okmányaikat (TAJ kártya, személyigazolvány, lakcímkártya).

Az oltás helyszíne a Mozgásszervi Rehabilitációs I. Tömb, mely a kórház déli bejárata, a gimnázium felől közelíthető meg. A kapuban katonák felügyelik a beléptetést, a háziorvosoktól kapott lista alapján egyeztetik a nevet és az időpontot, testhőmérsékletet mérnek és amennyiben szükséges segítenek a közlekedésben.

Az oltást megelőzi a helyszíni regisztráció, majd az oltást követően 15 perc megfigyelési idő szükséges.
Kérjük ezen idő alatt is az orrot és szájat eltakaró maszkhasználatot, csoportosulás elkerülését, másfél méteres távolság betartását!

Pfizert/Biontech lakossági tájékoztató
Moderna lakossági tájékoztató
AstraZeneca lakossági tájékoztató
Szputnyik V lakossági tájékoztató
Sinopharm lakossági tájékoztató

2021.02.01.

Lakossági tájékoztató

A Mohácsi Kórházban a prosectura hűtőkapacitásának bővítésével kapcsolatos beruházás 2021. január 26-án sikeresen befejeződött.

A mai naptól kezdődően a beruházás előtti megszokott rendben történik a halottkezelés illetve az elszállíttatás a hozzátartozó által választott temetkezési vállalkozóval.

Köszönjük az eddigi türelmüket és megértésüket!

Kelt: Mohács, 2021. január 28.
Tisztelettel:
Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2020.12.04.

BÚCSÚZUNK…

A Mohácsi Kórház vezetése és teljes kollektívája mély megrendüléssel tudatja, hogy 2020. december 2-án elhunyt Dr. Pintér Attila, az intézmény radiológus főorvosa.

60 évet élt.

Az új koronavírus nem válogat: szeretett munkatársunk néhány hete maga is fertőzötté vált, szervezete sajnos nem tudta legyűrni a gyilkos kórt. Küzdött és küzdöttek kollégáink, gyógyítók, ápolók, heteken át, figyelve a lélegeztetőgépet és a monitorokat, egy emberként – sajnos hiába.

„A jókedved fertőzzön, ne a kezed!” – ez volt az egyik jelmondatod, amit rögtön Mohácsra kerülésed után nagybetűkkel kiírtál a röntgen falára. Derűs voltál, és a derű, ha hihetünk az ókor legnagyobb gondolkodóinak, a legnagyobb bölcsesség. Ahogy telt az idő, Téged megismerve, az embert, a gyógyítót, a gyógyító embert, a betegekhez való hozzáállásodat, az orvosi hivatás iránti alázatodat, azt érezhettük, birtokolod mindazt a tudást, ami a földi halandót bölccsé teszi.

Dr. Pintér Attila a Pécsi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáján végzett munkáját cserélte fel a mohácsi állásra. Jóleső érzéssel olvastuk a helyi önkormányzati lapban, amit ideérkezése után pár héttel nyilatkozott: „Nem ismeretlen kollégákhoz jöttem és kimondottan tetszik az a családias légkör, ami itt fogadott.” Hogy e légkört sikerült tovább javítani, bensőségesebbé tenni, abban nagy szerepe volt neki is. Szintén újságírói kérdésre, hogy mi vonzott a radiológus pályára, ezt felelte:

- Nagyon szeretem a gépeket. Az maga a csoda volt, ahogy a régi röntgengépek működtek, alaposan ki is ismertem őket, most pedig csodálom a korszerű berendezéseket. Másrészt jó érzés tudni, milyen nagy jelentősége van a betegellátásban az általunk megállapított diagnózisnak.

És milyen forgatókönyvíró az élet: jómaga, aki mindig a higiéniai előírások betartását hangsúlyozta a fertőzések elkerülése érdekében, végül maga is fertőzés, a COVID-19 áldozatává vált.

Amikor itt, a kórházban végzett a napi munkával, vizsgálatokkal, a betegek gyógyításával és szeretett családjához hazatért, otthon szívesen vette kezébe csillagászati távcsövét, hogy az égboltot fürkéssze, a végtelen Világegyetem titkait kutassa. Vajon ott volt-e, látta-e a fénylő csillagokban, hogy mi fog történni ebben az évben december 2-án?...

A választ csak ő tudja.

Kedves kollégánk, Kosztolányi Dezső gyönyörű verse, a Hajnali részegség utolsó soraival köszönünk el Tőled:

„Bizony ma már, hogy izmaim lazulnak,
úgy érzem én, barátom, hogy a porban,
hol lelkek és göröngyök közt botoltam,
mégis csak egy nagy ismeretlen Úrnak
vendége voltam.”

Kedves kollégánk, a földi vendégeskedésed véget ért.
Megtörten búcsúzunk, emlékedet megőrizzük.

A Mohácsi Kórház kollektívája

2020.12.03.

Tájékoztató

2020. november 9-től miniszteri rendelet alapján intézményünk is COVID-19 ellátó kórházzá alakult, ezért a Belgyógyászati Tömb COVID ellátóként funkcionál, ahol csak a kórházi ellátást igénylő középsúlyos és súlyos, igazolt COVID-19 fertőzött, valamint gyanús betegek kerülnek ellátásra.

A Belgyógyászati Osztály a Mozgásszervi - Rehabilitációs Tömb emeletének bal oldali folyosójára, a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály betegei pedig a folyosó jobb oldalára kerültek.

A Neurológiai Osztály a Sebészeti Osztállyal egy szinten, a Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály a régi Szemészeti Osztályon (konyha felett) található.

A Csecsemő-és Gyermekosztály nem működik, a Pécsi Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika fogadja a betegeket. Sürgősségi csecsemő-és gyermekellátás esetén a megadott telefonszámon kell tájékozódni.

A csecsemő-és gyermek szakrendelés a recepciótól jobbra található (6-os ajtó).

A kórházi betegek felvétele minden esetben a Sürgősségi Osztályról történik!

Telefonos elérhetőségek:
Belgyógyászati Osztály: 69/511-174
Adminisztráció: 69/511-150/254 mellék
Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály: 69/511-170
Neurológiai Osztály: 69/511-180
Sebészeti Osztály: 69/511-172
Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály: 69/511-161
Csecsemő részleg: 69/511-150/322
Adminisztráció: 69/511-150/303
Sürgősségi Csecsemő-és Gyermek Osztály: 69/511-176
Adminisztráció: 69/511-176
Csecsemő-és Gyermek Szakrendelés: 69/511-150/306

Mohács, 2020. december 03.
Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Tájékoztató

2020.12.03.

Tájékoztató

Tisztelt Hozzátartozók!

Intézményünk kiemelten fontosnak tartja koronavírusos betegeink hozzátartozóinak korrekt és megfelelő tájékoztatását.

A biztonságos kórházi működés és a sikeres gyógykezelés érdekében a COVID Osztályon ápolt betegek állapotáról naponta 12 és 14 óra között az alábbi telefonszámokon lehet érdeklődni:
1. emelet: 69/511-150/258 mellék
2. emelet: 69/511-150/384 mellék
3. emelet: 69/511-150/395 mellék

Kérjük, hogy a családból, illetve az intézményekből (szociális otthon) naponta egy alkalommal, egy személy érdeklődjön, illetve egy beteg esetében lehetőleg ugyanaz a családtag, megbízott személy tartsa a kapcsolatot kórházunkkal!

A betegek minél hatékonyabb ellátása, orvosaink, szakdolgozóink járványhelyzetre kialakított munkafolyamatainak biztosítása érdekében kérjük szíves türelmüket és együttműködésüket!

Mohács, 2020. december 2.
Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Tájékoztató

2020.11.19.

Tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy a Véradó állomáson 2020.11.18. - 2020.11.27. között a véradás elmarad!

2020.11.10.

Tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy a Véradó állomás rendkívüli véradást tart 2020.11.10. (kedd) és 2020.11.12. (csütörtök) napokon a mohácsi állomáson.
Parkolni a garázs előtt lehetséges.

2020.10.20.

Lakossági tájékoztató

Kórházunk Központi Aneszteziológiai és Intenzív Osztályán Covid-19 megbetegedés miatt szakdolgozók karanténba kerültek, ezért az újonnan érkező betegek felvétele ideiglenesen felfüggesztésre került.

Az intenzív ellátást igénylő betegek a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt intézménybe kerülnek felvételre.

A Belgyógyászati Osztály felvételi zárlatának feloldása folyamatban van, előre láthatóan 2020. október 26-tól tudjuk fogadni a betegeket.

A többi osztályon a betegfelvétel zavartalanul működik.

A járóbeteg szakrendelések előjegyzés alapján, előre egyeztetett időpontban fogadják a betegeket.

A táv-gyógyszerfelírásra és távkonzultációra továbbra is van lehetőség, mely azt jelenti, hogy az ellátás sajátosságait és orvosszakmai indokoltságát figyelembe véve lehet a beteg távollétében előszűrést végezni, diagnózist vagy terápiás javaslatot felállítani, gyógyszert rendelni.

A telefonos konzultáció során lelet készül, mely az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítésre kerül és ügyfélkapun keresztül elérhető.

A távkonzultáció és a telefonon történő gyógyszerfelírás a járványhelyzetben az egészségügyi dolgozók és a lakosság biztonságát támogatja. Az így felírt gyógyszereket továbbra is lehetőség van TAJ-szám megadásával és a kiváltó személy azonosításával kiváltani.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2020.10.12.

A Tolna Megyei Balassa János Kórházba került betegekről történő informálódás

Tisztelt Hozzátartozók! Tisztelt Partnereink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy intézményünk a COVID-betegek ellátására kijelölt járványkórház, amelyben a biztonságos kórházi működés és a sikeres gyógykezelés érdekében, a fertőző osztályon ápolt betegekről történő informálódás és a velük való kapcsolattatás kizárólag az alábbi tudnivalók ismeretében és szabályok betartásával lehetséges.

A fertőző osztály valamennyi részlegén - a COVID-Intenzív részleget is beleértve -, a munkafolyamatok és a védőfelszerelésben történő munkavégzés miatt, a hozzátartozói érdeklődéseket nem áll módunkban fogadni.

Azonban a hozzátartozók aggodalmát megértve és a megfelelő, korrekt tájékoztatást fontosnak tartva szeretnénk áthidalni ezt a nehézséget azzal, hogy létrehoztunk kórházunkban egy információs központot.

Munkanapokon (hétfőtől péntekig) 8:00-tól 15:00 óráig, a 06 30 0186115 mobilszámon várjuk a nálunk ápolt COVID-pozitív betegek hozzátartozóinak, gondozóinak hívását. Kollégánk rögzíti az érdeklődő elérhetőségét, a beteg adatait, valamint a rokonsági fokot. Ezt követően tájékoztatásra jogosult munkatársunk 24 órán belül vissza fogja hívni önöket.

Érdeklődésüket emailben is fogadjuk, az alábbi adatok megadásával:

 • Beteg neve, születési helye, ideje, anyja neve, lakcíme
 • Az érdeklődő telefonszáma, illetve az az email cím, amire a tájékoztatást kéri.
 • A beteggel fennálló rokonsági fok, vagy intézményi érdeklődés esetén az intézmény nevének, székhelyének megadása.

Kérjük, hogy a családból, illetve az intézményekből (szociális otthon) naponta egy alkalommal, egy fő érdeklődjön, illetve egy beteg esetében lehetőleg ugyanaz a családtag, megbízott személy tartsa a kapcsolatot kórházunkkal!

A betegek minél jobb ellátása, orvosaink, szakdolgozóink kialakított munkafolyamatainak biztosítása érdekében kérjük türelmüket és együttműködésüket!

Szekszárd, 2020.október 6.
A Tolna Megyei Balassa János Kórház vezetése

A Tolna Megyei Balassa János Kórházba került betegekről történő informálódás

2020.10.07.

Tájékoztatás gyermekorvosi ügyeleti ellátási rend változásáról

2020. október 10. napjától a mohácsi körzethez tartozó települések csecsemő- és gyermekorvosi központi ügyeleti ellátási feladatait a Mohácsi Egészségügyi Alapellátó biztosítja a Mohács, Véradó utca 1. szám alatt.
A Mohácsi Kórház Csecsemő-és Gyermekosztályán ügyeleti időben (H-P: 16:00-08:00, SZ-V: 00:00-24:00) a betegek ellátására csak az alábbi esetekben kerül sor:

 • a központi ügyeletet ellátó ügyeletes orvosa által kiállított, orvosi beutalóval ellátott, osztályos felvételre érkező gyermekek, továbbá
 • a mentőszolgálat által behozott gyermekek.

2020.09.24.

Tájékoztató

Eljárásrend COVID-19 fertőzés gyanús beteg esetére
PR68

10. sz. melléklet
Eljárásrend látogatási tilalom idején

Intézményünk minden osztályán 2020.09.03-tól visszavonásig látogatási tilalom lépett életbe!

A látogatás súlyos állapotú, végstádiumú beteg esetén főigazgatói engedéllyel, egy időben egy hozzátartozónak vagy egyházi személynek lehetséges. Az engedély személyre szóló, az adott osztállyal előre egyezetett időpontban meghatározott időre érvényes.

A látogatás feltétele nyilatkozat kitöltése, hogy nem merül fel a COVID-19 fertőzés gyanúja.

Az engedéllyel rendelkező látogató maximum 10 percig, megfelelő védőöltözetben látogathatja csak a beteget. A kapcsolattartó számára intézményünk biztosítja a védőfelszerelést.

Kérjük, csak akkor látogassa meg hozzátartozóját, ha teljesen tünetmentes!

A főigazgatói engedélyt az Igazgatás épületében a Titkárságon lehet igényelni.

Elérhetőség: 06 69/ 511 152
Email

Kiskorú beteg mellett egyik szülője, vagy törvényes képviselője tartózkodhat.

Apás szülés esetében az apa jelen lehet, de kötelessége a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében az alábbi intézkedésekben együttműködni:
- Nyilatkoznia szükséges a kórházba történő belépés előtt arról, hogy nem tartózkodik önkéntes/ hatósági karantén alatt, nem járt az elmúlt 14 napban külföldön, nincsenek COVID-19 fertőzésre utaló tünetei (láz, köhögés, légszomj), tudomása szerint nem került kontaktba COVID-19 fertőzésben szenvedő beteggel.
- Helyes kézfertőtlenítési technika, valamint a védőeszközök helyes fel-és levételének elsajátítása a dolgozók segítségével
- Megfelelő védőeszközök biztosítása maguk számára, melyet bontatlan csomagolásban kell magukkal hozniuk az alábbiak szerint:

 • Sebészeti szájmaszk (1 db)
 • Egyszer használatos gumikesztyű (2 db)
 • Egyszer használatos műtőssapka (1 db)
 • Lábzsák (1 pár)
 • Egyszer használatos látogatói köpeny (1 db)

A személyes kapcsolattartásra engedéllyel nem rendelkező betegekről a beteg felvételekor megjelölt hozzátartozó telefonon érdeklődhet, a betegadatok azonosításával.

A kapcsolattartásra mobiltelefon használata orvosi vizit, vizsgálat vagy kezelés ideje alatt nem engedélyezett, egyéb esetben a betegtársak nyugalmának megzavarása nélkül használható.

Csomag leadása minden nap 9:00 és 11:00 óra között lehetséges a kórház Porta Szolgálatánál.

Csomagokra vonatkozó szabályok:
- A csomagot fel kell címkézni. A címkén fel kell tüntetni a beteg nevét és az osztály nevét.
- A csomagot eldobható műanyag szatyorba kell tenni, vagy olyan külső csomagolásba, ami eldobható.
- A csomag ne tartalmazzon felbontott, romlandó élelmiszert!
- Ha a csomag tartalmaz ruhadarabot, az frissen mosott legyen.
- Értéket (pl. pénzt) zárt borítékban, névvel ellátva lehet a csomagba tenni.
- A csomag tartalmát úgy kell összeállítani, hogy lehetőleg bontatlan csomagolásban legyenek a tisztasági termékek és a gyógyszerek is. Amennyiben ez nem lehetséges, műanyag zárható nejlonzacskóban legyen elhelyezve.

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Tájékoztató

2020.09.09.

Gyermek fül-orr-gégészeti tájékoztató

Tisztelt Szülők!

Kérjük amennyiben gyermekükkel fül-orr-gégészeti szakrendelésre szeretnének jönni, időpont kéréskor a betegfelvételi irodának jelezzék, hogy gyermeküknek van-e hőemelkedése/láza. Amennyiben van, akkor a rendelés végére fognak időpontot kapni, hogy az orvosok az ilyen esetekben előírt védőfelszerelést fel tudják venni ill. lehessen zárófertőtleníteni a vizsgálat után.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

2020.09.04.

Orvos-látogatóknak tájékoztató

Tisztelt Orvos-látogatók!

Tájékoztatom Önöket, hogy a kialakult járványhelyzet miatt nincs lehetőség személyes orvoslátogatásra kórházunkban a mai naptól visszavonásig.

Kérném, más formában tartsák a kapcsolatot orvos kollégáinkkal!

Köszönöm a megértésüket!

Dr. Major Csilla Ph.d.
orvos- igazgató

2020.09.03.

Látogatási tilalom a Mohácsi Kórházban

Tisztelt Látogatók!

Intézményünk minden osztályán 2020.09.03-tól visszavonásig látogatási tilalom lép életbe. A látogatás súlyos állapotú, végstádiumú beteg esetén főigazgatói engedéllyel, egy időben egy hozzátartozónak vagy egyházi személynek lehetséges. A főigazgatói engedélyt az Igazgatás épületében a Titkárságon lehet igényelni. Kiskorú beteggel egy hozzátartozó, illetve a mellékelt tájékoztató alapján apás szülés esetében az apa jöhet be.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Tájékoztató apás szülés lehetőségéről

2020.09.02.

Tájékoztatás a csomagok átadásának szabályairól

A járványügyi helyzetre való tekintettel az alábbi szabályok érvényesek, ha a beteg hozzátartozója csomagot szeretne beadni a betegnek a látogatási tilalom alatt az osztályokra.

Csomag leadása minden nap 9:00 és 11:00 óra között lehetséges a kórház Porta Szolgálatánál.

Csomagokra vonatkozó szabályok:
- A csomagot fel kell címkézni. A címkén fel kell tüntetni a beteg nevét és az osztály nevét.
- A csomagot eldobható műanyag szatyorba kell tenni, vagy olyan külső csomagolásba, ami eldobható.
- A csomag ne tartalmazzon felbontott, romlandó élelmiszert!
- Ha a csomag tartalmaz ruhadarabot, az frissen mosott legyen.
- Értéket (pl. pénzt) zárt borítékban, névvel ellátva lehet a csomagba tenni.
- A csomag tartalmát úgy kell összeállítani, hogy lehetőleg bontatlan csomagolásban legyenek a tisztasági termékek és a gyógyszerek is. Amennyiben ez nem lehetséges, műanyag zárható nejlonzacskóban legyen elhelyezve.

Együttműködésüket köszönjük!

2020.08.28.

Tájékoztató

Kedves Betegeink!

2020. augusztus 29-én (szombaton) a betegellátás ügyeleti rend szerint történik!

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Tájékoztató

2020.08.04.

Tájékoztató az országba való belépés és a hatósági házi karantén alól való mentesítés feltételeiről

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója arról, hogy augusztus 1-től milyen feltételekkel léphet be magyar állampolgár sárga és piros jelzésű országból, valamint mi a teendője akkor, ha az elrendelt hatósági házi karatén alól mentesülni szeretne.

Mellékelve még a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ térítéses koronavírus (SARS-CoV-2) PCR vizsgálatról szóló lakossági tájékoztatója

NNK lakossági tájékoztató

PTE lakossági tájékoztató

2020.07.28.

Felhívás

Tájékoztatjuk Betegeinket, hogy a Neurológiai Osztály a Sebészeti Tömb 3. emeletére költözött (régi Szemészeti Osztály).

Mohács, 2020. július 20.

Dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Felhívás

2020.07.21.

Lakossági tájékoztató

Tisztelt Látogatók!

A környező országokban tapasztalható emelkedő koronavírus esetszám miatt kérjük Önöket, hogy hozzátartozóik és a többi beteg érdekében tartózkodjanak a látogatástól bármilyen külföldi utazást követően 14 napig. A vírus már a lappangási időszak végén is fertőz, illetve tünetmentes fertőzést is okozhat, ezért lehet, hogy Ön egészségesnek érzi magát, miközben megfertőzheti a veszélyeztetett csoportba tartozó fekvőbetegeket. Tudjuk, mennyire fontos a kapcsolattartás szeretteinkkel, ezért a látogatás lehetőségét továbbra is biztosítani szeretnénk Önöknek. Ennek biztonságossága az Önök felelősségteljes magatartásán is múlik.

Köszönjük együttműködésüket!

Dr. Major Csilla Ph.D.
orvosigazgató

Lakossági tájékoztató

2020.06.17.

Lakossági tájékoztató

Az országos veszélyhelyzet megszűntével az egészségügyi készenléti állapot kórházunkban továbbra is fennáll.

Az Országos Tisztifőorvos bizonyos feltételekkel megszüntette a látogatási tilalmat, de az enyhítésekre vonatkozóan több előírást is megfogalmaztak. Továbbra is elsőszámú cél, hogy dolgozóinkat és betegeinket megóvjuk a fertőződéstől, hiszen a kórház és a szakrendelések különösen veszélyeztetett terület a Covid-19 fertőződés kockázata miatt.

Az enyhítés jegyében a központi előírásokat helyi szinten az alábbi mellékletben foglaltak szerint valósítjuk meg.

Megértésüket köszönjük!

dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

2020.06.12.

Látogatási tilalom megszűnése

Tisztelt Lakosság!

A mai napon 2020.06.12. 14:00 órától a látogatási tilalom feloldásra került a Mohácsi Kórház valamennyi Osztályán!

2020.06.12.

Betegtájékoztató

Tájékoztatjuk Betegeinket, hogy a telefonos konzultáció szükségessége miatt a Mohácsi Kórház telefonvonalai túlterheltek. Szíves megértésüket és türelmüket kérjük, a probléma megoldásán dolgoznak kollégáink.

2020.06.10.

Betegtájékoztató

Tájékoztatjuk Betegeinket, hogy a Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály a Család Barát Szülészet Pályázati Program keretében felújításra kerül, melynek célja az anya-bababarát szemlélet, családbarát értékrend iránt minél szélesebb körben elkötelezett szülészeti és újszülött osztály kialakítása.

A felújítási munkálatok idejére az osztály a belgyógyászati tömb 3. emeletére költözik.

A szakrendelések helye nem változik.

Osztály elérhetősége: 69/511-161

Mohács, 2020. június 9.

Megértésüket köszönjük!

dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Betegtájékoztató

2020.06.09.

Betegtájékoztató

Tájékoztatjuk Betegeinket, hogy 2020. május 4-től a telefonos konzultációk mellett, - figyelembe véve a szigorú higiénés rendszabályokat - folyamatosan dolgozunk a szakrendelések újraindításán, melyhez kérem az alábbiak betartását.

 • Panasz esetén először háziorvosával vegye fel a kapcsolatot.
 • Amennyiben háziorvosa szakrendelésre irányítja, telefonon keresse fel a szakrendelést, ahol telefonos konzultációra kerül sor, melyről lelet készül. Az elkészült lelet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítésre kerül, mely ügyfélkapun keresztül elérhető.
 • A beutaló köteles szakrendelésekhez - telefonos konzultáció esetén is - szükség van a beutalóra, melynek naplószámát be kell diktálnia. (A beutaló szintén az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítésre kerül, mely ügyfélkapun keresztül elérhető.)
 • A leleten rögzítenünk kell a telefonos konzultáció tényét is, melyhez meg kell adnia a telefonszámát.
 • Személyes vizsgálatra telefonos konzultáció eredményeképpen kerülhet sor, melyhez a konzultáló orvos vagy asszisztense ad időpontot, ezáltal a korábban adott időpontok érvénytelenek!!
 • Amennyiben késik, vagy nem jelenik meg az előjegyzett időpontban, - a szigorú betegfogadási rend fennállása miatt - új időpontot kell kérnie.
 • Az együtt várakozás jelentette fertőzésveszély elkerülése érdekében az előre egyeztetett időpont előtt maximum 15 perccel tudjuk csak fogadni a szakrendelésen. (Előbb nem léphet a kórház területére sem!)
 • A Kórházba történő belépés előtt egy előszűrés (pre-triage) keretében
  • testhőmérséklet mérés,
  • járványügyi kikérdezés történik,
  • majd higiénés kézfertőtlenítés elvégzése után léphet a kórház területére
  • illetve adott napra, adott időpontban, adott szakrendelésre időponttal kell rendelkeznie, mely a kórházi rendszerünkben is szerepel név szerint.
 • Az Intézmény területén kötelező a szájmaszk helyes viselése, mely során az orrot és a szájat is el kell takarni!

Korábban előjegyzett betegek telefonos konzultáció illetve egyeztetés céljából hívják fel szakorvosukat!

Felhívjuk figyelmüket, hogy az alábbi szakrendelések elérhetősége megváltozott:

Bőrgyógyászati Szakrendelés 511-150/287 mellék

Fül-Orr-Gégészeti szakrendelés
dr. Kiss Zsuzsanna 511-150/189 mellék

Fül-Orr-Gégészeti Szakrendelés
dr. Orbán Tamás 511-150/248 mellék

Onkológiai Szakrendelés és Gondozás 511-150/142 mellék

Köszönjük szíves együttműködésüket!

Mohács, 2020. június 5.

dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Betegtájékoztató

2020.05.19.

Betegtájékoztató

Tisztelt Betegeink!

A járványügyi helyzet javulásával lehetővé vált az egészségügyi ellátások további bővítése. Május 18-tól újraindíthatóak a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatok, foglalkozás- egészségügyi szűrések, melyek telefonos időpont egyeztetés alapján vehetők igénybe.

Tüdőszűrésre a 69/511-150/320 melléken, a foglalkozás-egészségügyi szűrésre 69/ 511-183 lehet időpontot egyeztetni, minden hétköznap 9.00-12.00 óráig.

A szűrések igénybevétele csak és kizárólag az Ady Endre utcai gyalogos főbejárat felől lehetséges, ahol egy előszűrést - rövid kikérdezést, hőmérést és kézfertőtlenítést - követően kerülhet sor az ellátás igénybevételére.

Az együtt várakozás jelentette fertőzésveszély elkerülése érdekében az előre egyeztetett időpont előtt maximum 15 perccel tudjuk csak fogadni a szakrendeléseken. (Előbb nem léphet a kórház területére sem!)

Az Intézmény területén és a várókban kötelező a szájmaszk helyes viselése, mely során az orrot és a szájat is el kell takarni!

Tisztelettel kérjük együttműködésüket és megértésüket!

Mohács, 2020. május 18.

dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Betegtájékoztató szűrésekről

2020.05.06.

Tájékoztató

Tisztelt Betegeink!

A Kormány által kihirdetett vészhelyzet alatti 2020. május 4-i szakrendelés nyitásokat követően az eddigi várólistás előjegyzéseket megszüntettük.
Kérjük betegeinket, amennyiben előjegyzett időpontja volt, telefonos konzultáció illetve egyeztetés céljából hívja fel szakorvosát.

2020.05.05.

Betegtájékoztató

Tájékoztatjuk Betegeinket, hogy 2020. május 4-től a telefonos konzultációk mellett, - figyelembe véve a szigorú higiénés rendszabályokat - folyamatosan dolgozunk a szakrendelések újraindításán, melyhez kérem az alábbiak betartását.

 • Panasz esetén először háziorvosával vegye fel a kapcsolatot.
 • Amennyiben háziorvosa szakrendelésre irányítja, telefonon keresse fel a szakrendelést, ahol telefonos konzultációra kerül sor, melyről lelet készül. Az elkészült lelet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítésre kerül, mely ügyfélkapun keresztül elérhető.
 • A beutaló köteles szakrendelésekhez - telefonos konzultáció esetén is - szükség van a beutalóra, melynek naplószámát be kell diktálnia. (A beutaló szintén az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítésre kerül, mely ügyfélkapun keresztül elérhető.)
 • A leleten rögzítenünk kell a telefonos konzultáció tényét is, melyhez meg kell adnia a telefonszámát.
 • Személyes vizsgálatra telefonos konzultáció eredményeképpen kerülhet sor, melyhez a konzultáló orvos vagy asszisztense ad időpontot.
 • Amennyiben késik, vagy nem jelenik meg az előjegyzett időpontban, - a szigorú betegfogadási rend fennállása miatt - új időpontot kell kérnie.
 • Az együtt várakozás jelentette fertőzésveszély elkerülése érdekében az előre egyeztetett időpont előtt maximum 15 perccel tudjuk csak fogadni a szakrendelésen. (Előbb nem léphet a kórház területére sem!)
 • A Kórházba történő belépés előtt egy előszűrés (pre-triage) keretében
  • testhőmérséklet mérés,
  • járványügyi kikérdezés történik,
  • majd higiénés kézfertőtlenítés elvégzése után léphet a kórház területére
  • illetve adott napra, adott időpontban, adott szakrendelésre időponttal kell rendelkeznie, mely a kórházi rendszerünkben is szerepel név szerint.
 • Az Intézmény területén kötelező a szájmaszk helyes viselése, mely során az orrot és a szájat is el kell takarni!

Korábban előjegyzett betegek telefonos konzultáció illetve egyeztetés céljából hívják fel szakorvosukat!

COVID-19 vírus átvitel szempontjából magas kockázatú vizsgálatoknál, beavatkozásoknál, melyeket az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tagozatai állítottak össze, a járóbeteg rendelésen való megjelenés feltétele a negatív koronavírus irányú PCR vizsgálat, melynek azonosítószámát a betegdokumentációban rögzítenünk kell. A mintavétel gyakorlati megvalósításának rendszere még kidolgozás alatt van, ezért türelmüket kérjük.
Arról, hogy az Ön tervezett vizsgálata magas kockázatúnak számít-e, az előzetes telefonos konzultáción kap tájékoztatást. A teljesség igénye nélkül ilyenek az endoszkópos vizsgálatok, az ultrahang diagnosztika, valamennyi fül-orr gégészeti vizsgálat.

Az egynapos sebészeti ellátások fokozatos visszavezetését is megkezdjük május 4-e után, erre a szakrendelések utalhatnak betegeket, függetlenül attól, hogy volt-e a veszélyhelyzet előtt időpontja valakinek.

Ezek a rendelkezések a járványügyi helyzettől és az igénybevételi szükségletektől függően változhatnak, erről folyamatos tájékoztatást adunk.

Köszönjük eddigi türelmüket, és kérjük, hogy vegyék figyelembe, hogy a teljes körű ellátás nem azonnal vezethető vissza, csak ésszerű módon, fokozatosan, hogy mind a járványügyi készenlétünket, mind pedig dolgozóink egészségét és munkaképességét meg tudjuk őrizni. Nem utolsósorban mérlegeljék saját kockázatukat is, így továbbra is csak kifejezetten indokolt esetben vegyék igénybe szolgáltatásainkat.

Köszönjük szíves együttműködésüket!

Mohács, 2020. május 4.

dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Betegtájékoztató

2020.04.28.

Tájékoztatás

Tisztelt Betegeink!

A Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt az EMMI Integrált Jogvédelmi Szolgálata (IJSZ) betegjogi képviselői a panaszok kezelésére és a tájékoztatásra irányuló feladataikat folyamatosan ellátják.

Panaszügyben - ide értve a koronavírus-fertőzött betegek ellátása érdekében megemelt ágy-és lélegeztetési kapacitás során felmerülő betegpanaszokat – a területileg illetékes betegjogi képviselő járhat el.

A jogvédelmi képviselők a vírus terjedésének megakadályozása, valamint a járványügyi kockázat kiküszöbölése érdekében a közvetlen személyes kapcsolattartások számát csökkentik, azonban a területileg illetékes jogvédelmi képviselő telefonon, emailen való elérhetősége folyamatosan biztosított.

A területileg illetékes jogvédelmi képviselő neve és elérhetőségei:

dr. Fehér Hajnalka
telefon:+36/20/4899533
email:hajnalka.feher@ijb.emmi.gov.hu

Mohács, 2020. április 27.

Tisztelettel:
dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Betegjogi képviselő elérhetősége

2020.04.09.

Tájékoztató apás szülés lehetőségéről

A Kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel a betegek teljes körű ellátása és a járvány terjedésének megfékezése érdekében az egészségügyi ellátást érintő korlátozó intézkedések kerültek bevezetésre, mint például a kórházban kezelt betegek látogatásának tilalma.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 11. § (5) bekezdése a látogatáson kívüli személyes kapcsolattartási jogot állapít meg, mely szerint a szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy, a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy - amennyiben ezt az ő vagy az újszülött egészségi állapota nem zárja ki- újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el.

Fentiek értelmében az apás szülésnél az apa jelen lehet, de kötelessége a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében az alábbi intézkedésekben együttműködni:

- Nyilatkoznia szükséges a kórházba történő belépés előtt arról, hogy nem tartózkodik önkéntes/ hatósági karantén alatt, nem járt az elmúlt 14 napban külföldön, nincsenek COVID-19 fertőzésre utaló tünetei (láz, köhögés, légszomj), tudomása szerint nem került kontaktba COVID-19 fertőzésben szenvedő beteggel.
- Helyes kézfertőtlenítési technika, valamint a védőeszközök helyes fel-és levételének elsajátítása a dolgozók segítségével
- Megfelelő védőeszközök biztosítása maguk számára, melyet bontatlan csomagolásban kell magukkal hozniuk az alábbiak szerint:

 • Sebészeti szájmaszk (1 db)
 • Egyszer használatos gumikesztyű (2 db)
 • Egyszer használatos műtőssapka (1 db)
 • Lábzsák (1 pár)
 • Egyszer használatos látogatói köpeny (1 db)

Kérjük mérlegeljék a kockázatot!

Megértésüket köszönjük és minden tőlünk telhetőt elkövetünk a megfelelő szakmai ellátás érdekében.

Kelt: Mohács, 2020. április 8.

dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Tájékoztató apás szülés lehetőségéről

2020.03.31.

Felhívás

Kedves Orvostanhallgatók!

A Mohácsi Kórház várja azon medikusok jelentkezését, akik elhivatottak leendő szakmájuk iránt és ebben a nehéz helyzetben segítenék a szakorvos csapat munkáját!

Az orvos-és egészségtudományi képzést folytató egyetemek tájékoztatása alapján azon hallgatók, akik önkéntes alapon jelen járványügyi helyzetben részt vesznek a védekezésben, ezen tevékenységet az egyetemek a klinikai gyakorlatba beszámítják.

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet:
dr. Major Csilla orvos-igazgató: 06 30 270 3423
Tompity Judit minőségügyi vezető: 06 20 921 5123

Mohács, 2020. március 30.

Köszönettel:
dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Felhívás medikusoknak

2020.03.27.

Tájékoztatás

Tisztelt Betegeink!

A kialakult járványügyi helyzet miatt a szakrendelések bizonytalan ideig szünetelnek, azonban a tartós betegségek gondozását végző szakrendeléseken telefonos jelzés alapján készséggel felírjuk a tartósan szedett gyógyszereiket, és akut megbetegedés esetén továbbra is állunk a rendelkezésükre.

A szakrendeléseket a mellékletben megadott időpontban és telefonszámon tudják elérni!

A kórházba való belépés csak és kizárólag az Ady Endre utcai gyalogos főbejárat felől lehetséges, ahol egy elsődleges pre-triage pont került kialakításra, ahol egy rövid kikérdezést és hőmérést követően kerül kijelölésre a további ellátásuk helyszíne, melyről ott helyben tájékozatják Önöket.

Tisztelettel kérjük együttműködésüket és megértésüket!

Mohács, 2020. március 26.

Tisztelettel:
dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Szakrendelések elérhetőségei

2020.03.26.

Tájékoztatás a csomagok átadásának szabályairól

Járványügyi helyzetre és a teljes látogatási tilalomra való tekintettel a következő szabályok érvényesek, ha a beteg hozzátartozója csomagot szeretne beadni a betegnek.

Csomag leadási idő mindennap 9:00 és 11:00 óra között történik, a kórház Porta Szolgálatánál.

I. Csomagokra vonatkozó szabályok
- A csomagot fel kell címkézni. A címkén fel kell tüntetni a beteg nevét és az osztály nevét.
- A csomagot eldobható műanyag szatyorba kell tenni, vagy olyan külső csomagolásba, ami eldobható.
- A csomag ne tartalmazzon felbontott, romlandó élelmiszert!
- Ha a csomag tartalmaz ruhadarabot, az frissen mosott legyen.
- Értéket (pl. pénzt) zárt borítékban, névvel ellátva lehet a csomagba tenni.
- A csomag tartalmát úgy kell összeállítani, hogy lehetőleg bontatlan csomagolásban legyenek a tisztasági termékek és a gyógyszerek is. Amennyiben ez nem lehetséges műanyag zárható nejlonzacskóban legyen elhelyezve.

II. Hozzátartozó kötelességei, nyilatkozat tétele
- A hozzátartozónak a portán ki kell töltenie egy dokumentumot, melyben nyilatkozik, hogy sem neki, sem pedig a vele egy háztartásban élőknek nincsenek fertőzésre utaló tüneteik és egyikőjük sincs hatóságilag elrendelt otthoni karanténban.

Csomagok átadásának szabályai koronavírusra tekintettel

2020.03.18.

COVID-19 tájékoztató anyagok

Általános óvintézkedések

Elkülönítés, járványügyi megfigyelés és önmegfigyelés

Óvintézkedések gyermekek számára

Gyógyszer kiváltása

Tájékoztató gyógyszerkiváltási lehetőségekről

Helyes köhögés

Segítsük az időseket!

Helyes kézmosás

Lehetőségek kontaktszám csökkentésére – Közösségi rendezvények

Óvintézkedések magasabb kockázatú betegcsoportok számára

Megelőzés 12 pontja

Tájékoztató munkáltatói lehetőségekhez

Fertőződés elkerülése - alapvető szabályok

Emberi szervezet védekezőképességének erősítése

Hogyan óvja meg szüleit, nagyszüleit?

TAJ szám nélküli személyek járványügyi ellátása

Táppénz - Információs összefoglaló

Otthoni karantén

Óvintézkedések várandósok, kismamák részére saját egészségük és a csecsemő egészsége érdekében

2020.03.18.

Tájékoztatás

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy a Betegfelvétel / Recepció a következő telefonszámokon érhető el:
69/511-155
69/511-185

A megnövekedetett telefonhívások miatt kérjük türelmüket!

2020.03.16.

A Mohácsi Kórház tájékoztatása az új típusú koronavírussal kapcsolatban

Tisztelt Lakosság!

A Kínából 2019 végén indult új típusú koronavírus járvány elérte Európát és hazánkat is.

A betegséggel és a megelőzéssel kapcsolatos tájékoztatóinkat, melyek a Nemzeti Népegészségügyi Központ anyagai felhasználásával készültek, mellékelten találja.

Kérjük, amennyiben az új típusú koronavírus fertőzésre utaló tüneteket észlel magán, NE JÖJJÖN BE A KÓRHÁZBA VAGY A HÁZIORVOSI RENDELŐBE, TELEFONON ÉRTESÍTSE HÁZIORVOSÁT, A HÁZIORVOSI ÜGYELETET, SZÜKSÉG ESETÉN A MENTŐKET!

Az új típusú koronavírus fertőzés fő tünetei: LÁZ, SZÁRAZ KÖHÖGÉS, FÁRADTSÁG, NEHÉZLÉGZÉS

Annak érdekében, hogy a vírus terjedését lassítsuk, védjük fekvőbetegeinket, valamint az egészségügyi dolgozókat, a Mohácsi Kórházban az alábbi intézkedések vannak érvényben:

 • Országos Tisztifőorvos Asszony által elrendelt látogatási tilalom a fekvőbeteg osztályokon
 • Valamennyi járóbeteg szakellátás 2020.03.16-től szünetel! Az ellátás a betegutak kijelölésével, a Sürgősségi Osztályon keresztül történik!
 • Kérjük, csak indokolt esetben keressék fel a kórházi sürgősségi ellátást, elsődlegesen tüneteikről háziorvosukkal konzultáljanak, a kiadott tájékoztató anyagokat is figyelembe véve!
 • Kérjük a szünetelő szakrendelések helyettesítésére, halasztható vizsgálatok igénybevételével ne terheljék az akut betegellátás rendszerét.
 • A kórházba való belépés csak és kizárólag az Ady Endre utcai gyalogos főbejárat felől lehetséges, ahol egy elsődleges pre-triage pont került kialakításra, ahol egy rövid kikérdezést és lázmérést követően kerül kijelölésre a további ellátásuk helyszíne, melyről ott helyben tájékozatják Önöket. A megközelítést felfestett színes sávok is segítik!
 • Gyermek sürgősségi ellátás változatlan helyen üzemel, egy gyermekkel egy kísérő léphet be a kórház területére, az udvaron át megközelítve a Gyermekosztály épületét!
 • A szülészet, és a terhesgondozás változatlan formában működik. Megkérjük az ellátást igénybe vevőket, hogy védőfelszerelésben látogassák a Kórházat.

Ezen kívül tájékoztatjuk Önöket, hogy:

 • A közgyógyellátási igazolványok és a szakorvosi javaslatok a veszélyhelyzet időtartama alatt és azt követően 90 napig érvényben maradnak.
 • A stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen való rendelése telefonon történő távkonzultáció alapján történik.
 • A kórház területére csak a mentő és a kórházi dolgozók hajthatnak be személygépkocsival, a behajtási engedélyek előre nem látható ideig érvényüket vesztik!

Mohács, 2020. március 16.

dr. Csizmadia Csaba
főigazgató

Lakossági tájékoztató

Megelőzés

Mit tegyünk tünetek esetén?

Védje magát a fertőzéstől

2020.03.16.

Mohácson eddig nem volt pozitív koronavírusos eset - Várhatóan egykapus lesz a beléptetés a kórházban

A Mohácsi Kórházban felkészültek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetek kezelésére, s várhatóan további lépéseket is tesznek: minden bizonnyal egykapus lesz a beléptetés az intézménybe, s hétfőtől csak a véradóban végzik a vérvételeket, számolt be Pávkovics Gábor, Mohács alpolgármestere a kórház főigazgatójával folytatott megbeszéléséről.

A Mohácsi Kórház főigazgatója, dr. Csizmadia Csaba az irodájában fogadta Pávkovics Gábort, s a megbeszélésen számos olyan információ elhangzott, amiről a lakosságnak érdemes értesülnie.

A kórház vezetője szerint az intézmények felkészültek, a legnagyobb veszélyt a pánikkeltés és az emberek kevésbé egészségtudatos magatartása jelenti.

Budapesten az Operatív Törzs teljes és részletes tájékoztatást adott az eljárási rendekkel és a feladatokkal kapcsolatban. Ezek ismeretében a kórház kidolgozta a különböző veszélyességi szintekre a stratégiai lépéseket, az eljárásmódokat, valamint az esetlegesen kieső egészségügyi dolgozók pótlására történő terveket és a betegutakat. Figyelemmel vannak arra is, hogy a lázas betegek útját el kell különíteni az egyéb panaszokkal a sürgősségi osztályra érkező betegekétől, ezzel még inkább csökkentve a fertőzés veszélyét.

A főigazgató kifejtette, természetesen készek további intézkedéseket is foganatosítani, ezekről a betegek mindig tájékoztatást kapnak a kórház honlapján vagy a kihelyezett plakátokon.

Valószínűsítette, hogy ellenőrzött és egykapus lesz a kórházba történő bejutás, a vérvételi lehetőséget pedig jövő héttől a véradóban biztosítják. Utóbbi azért fontos, hogy minél kevesebb páciens menjen be a fekvőbetegeket ellátó részre.

A sürgősségi osztály szintjén anyagi, eszközi és humán erőforrás szempontjából is maximálisan felkészültek.

Hangsúlyozta, Mohácson egyelőre még nem volt pozitív koronavírusos betegeset. Hozzátette, fertőtlenítő szerekből és egyéb alapvető eszközökből nincs hiány jelenleg.

A vírus lappangási ideje 2-14 nap, cseppfertőzéssel terjed és közvetlen érintkezéssel, de megfelelő magatartással, pontosan és felvilágosultan eljárva izolálni tudjuk az esetleges kontaktszemélyeket, így jobb eséllyel elkerülhető, hogy hatalmas járvány törjön ki városunkban.

A mohácsi polgároktól az intézmény vezetője azt is kéri, őrizze meg mindenki a higgadtságát és a józan eszét.

Akik külföldről érkeznek haza, azok igenis vállalják azt, hogy 14 napig nem mennek közösségbe, hiszen megfertőzhetik társaikat. Nagyon fontos a helyes hozzáállás, ami azt jelenti, hogy legalább 1,5-2 méter távolságból kommunikáljunk egymással, mert így a cseppfertőzésnek csökken az esélye, a kommunikációs és a kapcsolati időt pedig szorítsuk tíz perc alá, hiszen ez is mérsékelheti a fertőződés lehetőségét.

További megszívlelendő tanácsként felhívta a figyelmet a rendszeres szellőztetés jelentőségére, és beszélt arról is, hogy a zárt térben megtartott rendezvényeket érdemes bizonyos létszám fölött, vagy ha lehet, inkább teljesen kerülni. Nyilvánvalóan fontos, hogy a különböző tömegközlekedési eszközöket, szórakozóhelyeket is éppúgy kerüljük, mert nem tudhatjuk, ki volt a kontakt.

Jó hír, hogy a szappan le tudja mosni a kézről a koronavírust. Az még nem ismert, hogy ellenanyagot lehet-e előállítani, mert a vírus viszonylag gyorsan változtatja a szerkezetét. Egyelőre kutatás tárgyát képezi, hogy egy pozitív hordozó ember meddig számít fertőzőnek, ezért szükségesek ezek a demarkációs intézkedések.

Elengedhetetlen az alapos és rendszeres tisztálkodás, a gyakori ruhaváltás, a használt zsebkendők szemétbe dobása mellett a már említett kézmosás. Ezekkel az egyszerű megelőző lépésekkel elejét lehet venni a fertőzésnek.

Kórházunk vezetője egy aggodalmának is hangot adott. Attól tart, hogy azok, akik rosszindulatú híreket terjesztenek, bagatellizálni próbálják a kialakult helyzetet, olyan hanyag magatartást tanúsítanak, mely miatt egyik szerettük megfertőződhet és legrosszabb esetben akár el is halálozhat.

Forrás: Mohácsi Újság

2020.03.12.

Tájékoztatás

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kérésének megfelelően, kérnénk minden gyógyszerismertetőt, orvos-látogatót, hogy mind az influenza, mind a koronavírus-fertőzés elleni védekezésre tekintettel a közvetlen személyes látogatások ideiglenes felfüggesztését az elkövetkezendő időszakban. (A rendelkezés visszavonásáig.)

Kérném az orvos kollégákat, hogy erről tájékoztassák a hozzájuk telefonon bejelentkező gyógyszer ismertetőket, orvos-látogatókat is!

Köszönettel:
Dr. Major Csilla Ph.d.
Orvos igazgató

2020.03.12.

Megnyugodhatnak a kismamák: megoldódott az orvoshiány is a Mohácsi Kórház szülészetén

Tavaly októberben előre nem látott okok miatt több orvos is távozott a Mohácsi Kórház szülészetéről, ezért az intézmény vezetése külsős orvosokkal oldotta meg a folyamatos működést, az ügyeleteket. Ennek azonban most vége, dr. Nyilas Pál személyében új osztályvezető főorvos került a szülészet élére, s vele további orvosok is érkeztek Mohácsra.

Nemrégiben a balliberális sajtó azzal riogatott, hogy bezárják a szülészetet Mohácson, azonban ez csak a tőlük megszokott fake news volt, amit a kormány is cáfolt.

A bezárás olyannyira nincs napirenden, hogy még ebben az esztendőben jelentős fejlesztéseket valósítanak meg, sőt, újabb örömteli fejlemény is van, dr. Nyilas Pál személyében ugyanis új osztályvezető főorvos került a szülészet élére.

- Huszonöt éves szakmai múlttal rendelkezem, valamint öt év vezetői tapasztalattal is. Egy hasonló nagyságú osztályt vezettem három éven át Marcaliban, s itt orvos-igazgatói feladatot is elláttam. Később visszakerültem a kaposvári megyei kórházba, s ott osztályvezető helyettesi poszton dolgoztam egészen a mohácsi megkeresésig - mondta lapunk érdeklődésére a most kinevezett főorvos.

- A tárgyalásoknak az lett az eredménye, hogy beadtam a pályázatot, megnyertem, így megkaptam az osztályvezetői megbízatást. Mellettem szakorvosok érkeztek, s több segítő is. Most már stabil a működés és a humán erőforrás, a szakdolgozók létszáma pedig eddig is megfelelő volt és a képzettségük is kimagasló.

A Mohácsi Szülészet egyébként is jó hírnévnek örvend regionálisan, 2017-ben elismerésül a Családháló díjat kapta meg, s az év szülészetének is megválasztották. Részben ennek, illetve az évtizedes munkának köszönhetően nagyon sok, az ellátási területen kívülről érkező kismama is felkeresi a szülészetet, többek között Pécsről, Bajáról, Szekszárdról, Paksról és Dunaújvárosról is érkeznek, illetve a pesti agglomerációból is.

- A szülésznők képzettsége magas szintű, ami szintén hozzájárult az osztály jó hírnevéhez. Országos viszonylatban a gátvédelem aránya a gátmetszésekhez, a természetes szülések vonatkozásában kiemelkedően jó, tehát csak nagyon indokolt esetben végzünk gátmetszést. Van lehetőség vízben vajúdásra, vízben szülésre, utóbbi másutt elég kevés helyen lehetséges. Nálunk több bábának is van ebben jártassága, akik német területen szereztek munkatapasztalatot.

Az októbertől márciusig tartó félévben a nőgyógyászati műtétes ellátás a létszámhiány miatt gyakorlatilag olyan minimális szintre csökkent, hogy több műtétet el sem tudtak vállalni a kórházban. Dr. Nyilas Pál elmondta, jelenleg ennek a helyreállításán is dolgoznak, s tervben van az is, hogy korszerűbb, endoszkópos, laparoszkópos technikák irányában tovább fejlődjön az osztály.

- Mostantól a spontán szülésekre is jobban koncentrálni fogunk, a Marcaliban töltött három évem alatt gyakorlatilag meg lehetett felezni a császármetszések gyakoriságát. Ha nem is megfelezni, de lényegesen szeretnénk javítani a spontán szülések arányát.

A felújítás áprilisban kezdődik meg, lesz egy féléves átmeneti időszak, ekkor az osztály egy kisebb helyre költözik majd. Novemberre pedig egy felújított, 21. századi viszonylatoknak megfelelő, komfortos szülészeti osztályra várják majd a kismamákat.

Névjegy: Dr. Nyilas Pál 1970-ben született Dombóváron. Pécsett nőtt fel, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában érettségizett, majd tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán folytatta, ahol diplomáját szerezte. Az egyetem után Kaposvárra került, ahol 25 évig dolgozott. Szabadidejét családjával tölti, tavaly áprilisban született meg kislánya. Párjával 17 éve ismerik egymást. Szeret sportolni, és rajong az autókért, motorokért.

Forrás: Mohácsi Újság

2020.02.19.

Látogatási tilalom a Mohácsi Kórházban

2020.02.19-től visszavonásig, teljes körű látogatási tilalom lépett életbe a Mohácsi Kórház egész területén, az influenzás megbetegedések számának emelkedése miatt!

Látogatási tilalom és a kapcsolattartás joga

2020.02.17.

Még idén befejeződik a Mohácsi Kórház szülészeti osztályának fejlesztése

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően csaknem hatvanhárommillió forintot fordíthatnak a Mohácsi Kórház szülészetének átalakítására, ahol tavaly is több mint félezer kisgyermek jött a világra. A beruházás eredményeképp két- és háromágyas, saját vizesblokkal ellátott kórtermek várják majd az édesanyákat, s a családbarát szülészet megvalósításház kapcsolódóan az osztály dolgozói közül többen is különféle képzéseken vesznek részt.

Ugyan a sajtó egy része és a suttogó propaganda rendre azzal riogatja a mohácsiakat és azokat a nem helybeli kismamákat, akik a Mohácsi Kórházban szeretnék világra hozni gyermeküket, hogy bezárják a szülészetet, valójában ez nincs napirenden, sőt, az osztályon - ahol tavaly is több mint félezer kicsi látta meg a napvilágot - még ebben az esztendőben jelentős fejlesztéseket valósítanak meg.

Erre a célra mintegy hatvanhárommillió forintot nyert el egy pályázat révén a kórház.

A kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás lezárását követően még idén elkezdődő, s az év végéig be is fejeződő beruházás részeként a jelenlegi négy- ötágyas kórtermeket két- és háromágyasokká alakítják úgy, hogy minden szoba önálló vizesblokkal rendelkezik majd.

A fejlesztéssel lehetőség nyílik az úgynevezett rooming in rendszer alkalmazására is, így az édesanyák a nap 24 órájában együtt lehetnek újszülött babáikkal.

Az építkezés maga várhatóan hat hónapot vesz igénybe, az osztály azonban ebben az időszakban is folyamatosan működni fog.

A pályázat részeként az osztály dolgozói közül kilencen jelentkeztek különféle képzésekre, amelyen egyebek mellett korszerű szoptatási ismereteket sajátítanak el, amit aztán átadnak az édesanyáknak.

A kórház gyermekosztályán a szakrendelőben egyébként már tavaly novembertől pénteki napokon tíz órától dr. Vágási Judit laktációs szaktanácsadó, csecsemő- és gyermekorvos rezidens várja azokat az édesanyákat, akiknek valamilyen nehézsége adódik kisbabájuk szoptatásakor. A segítség ingyenes, amihez szükség esetén rendelkezésre áll a kórházban valamennyi szakorvosi ellátás is.

Forrás: Mohácsi Újság

2020.01.28.

Kérjük adója 1 százalékával Ön is segítse munkánkat!

Azért jött létre kórházunk Szili László Alapítványa immáron közel 30 éve, hogy minél több embernek segíthessünk a betegségek korai felismerésében, gyógyításában, valamint dolgozóink számára elérhetőbbé tegyük a folyamatos, mindennapi munkánkhoz elengedhetetlenül szükséges, naprakész és korszerű tudás megszerzését.

Fontosnak tartjuk, hogy kórházunkat otthonosabbá tegyük, megkezdett fejlesztéseinkkel és felújításainkkal az Ön kényelmét szolgáljuk, gyógyulását gyorsítsuk!

Ebben szeretnénk a segítségét kérni!

Sokan dolgozunk az Ön és családtagjai egészségéért, korszerűbb és hatékonyabb, gyógyulást eredményező ellátásának megteremtéséért!

Kérjük, segítsen a kórházunknak, tegyen ÖN is az ellátás körülményeinek javításáért azzal, hogy adója 1%-át nekünk ajánlja fel!

Célunk a 2020-as évben egy új betegőrző monitor beszerzése!

Adószám: 19033266-1-02

Mohácsi Takarékbank Zrt.

Számlaszám: 50400096-11010412-00000000

1% plakát

2020.01.09.

Szülésre Felkészítő Tanfolyam a kórházban

Szülésre Felkészítő Tanfolyam indul a Mohácsi Kórház szervezésében.

Helyszín: Volt tüdőpavilon Alagsora, bejárat a tüdőgondozó felől

Jelentkezni lehet:
Balogh Boglárka

Tel: +3630/4035010

A tanfolyam tematikája

2020.01.06.

Tájékoztató betegeinknek

2020. január 1-től ismét változtak a receptköteles gyógyszerek kiváltásának szabályai.

1. Ha Ön saját magának vált ki vényköteles gyógyszert, szükséges hozzá
- vagy a recept (amelyen két vonalkódot lát), ha orvosa hagyományos módon írta fel a gyógyszerét,
- vagy a felírási igazolás (amely hasonlít a hagyományos recepthez, de három vonalkódot lát rajta), ha az orvosa ún. eReceptet írt,
- vagy az Ön azonosítására alkalmas igazolványa, ha az orvosa e Receptet írt és nincs Önnél a felírási igazolás. Az Ön azonosítására alkalmas

 • az E személyi igazolványa
 • vagy a TAJ kártyája és hagyományos személyi azonosító okmánya (személyi igazolvány, útlevél stb.).

2. Ha Ön a hozzátartozójának vált ki vényköteles gyógyszert, szükséges hozzá
- vagy a recept, ha orvosa hagyományos módon írta fel a gyógyszert (ezen a recepten két vonalkódot lát),
- vagy a felírási igazolás, ha az orvos ún. eReceptet írt (a felírási igazolás hasonlít a hagyományos recepthez, de három vonalkódot lát rajta),
- vagy olyan meghatalmazás, amely az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) előzetesen rögzítésre került. A meghatalmazás a beteg közreműködésével, előzetesen, formanyomtatvány kitöltésével készíthető, elektronikusan vagy kormányablaknál személyesen hitelesíthető. A felhatalmazás visszavonásig érvényes.

3. Az orvos január 1 től csak akkor köteles felírási igazolást kiállítani, ha azt Ön kéri.
Ha az orvos Önnek e Recepten rendelt gyógyszert, kérje őt a felírási igazolás kiállítására és átadására, ha gyógyszerei kiváltása előtt szeretné továbbra is tudni, hogy
- milyen gyógyszert írt Önnek az orvosa,
- hány dobozzal írt és milyen adagolással rendelte a gyógyszert,
- milyen támogatással válthatja ki a gyógyszerét és
- meddig érvényes a receptje, azonban
- ezt nem, vagy a Digitális Önrendelkezési Tér közbeiktatásával csak nehézkesen tudja megjegyezni.

4. A felírási igazolás akkor szabályos és a gyógyszertárban akkor fogadható el, ha az orvosa azt a társadalombiztosítás által rendszeresített papírvényre nyomtatja, rajta van a „felírási igazolás” szöveg, továbbá az orvosa lebélyegezte és aláírta.

Receptkiváltás 2020. január 1-től

2019.12.30.

Két- háromágyas szobákat alakítanak ki a Mohácsi Kórház szülészeti osztályán

A Mohácsi Kórház 63 millió 703 ezer forintot nyert el egy pályázaton a szülészet fejlesztéséhez. A pénzből egy régi terv valósulhat meg: a jelenlegi négy-ötágyas szobákat két-háromágyas szobákká alakítják át, amelyek saját vizesblokkal is rendelkeznek majd.

A szaktárca közlése szerint a kormány összesen 10 milliárd forintot fordít család- és bababarát szülészetek kialakítására. Első körben - 6,4 milliárd forintból - 44 kórházat fejlesztettek.

A mostani második pályázati körben 10 fővárosi és 43 vidéki kórház infrastrukturális fejlesztéseit, illetve eszközbeszerzéseit finanszírozzák állami forrásból.

A most megvalósuló második ütem céljai a szülészeti ellátás elméletének és gyakorlatának megváltoztatása; képzések, belföldi és külföldi tapasztalatcsere, módszertani fejlesztések támogatása; a várandósfelkészítés megerősítése; továbbá az anyatejgyűjtő állomások fejlesztése; és a szülés körüli időszak pszichés megerősítése.

A Mohácsi Kórház 63 millió 703 ezer forintot nyert el a pályázaton.

A pénzből egy régi terv valósulhat meg: a jelenlegi négy-öt ágyas szobákat két-három ágyas szobákká alakítják át, amelyek saját vizesblokkal is rendelkeznek majd.

A fejlesztéssel lehetőség nyílik az úgynevezett rooming in rendszer alkalmazására is, így az édesanyák a nap 24 órájában együtt lehetnek újszülött babáikkal.

Forrás: Mohácsi Újság

2019.12.16.

Csaknem 64 millió forinttal támogatja a kormány a Mohácsi Kórház szülészetének fejlesztését

Ötvenhárom egészségügyi intézmény szülészetét fejlesztik 3,3 milliárd forintból- jelentette be az emberi erőforrások minisztere a napokban. A Mohácsi Kórház 63 millió 703 ezer forintot nyert el a pályázaton a szülészet fejlesztéséhez.

Kásler Miklós kiemelte: a kellemes, családias körülmények között lezajlott szülés motivációt ad a további gyermekek vállalásához, elősegíti az anya és gyermek közötti korai kötődés kialakulását, továbbá segít biztosítani a kisgyermek életkezdetének legoptimálisabb feltételeit.

A miniszter közlése szerint a kormány összesen 10 milliárd forintot fordít család- és bababarát szülészetek kialakítására. Első körben - 6,4 milliárd forintból - 44 kórházat fejlesztettek.

A mostani második pályázati körben 10 fővárosi és 43 vidéki kórház infrastrukturális fejlesztéseit, illetve eszközbeszerzéseit finanszírozzák állami forrásból.

Szólt arról, hogy a pályázat egyetlen feltétele volt, hogy a fejlesztéseket össze kell kötni képzésekkel is. Az anya- és bababarát szülészeti ellátással kapcsolatos graduális és posztgraduális képzési rendszer fejlesztésére 100 millió forintot különítettek el - közölte a miniszter.

A háttéranyagban hangsúlyozzák: a családbarát szülészet koncepció keretében a kabinet összesen 10 milliárd forintot fordít a magyarországi szülészeti infrastruktúra fejlesztésére és szakemberek továbbképzésére. Az első ütemben 44 kórház 6,4 milliárd forint támogatásban részesült. Ebből többek között szülészeti osztályokat, szülőszobákat, kórtermeket újítottak fel, komfortosabb, egyágyas szülőszobákat alakítottak ki.

A most megvalósuló második ütem céljai a szülészeti ellátás elméletének és gyakorlatának megváltoztatása; képzések, belföldi és külföldi tapasztalatcsere, módszertani fejlesztések támogatása; a várandósfelkészítés megerősítése; továbbá az anyatejgyűjtő állomások fejlesztése; és a szülés körüli időszak pszichés megerősítése.

A Mohácsi Kórház 63 millió 703 ezer forintot nyert el a pályázaton.

Ez is azt igazolja, hogy szó sincs a szülészet bezárásáról, amivel korábban a balliberális sajtó riogatott.

Forrás: Mohácsi Újság

2019.12.03.

A kisbabák táplálását segítő szoptatási ambulancia nyílt a Mohácsi Kórházban

A kórház gyermekosztályán a szakrendelőben novembertől pénteki napokon tíz órától dr. Vágási Judit laktációs szaktanácsadó, csecsemő- és gyermekorvos rezidens várja azokat az édesanyákat, akiknek valamilyen nehézsége adódik kisbabájuk szoptatásakor. A segítség ingyenes, amihez szükség esetén rendelkezésre áll a kórházban valamennyi szakorvosi ellátás is.

- Két óvódás korú kisfiú édesanyjaként megtapasztaltam, mennyi problémával találhatja magát szembe az ember egy újszülött táplálásakor. Az egyetemi képzés alapfokon történik ezen a téren, ezért határoztam el, hogy a gyes időszaka alatt a laktációról átfogó ismeretre teszek szert, hogy támogathassam a picik számára létfontosságú anyatej biztosításában a kismamákat - jegyezte meg dr. Vágási Judit.

- Gyakorlatilag, ha szükség van rá, már itt a kórház szülészetén közreműködök az első mellre helyezésnél, mert ilyenkor nagyon fontos a megfelelő segítség ahhoz, hogy élmény legyen a baba és a mama számára is az anyatejes táplálás. Ha a gond később, már otthon jelentkezik, például amikor nyugtalan, sírós a kisbaba és az anyuka úgy érzi, kevés a tej, ha fájdalmas a szoptatás, nem megfelelő a kicsi súlygyarapodása, esetleg nem elmúló csomót érez az édesanya a mellében, megoldást tudunk találni a szoptatási ambulancián, ha kell, helyben, szakorvosok bevonásával. A kórházban konzíliumot hívhatok, mert itt adott az ultrahang vizsgálat, a gyermek-gasztroenteorológus, a szülész-nőgyógyász, dietetikus, sebész, bőrgyógyász, akiknek a segítsége szintén igénybe vehető - sorolta a szoptatási ambulancia jelentőségét a doktornő.

Dr. Kardos Mária, a Mohácsi Kórház gyermekosztályának főorvosa azt hangsúlyozta, hogy az újszülött ellátásban hiánypótló gondozást biztosítanak Vágási Juditnak köszönhetően, aki a kórházi védőnővel karöltve az eddiginél még nagyobb hangsúlyt helyezne már a várandós kismamák körében is a szoptatásra való felkészítésben.

Megjegyezte, a laktáció területén a szakdolgozói ellátottsága a kórháznak még nagyobb körű lesz, ha kedvező elbírálást kap a családbarát szülészet kialakítására beadott pályázata az intézménynek, annak keretén belül ugyanis e speciális képzésen számos dolgozó kíván részt venni.

Forrás: Mohácsi Újság

2019.11.18.

Új életmentő berendezésekkel gyarapodott összefogás révén a Mohácsi Kórház

A város és térsége mintegy 60 ezer lakosát ellátó egészségügyi centrumában a korszerű betegellátás érdekében a társadalmi összefogásnak több évtizedes hagyománya van.

A kórház Szili László Alapítványa számára befizetett adományokkal a lakosság, a vállalkozások, szolgáltatók, a környező települések, valamint Mohács önkormányzata tette lehetővé számos eszköz, műszer beszerzése mellett például a CT vizsgálatok helyben történő elvégzését is.

Az intézmény legutóbb az újraélesztéshez szükséges modern berendezés szolgálatba állításához kért és kapott segítséget.

- Hétmillió forintba került az két defibrillátor, amire legutóbb gyűjtöttünk. A lakosság részéről felajánlott személyi jövedelemadók egy százalékából, a hagyományos, évente rendezett jótékonysági bálunk bevételéből és céges hozzájárulásokból vásárolhattuk meg a jelenleg elérhető legkorszerűbb eszközöket. Egy az intenzív osztályon, egy pedig a műtőben áll készenlétben arra, hogy a hirtelen bekövetkező szívhalállal szemben bevethető egyetlen eszközt használjuk - mondta dr. Csizmadia Csaba, a Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa.

Forrás: Mohácsi Újság

2019.10.31.

Nem igaz, hogy bezárják a Mohácsi Kórház szülészetét - Az osztály felújítása is napirenden van

Határozottan cáfolta dr. Csizmadia Csaba, a Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa azt a városban terjedő hírt, mely szerint bezárhatják a szülészeti osztályt. Tény, hogy a szülész szakorvos hiánya gondot okoz, de igyekeznek megoldani a helyettesítéseket, valamint az osztály korszerűsítése is napirenden van.

Négy darab kórházi, azaz nagy teljesítményű mellszívót ajándékozott a közelmúltban Török Zoltán és felesége, Anita a városi kórház szülészeti osztálya részére, ahol idén október végéig már alig néhány babával kevesebb látta csak meg a napvilágot, mint tavaly egész évben.

A csecsemők táplálására az anyatej a legegészségesebb, a szoptatásnak pedig a legfontosabb segédeszköze a mellszívó. A gyakorlatban igazoltan a kórházi mellszívók a legmegbízhatóbbak, arra tervezték őket, hogy több édesanya változatos igényeit kiszolgálva évekig, akár egész nap folyamatosan működjenek, sőt, a használata olyan kíméletes, hogy a gyulladt emlőnek sem okoz fájdalmat. Hetek óta már a Mohácson szült édesanyák is tapasztalhatják a készülékek előnyét.

A szülészeten dolgozó szakemberek meglátása szerint a szoptatással minden második édesanyának akad problémája. Szinte sosem annyi tej termelődik, amennyit szeretnénk: ha túl sok, az általánosan használt, egyszerűbb készülékkel a fejés kimerítő és hosszadalmas feladat, ha pedig kevés, a baba éhes marad. A tejtermelést legegyszerűbben mellszívóval lehet ösztönözni, ám emellett számos más feltétele van annak, hogy az édesanyák a legjobb ellátást biztosíthassák az újszülöttnek. A rendelkezésre álló korszerű mellszívókon túl a szülészeten dr. Vágási Judit, gyermek szakorvostól a szoptatást segítő hasznos tanácsokat is kapnak Mohácson a kismamák.

Ha már a szülészetről adunk hírt, további két dolog említése szintén ide kívánkozik: napirenden van az osztály korszerűsítése, s a pillanatnyi komoly gond, a szülész szakorvos hiányának megoldása.

Miután az elmúlt egy évtized alatt többmilliárdos beruházással a kórház számos osztálya megújult és az intézmény összességében biztosítja a város és térsége lakói számára a korszerű betegellátást, egy további fejlesztést, a szülészet felújítását is előkészítették, a tervezett munkák megvalósítására pályázatot nyújtottak be. Reményeik szerint ehhez is megkapja Mohács a várt támogatást, s így a jelenleg is adott baba-mama barát, családias légkörű szülészet a meglévőnél komfortosabb, kellemesebb környezetben fogadhatja a születendő kis jövevényeket.

Aggodalmat keltett a várandós kismamák körében a felröppent hír, miszerint kilátásba helyezték a szülészet bezárását.

- Erről szó sincs - szögezte le dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa, majd hozzátette: - Sajnálatos tény a bekövetkezett két szülész orvosunk betegsége, de komoly erőfeszítéssel, tetemes többletköltséggel igyekezünk a helyettesítésüket megoldani és a folyamatos ellátást a szülészeten is biztosítani. A megnyugtató megoldás természetesen a kórházban főállást vállaló szakorvos alkalmazása lesz, s mindent megteszünk ennek elérése érdekében.

Forrás: Mohácsi Újság

2019.08.12.

Csalók próbálkoznak a Mohácsi Kórház nevében

Megdöbbenve értesült a város egészségügyi intézményének vezetése a minap arról, hogy ismeretlen személy vezetékes telefonon mohácsi lakosoktól pénzadományt kér a kórház gyermekosztálya részére, lélegeztetőgép beszerzéséhez.

- Soha, senkit nem zaklattunk telefonon pénzgyűjtés címén és természetesen most sem tesszük - szögezte le dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa. - Úgy tűnik, egyelőre puhatolózik, felméri a becsapott emberek adakozókedvét az ismeretlen személy, mert akik visszahívást kértek az esetleg felkínált összeg eljuttatásának módjáról, erről eddig senkit sem értesített.

Mint hangsúlyozta, a jó szándékú polgárok, szervezetek, vállalkozók, önkormányzatok eddig is számos esetben támogatták a kórház különböző műszerbeszerzését, de az önkéntes felajánlások fogadásának szigorú feltételei vannak.
Ennek egyik legismertebb formája a Szili László Alapítványra történő befizetés, vagy a hasonló szándékkal, évente rendezett kórházbál, amikor a belépőből származó bevételt fordítják egy-egy műszer pótlására.

Forrás: BAMA

2019.07.15.

A Semmelweis-naptól immár dr. Csete Béla nevét viseli a kórház belgyógyászati osztálya

A város és térsége egészségügyi centrumában az elmúlt hétvégén köszönte meg a betegellátásban Mohácson dolgozók áldozatos munkáját Szekó József mellett dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa. Az idei Semmelweis-napi ünnepségen - ahogy az elmúlt években is az intézmény valamennyi jeles eseményén - jelen volt dr. Csete Béla, Mohács díszpolgára, a kórház egykori igazgatója, akinek az évtizedek alatt végzett odaadó munkássága elismeréseként emléktáblát avattak, s immár a nevét viseli a belgyógyászati osztály.

- Évek óta tart a küzdelem az egészségügyben dolgozók megbecsüléséért, s bár a kormány egyre növekvő mértékben igyekszik finanszírozni a betegellátást hivatásuknak választókat, az elvándorlás miatt változatlanul komoly gond a létszámhiány - kezdte ünnepi köszöntőjét polgármesterünk, majd a lakosság nevében köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik itthon maradtak, s az állam pénzén megszerzett tudásukat itt kamatoztatják.

- A kórházunk megújult, s bár a környezet is fontos, de a gyógyításnak a „lelkét" a dolgozók adják - szögezte le dr. Csizmadia Csaba.
- Fogyunk, öregszik a csapat, a rengeteg áldozattal járó hivatást egyre kevesebb fiatal választja. Aki csak munkának, pénzkeresetnek érzi, kihull, mert a gyógyítás egy életre szóló elkötelezettség - folytatta gondolatait a főigazgató. Semmelweis példáját említve, aki egyedül küzdött az igazáért, az anyák megmentése érdekében a kézmosás fontosságáért, arra utalt, hogy az intézmény valamennyi dolgozója lelkiismeretes munkájára, összefogására van szükség a nehezebb körülmények közötti értékteremtéshez. Az egészségügyben az adott problémákat valódi hivatástudattal megoldani igyekvőknek Martin Luther King, amerikai emberjogi harcos gondolatait idézte: „Ha nem tudsz repülni, hát fuss. Ha nem tudsz futni, hát gyalogolj. Ha nem tudsz járni, akkor mássz. Bármit is teszel, nem állhatsz meg: menned kell az utadon előre." Semmelweis Ignác munkásságát, a gyermekágyi láz kiküszöböléséért, az anyák megmentéséért vívott harcát dr. Erdélyi Evelin részletesen ismertette. Ezt követően a kórház vezetői átnyújtották a kiemelkedő munkát végző dolgozóknak a dicsérő oklevelet, ajándékkal köszöntek el az idén nyugdíjba vonuló munkatársaiktól, majd dr. Vida Mária idézte fel az esemény ünnepeltje, a kórháztól 1991 évvégén igazgatóként elköszönt dr. Csete Béla életútját.

Mint egyebek mellett elhangzott, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1951-ben diplomát szerezve gyakornokként a POTE II. számú klinikáján kezdett gyakornokként, s már mint tanársegéd itt éveket eltöltve vállalta el Siklóson a belgyógyászat osztályvezető főorvosi állást. Mohácson a belgyógyászat osztályvezetője 1960-tól volt, utóbb nyugdíjba vonulásáig a kórház igazgatója. Mint elismert belgyógyász a magánrendelésén ezt követően 2011-ig praktizált. Több mint húsz tudományos dolgozata jelent meg külföldi és hazai szaklapokban. 1990-ig tagja volt a Dunántúli Belgyógyász Társaság és a Magyar Belgyógyász Társaság Országos vezetőségének egyaránt. Munkásságát elismerték a Munka Érdemrend Arany fokozatával, a Kiváló Orvos, a Baranya Megyei Egészségügyi Díj, s a Miniszteri Díszoklevél kitüntetéssel. 2000-től Mohács díszpolgára.

- Külön köszönöm, hogy a „Csete Béla iskolának” részese lehettem, a szakmát, emberséget, a betegek iránti tiszteletet tőle tanulhattam - mondta végezetül dr. Vida Mária.
Dr. Csete Béla meghatottan fogadta a személyének szóló szavakat, megjegyezve: „Nem szokás életében valakit ilyen módon kitüntetni".
- A hivatástudatban példát mutató ember iránti tiszteletünket, elismerésünket és szeretetünket az arra érdemes embernek még életében kívánjuk kifejezni az emléktáblával és névadással - mondta dr. Csizmadia Csaba.

Az egészségügyi dolgozókat, az ünnepelteket a kórház rendezvényén a Produceller csoport három tagja zenével és énekkel, míg dr. Tóth Tivadar a hagyományokhoz híven saját költeményével köszöntötte.

Forrás: Informayer / Berta Mária

2019.02.20.

Látogatási tilalom feloldása

2019.02.20-tól a látogatási tilalom feloldásra került intézményünkben!

2019.02.06.

Villámcsapással is operálnak a Mohácsi Kórházban: vérzésmentesek a beavatkozások

Néhány hete már a hétmilliós költséggel beszerzett ultrahangos vágókészülékkel is végeznek operációkat a város és térsége egészségügyi centrumában. Az eljárás gyors, biztonságos, s a lehető legkisebb heggel járnak a műtétek.

A különböző betegségek gyógyításában a laparoszkópos beavatkozásról többnyire köztudott, hogy kisebb műtéti heg keletkezik, kevesebb időt kell kórházban tölteni és gyorsabban gyógyul a személy. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ finanszírozta új eszközzel tovább korszerűsödött a műtéti technika.

- A laparoszkópiás vizsgálattal pontos diagnózist állapíthatunk meg, az ilyen eljárással végzett beavatkozás pedig kíméletes műtéti eljárás, amely lehetővé teszi a has felnyitása nélkül a has- és medenceüregben történő operációt. Az új, kombinált ultrahangos-nagyfrekvenciás elven működő vágókészülék az eddigieknél is kedvezőbb feltételeket jelent a betegellátásban, miután a használatával gyakorlatilag vérzésmentessé válik a beavatkozás - hangsúlyozta dr. Hóbor Béla, a Mohácsi Kórház sebészetének osztályvezető főorvosa.

- A Thunderbeat elnevezése az ultrahangos vágókészüléknek megközelítően villámcsapásnak fordítható-értelmezhető, miután nagyfrekvenciájú hullámokkal helyben hőt termelve forrasztja le a nyirok-, illetve a kisebb és nagyobb vérereket. Vagyis a szövetegyesítő rendszer minimalizálja a vérveszteséget - részletezte a főorvos. A műtéti eljárások fejlődési fokán az új eszközt pedig a telefonhoz hasonlítva érzékeltette, mondván, a vezetékes asztali készülékeket a gombos mobilok, majd azt az okos telefonok követték, s ahogy ez utóbbi már minden korábbinál sokoldalúbban használható, ehhez hasonlítható a műtőikben is a színvonalváltozás.

Dr. Hóbor Béla elmondta továbbá, hogy például a laparoszkópos epeműtét alkalmazása óta két nap után távozhat a kórházból a beteg, míg korábban 7-10 napot töltött az osztályon. A vakbél-, vagy sérvműtött 5-7 nap helyett egy nap után távozhat, de egy vastagbél műtétet követően is a korábbi két hét helyett már egy hét múlva bocsájtható az otthonába.

- Elismerésre méltó a kórház vezetésének az a tevékenysége, amellyel a színvonalas betegellátás érdekében a korszerű műszerbeszerzést szervezi. Az ultrahangos vágókészülékkel a műtéti repertoárt tudtuk bővíteni és így már valamennyi városi kórházban elvégezhető hasi műtéthez hasonlóan Mohácson is adottak a körülmények. Országos összehasonlításban a műtéti várólistánk is kedvezőnek értékelhető az egy-, maximum két hónapos időpontadással - jegyezte meg a sebész főorvos, hozzátéve, hogy természetesen a sürgős esetek kivételek.

Forrás: Mohácsi Újság

2019.01.31.

Kérjük adója 1 százalékával Ön is segítse munkánkat!

Azért jött létre kórházunk Szili László Alapítványa immáron több mint 20 éve, hogy minél több embernek segíthessünk a betegségek korai felismerésében, gyógyításában, valamint dolgozóink számára elérhetőbbé tegyük a folyamatos, mindennapi munkánkhoz elengedhetetlenül szükséges, naprakész és korszerű tudás megszerzését.

Fontosnak tartjuk, hogy kórházunkat otthonosabbá tegyük, megkezdett fejlesztéseinkkel és felújításainkkal az Ön kényelmét szolgáljuk, gyógyulását gyorsítsuk!

Ebben szeretnénk a segítségét kérni!

Sokan dolgozunk az Ön és családtagjai egészségéért, korszerűbb és hatékonyabb, gyógyulást eredményező ellátásának megteremtéséért!

Kérjük, segítsen a kórházunknak, tegyen ÖN is az ellátás körülményeinek javításáért azzal, hogy adója 1%-át nekünk ajánlja fel!

Lehet, hogy legközelebb Önnek, vagy családtagjának segíthetünk! 1% nagyobb esély!

Célunk az idei évben egy új defibrillátor beszerzése!

Adószám: 19033266-1-02

Mohácsi Takarékbank Zrt.

Számlaszám: 50400096-11010412-00000000

1% plakát

2019.01.30.

Adomány: betegőrző-monitorral és készülékkocsival gyarapodott a Mohácsi Kórház gyermekosztálya

Hétfőn adták át az egyik kereskedelmi bank több mint nyolcszázezer forint értékű adományát a Mohácsi Kórház számára, a gyermekosztály egy betegőrző monitorral és készülékkocsival gyarapodott. A bank dolgozói a karácsonyi céges vacsorájukra fordítható összeget ajánlották fel az eszközök vásárlására.

A K&H gyógyvarázs program régóta elkötelezett támogatója a gyermekegészségügynek, de nem csak a pénzintézet, hanem a dolgozóik is támogatják a jó ügyet. Idén tizenegyedik alkalommal ajánlották fel a karácsonyi vacsorájukra fordítható összeget orvosi műszerek beszerzésére.

Ennek az összefogásnak köszönhetően kap új műszereket a Mohácsi Kórház, aminek eszközparkja több mint 800 000 forint műszeradománnyal bővül a kis betegek hatékonyabb ellátásának érdekében.

- Műszerbeszerzési pályázatunkon keresztül lehetőséget szeretnénk nyújtani a kórházak, mentőállomások orvosainak ahhoz, hogy munkájuk során még jobban dönthessenek, és a beteg gyerekeknek ahhoz, hogy újra teljes életet élhessenek. Nagy öröm számunkra, hogy munkatársaink is évről-évre csatlakoznak a programhoz, idén tizenegyedik alkalommal ajánlva fel karácsonyi vacsorájuk árát jótékony célra." - mondta Halvaxné dr. Lőrinczy Zsuzsanna a K&H Csoport pécsi klaszterének vezetője.

A bank révén eddig összesen 436 alkalommal, 652 millió forint értékű műszert kaptak a kórházak, mentők, gyermek háziorvosok és védőnői szolgálatok - ebből Baranya megyei intézmények 22-szer jutottak támogatáshoz.

Forrás: Mohácsi Újság

2019.01.24.

Látogatási tilalom a Mohácsi Kórházban

2019.01.24-től visszavonásig, látogatási tilalom lépett életbe influenza járvány miatt a Mohácsi Kórház minden osztályán!

2019.01.14.

Tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy az EEG-EMG-ENG és Nyaki ér UH szakrendelés a Szülészeti osztály melletti lépcsőfordulónal fel és balra (az egynapos betegfelvételi irodával szemben) költözött!

2019.01.08.

Meghívó a 8. alkalommal megrendezésre kerülő jótékonyági bálra

A Mohácsi Kórház szeretettel meghívja Önt 8. alkalommal megrendezendő jótékonysági báljára

Időpont: 2019. február 9. szombat 19:00
Helyszín: Mohács, Duna irodaház (Batra)
Zene: Depoband

A bál fővédnöke:
Dr. Csizmadia Csaba, főigazgató

Belépő: 5000 Ft/fő
Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezni szíveskedjen
2019 január 25-ig, az alábbi telefonszámokon:
Schellenberger Jánosné: 06-69/511-150/129 mellék
Fikó Judit: 06-69/511-150/127 mellék

2019. évi jótékonysági bál plakát

2018.12.20.

Köszönjük

Ez úton köszönjük a Török családnak, Anitának Zolinak és Pannának, a Tánczos Pizzéria és Pálinkaház tulajdonosainak, a rengeteg hasznos ajándékot, amit felajánlottak kórházunknak. 70.000.-Ft-ot gyűjtöttek egy jótékonysági esten a Mohácsi Kórház Újszülött részlegének. A gyönyörű ajándékok átadására 2018. december 13-án került sor. A dátum még egy fontos dolog miatt jelentős a Szülészet és a Kórház számára. Ezen a napon született meg az osztályon az 500. újszülött 2018-ban.

Ez a felajánlás nem az első volt a Törökcsalád részéről. 2018 tavaszán pizzagurító versenyt szerveztek, melynek bevételével a Gyermekosztályt támogatták.

A képen a felajánlók és az ötszázadik újszülött látható.

Köszönjük!

2018.11.12.

Szülésre Felkészítő Tanfolyam a kórházban

Szülésre Felkészítő Tanfolyam indul a Mohácsi Kórház szervezésében.

Helyszín: Volt tüdőpavilon Alagsora, bejárat a tüdőgondozó felől
Indulás: 2018.11.21. 16:30

Jelentkezni lehet:
Balogh Boglárka

Tel: +3630/4035010

A tanfolyam tematikája

2018.10.15.

Egészséges Baranyáért díjat kapott dr. Szilas Judit

Egészséges Baranyáért díjat kapott dr. Szilas Judit, a mohács kórház véradóállomásának vezetője,ó a több évtizedes, a megye és mohács város egészségügyéért, a véradások megszervezéséért, a véradók megbecsüléséért, elismeréséért tett fáradhatatlan munkája elismeréséül.

Forrás: Mohácsi Újság

2018.10.02.

Az egészségügy fejlesztését segítők és a városvédők kapták a legtöbb felajánlást Mohácson

A Mohácson bejegyzett, egy százalékos felajánlásra jogosult szervezetek közül a legtöbb támogatást (3,3 millió forintot) az egészségügyi ellátás fejlesztéséért tevékenykedő Szili László Alapítvány kapta.

A személyi jövedelemadóból felajánlott egy százalék jó képet ad egy társadalomról: megmutatja, hogy a többség milyen ügyeket, melyik szervezetek munkáját tartja hasznosnak. Ennek alapján 2017-ben a mohácsiak leginkább az egészségügyi ellátás fejlesztését és a városvédők támogatását gondolják a legfontosabb küldetésnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összesítése szerint a városban bejegyzett - felajánlásra jogosult - szervezet közül a legtöbb támogatást (3,3 millió forintot) az egészségügyi ellátás fejlesztéséért tevékenykedő Szili László Alapítvány kapta.

Őket követi a Mohácsi Városszépítő és Városvédő Egyesület (nagyjából 1,7 millió forint), valamint az Egészségünkért és Jövőnkért Alapítvány, akiknek 569 ezer forintot utalt ki a NAV.

Forrás: Mohácsi Újság

2018.09.07.

Tizenhatmillióból korszerűsítették a kórház mosodáját, új gépekkel dolgozhatnak

A Mohácsi Kórházban egy átlagos napon fél mázsa textília tisztításáról gondoskodnak, többségükben 15 évesnél régebbi készülékek segítségével. Néhány hete viszont egy korszerű mosó- és az új szárítógép segíti a mosodai dolgozók munkáját.

- A múlt századi épületrész alagsorában működő saját mosodánkban megoldott a szennyes- és a tiszta ruhák be-, illetve kiszállítása útvonalának az elkülönítése, s az Állami Egészségügyi Ellátó Központ biztosította tizenhatmilliós, vissza nem térítendő támogatásának köszönhetően a tetemes mennyiségű ruha mosását, valamint a szárítást már az új gépek végzik - tudatta dr. Csizmadia Csaba, a Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa.

- A biztonságos üzemelésen túl a munkánkat is könnyíti az új berendezés, már nem kell előzetesen mérni a szennyes ruhát, azt a mosógép automatikája végzi, s ugyan így adagolja a mennyiség függvényében a mosó- és az öblítő szert is - mondta Streicher Zoltánné, mosodavezető, mutatva az új mosógépet.

A naphosszat duruzsoló gépek mellett a mosoda hat dolgozója gondoskodik arról, hogy a betegek számára folyamatosan legyen tiszta ágynemű, a személyzet részére pedig tiszta munkaruha. Ehhez naponta átlag 500 kiló textíliát mozgatnak meg, pakolják a mosó- és szárítógépbe, majd a simítóból összehajtogatva a kiszállításhoz.

Forrás: Önkormányzati Hírek

2018.07.23.

Semmelweis-ünnepség a kórházban: több, mint hivatástudat, mélyről jövő késztetés

A betegek ágya mellett, a műtőkben, a szakrendelőkben vagy a laborban az orvosok, nővérek, asszisztensek, a tisztaságért felelősek, csakúgy, mint a konyha, a mosoda és az irodák munkatársai közül is csak a szabadnaposok vettek részt az elmúlt hétvégén tartott Semmelweis-ünnepségen a Mohácsi Kórházban.

Idén Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából a város és térsége egészségügyi centruma ünnepségén dr. Major Csilla, a kórház orvos igazgatója Czeizel Endre, a magzatok megmentéséért végzett munkásságával elismert kivívott orvos szavait egy filmbejátszással felidézve emlékezett meg az anyák megmentőjeként világhírűvé vált orvosra.

- Az egészségügyben dolgozók társadalmi megbecsülése, ha rögösebb, lassúbb is, mi Mohácson alapvetően élvezzük az emberek bizalmát - jelentette ki dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa. - A leépülés, sorvadás helyett intézményünk az elmúlt egy évtized alatt új profilokkal, korszerű műszerparkkal bővült és komfortosabb körülmények között folyhat a gyógyító tevékenység. Igaz, a létszámhiány nekünk is napi problémát okoz, de akik nálunk dolgoznak, elismerésre méltóan, lelkiismeretesen végzik a feladatukat.

- Mi tart minket a pályán - tette fel a kérdést? - Annál több mint a hivatástudat, vagy az elkötelezettség. Valami mélyről jövő késztetés, belső érzés az, ami a magánemberként is meglévő gondjaink mellett a gyógyító munkára összpontosít - mondta a főigazgató.

A 2010-óta évente hagyományos egészségügyi dolgozók napján dr. Csizmadia Csaba ezúttal is a kiemelkedő munkát végző dolgozóknak elismerésül a virág és dicsérő oklevél mellé a jutalom szabadságon kívül zalakarosi kikapcsolódásra jogosító beutalót nyújtott át, míg dr. Szakács Piroska belgyógyász, diabetológus szakorvos és dr. Ocskó Lajos kardiológus szakorvos a főorvosi kinevezésük dokumentumát kapták meg.

A Semmelweis-napi ünnepségen nagy sikert aratott Kéméndi Tamás harmonikaművész virtuóz zenéje és a Gráf Vivien énekes által tolmácsolt két népdal.

Az eseményen jelen volt dr. Csete Béla, Mohács díszpolgára, a kórház nyugalmazott igazgatója, Bánki Erik, országgyűlési képviselő és Szekó József, Mohács polgármestere.

Kitüntetett dolgozók:
1. Divy Andrea diabetológiai szakasszisztens
2. Nagy Attiláné női belgyógyászati osztály - ápolási asszisztens
3. Krebsz Péter Sürgősségi osztály - mentőtiszt
4. Polhammerné Régert Nóra sebészeti osztály - ápolónő
5. Szűcsné Józsefné szülészeti osztály - szülésznő
6. Frech Zsuzsanna neurológiai osztály - ápoló
7. Volkné Világos Anita pszichiátriai osztály - főnővér
8. Tóth Gáborné egynapos ellátás koordinátora - főnővér
9. Hornyák Lászlóné mozgásszervi rehabilitációs osztály - ápoló
10. Domokosné Szecsődi Ildikó Intenzív osztály - adminisztrátor
11. Kispál Andrea központi műtő - műtősnő
12. Hadráné Csernik Viktória központi sterilizáló - szakdolgozó
13. Balázs Cintia masszőr - központi gyógytorna szolgálat
14. Pecsét Mária laborasszisztens - központi laboratórium
15. Sirok Milán radiológiai szakdolgozó
16. Ábrahám István élelmezési részleg - szakács
17. Vas Lászlóné gazdasági hivatal - főkönyvelő
18. Kovács Terézia takarító szolgálat
19. Magyar Károly műszaki részleg - kőműves

Forrás: Mohácsi Újság

2018.06.28.

Elkötelezve a szakdolgozó képzés mellett

Magyarország többi kórházához hasonlóan, a Mohácsi Kórházban is egyre jobban érzékelhető az egészségügyre nehezedő szakdolgozó hiány. Évről-évre nehezebb a nyugállományba vonuló szakemberek utánpótlása. Emiatt intézményünk vezetése, általános ápolási és egészségügyi asszisztensképzést indított helyben, olyan kórházi dolgozók számára, akik nem rendelkeznek egészségügyi végzettséggel. Ezek a dolgozók kimaradtak az egészségügyi bérrendezésből. Az iskola elvégzése után az egészségügyi bértábla szerinti munkabért fognak ők is kapni.

A képzés költségét pályázat útján nyerte el intézetünk, így a dolgozóknak díjmentes az oktatás. 13 fős létszámmal indult a csoport, melyben a legfiatalabb tanuló 24, a legidősebb 50 éves.

A 2017. május 2-án kezdődött oktatás 2018. június 22-ig tartott, melynek végeztével mind a 13 fő szakképzést szerzett.

Az oktatást dr. Kövécs József radiológus szakorvos, Volkné Világos Anita diplomás ápoló, Fükéné Jámbor Julianna és Czucz Péter egyetemet végzett okleveles ápolók tartották.

Saját dolgozóink képzésén kívül, jelenleg több ápoló és gyakorlóápoló gyakorlati képzése folyik intézetünkben, bízva a jövő utánpótlásában.

2018.06.27.

Új padlóburkolatot kaptak a műtők a kórházban, tovább csökkent a fertőzésveszély

A város és térsége egészségügyi centrumában a közelmúltban 15 milliós beruházással újult meg a négy műtő, valamint a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelyiségek padlóburkolata, és két vizesblokk. Használatba vették azt a húsz takarítókocsit is, amelyek megkönnyítik az intézmény tisztaságért felelősök munkáját.

- Az elmúlt hetek hosszú hétvégéit kihasználva végezték el a műtőblokk helyiségeiben a padlóburkolat cseréjét. A hétmilliós költségű beruházáshoz a forrást az Állami Egészségügyi Ellátó Központ biztosította - mondta lapunknak dr. Csizmadia Csaba, a Mohácsi Kórház főigazgató- főorvosa.

Hozzátette, a 2000-es évek elején a négy műtőnél végzett nagyobb felújítás óta az intenzív igénybevétel következtében a padlóburkolatot több helyen javítani kellett, ami higiéniai szempontból, a fertőzések megelőzése érdekében jelentős többletmunkát igényelt.

A burkolat lokális javítása miatt az utóbbi időben már a műtéti várólista is hosszabbodott, ezért célszerű volt az egységes felújítás. A négy műtőben, a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelyiségekben, valamint a folyósokon két centiméter vastag, antisztatikus, műanyag burkolat készült.

- Szintén a fenntartónk költségvetési forrásból finanszírozta azt a négymillió forintba került munkát, amellyel a sebészeti osztályon és a labor járóbeteg-szakrendelőjénél a vizesblokkot újíthattuk fel, illetve további négymillióért húsz takarítókocsit is vásárolhattunk. Az egyenként nettó 160 ezer forintos eszközök használata hozzájárul a higiénés környezet biztosításához, a fertőzések csökkentéséhez, s egyúttal megkönnyíti a tisztaságért felelős dolgozók munkáját is - jegyezte meg dr. Csizmadia Csaba.

Forrás: Mohácsi Újság

2018.06.15.

Sószobában gyógyulhatnak a mohácsi és a környékbeli gyerekek a város kórházában

A Kozármislenyi Rotary Klub titkára, Varga Péter kezdeményezte és koordinálta a Mohácsi Kórház gyermekosztálya korábbi sószobája bővítését, a szükséges műszerekkel történő felszerelését, ahol az elmúlt hét végétől gyógyulhatnak a légúti beteg gyermekek.

A Rotary Klub egymillió forintos adományával létrehozott helyiség ünnepélyes átadásán a kilenc éve alakult, tizennégy fős kozármislenyi szervezet tagjai mellett Erdélyből, a velük együttműködő Szamosújvári Rotary Klubot képviseltek, valamint a kórház vezetői voltak jelen.

A sószobában, amelynek alapterülete a korábbi kétszerese, s a két falat beborító tíz tonna sótömb is az előző duplája, most további olyan korszerű eszközöket is elhelyeztek, mint a légkondicionáló berendezés, a sóoldat párologtatók, az orrszívó, illetve a szobában tartózkodó gyermek aktuális állapotát, azaz, a szervezetének oxigén-ellátottságát ellenőrző műszer.

- Légúti betegség miatt évente átlag kétszázötven gyermek szorul kórházi ápolásra, de visszatérően mintegy négyszázan szorulnak ellátásra - mondta dr. Kardos Mária, a gyermekosztály főorvosa. A sószobát a térségből beutalóval vehetik igénybe a rászorulók. Mint hangsúlyozta, a beteg számára a sószobában rendszeresen eltöltött egy-két óra lényeges állapot javulást eredményez, könnyíti a gyógyulásukat, ugyanakkor olcsóbbá téve a kezelést, lerövidíti a kórházban tartózkodás idejét is.

Román József, a Kozármislenyi Rotary Klub elnöke az Egyesült Nemzetek Szervezetében is tanácskozási joggal rendelkező, a világ 200 országában működő civil szervezetről megemlítette, hogy hazánk 38 városa 54 rotary klubjának 1200, különböző szakterületen dolgozó tagja önkéntes alapon szervezi a humanitárius, jószolgálati tevékenységét.

- A barátság, jótékonyság, önzetlenség jegyében végzett munkánkat az erdélyi szamosújvári klubtagjainkkal karöltve szervezzük. A tagdíjakból, különböző jótékony rendezvények bevételéből támogattuk eddig partnertelepülésünk óvodájában a sószoba létesítését, ilyet hoztunk létre Kozármislenyben is, továbbá itt az iskolának digitális táblát, ivókutat ajándékoztunk, a két város diákjainak cserelátogatását finanszíroztuk.

Ezúttal a Mohácsi Kórház gyermekosztálya támogatására azért esett a választásunk, mert itt a térségben élők ellátását is biztosítják - jegyezte meg Varga Péter.

Dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa az értéket teremtett összefogás eredményeként az adomány jelentőségét érzékeltetve azt hangsúlyozta, hogy az az élethez szükség oxigénhez jutást segíti, azt, hogy a legkisebbek se kényszerüljenek fulladozva, beszűkült légutakkal kezdeni az életüket.

Forrás: Mohácsi Újság

2018.06.13.

Életre kelt mesefigurák is jártak kórházunk gyermekosztályán

Grabowski, a mesterkém szuperegér és a Nagy Ho-Ho-Horgász „személyesen" is jelen volt a május végi rendhagyó gyermeknapi rendezvényen, s velük fényképezkedett az a 30 kisgyerek, akik dr. Kardos Mária, a gyermekosztály főorvosa meghívottjaiként részesei lehettek a mindannyiuk számára felejthetetlen eseménynek.

Füle Viktória, a Pannónia Stúdió művészeti vezetője a kilencvenes évek végéig a honi rajzfilmgyártás központjában, a Pannónia Filmstúdióban készült világhírű animációs filmek anyagából megmutatta a gyerekeknek Pom-Pom, Picur, János vitéz és Döbrögi karakterének rajzait, ám volt, amit nem a kicsik, hanem az őket elkísért szülők ismertek fel. Ami nem csoda, hiszen az ötvenes évek óta generációk nőttek fel a máig kedvelt sikerprodukciókon, s azért, hogy ne is merüljenek feledésbe, a filmstúdió bezárását követően ma a Pannónia Stúdió -ahol jelenleg a hazai filmgyártás legtöbb produkciójának képi- és hangi utómunkái zajlanak - a jeles alkotások emlékeit állandó, valamint időszakos kiállításon őrzi és mutatja be.

A mesefigurák közül a kicsik az általuk ismerteket maguk is „megmozgathatták", ugyanis a stúdióban őrzött relikviákból ezúttal Mohácsra hozták a sztroboszkópot, azt az eszközt, mellyel a XVIII. századig a filmkészítés feltalálása előtt „mozgatták" az állóképeket. Ehhez Füle Viktória közreműködésével a gyerekek egy papírszalagra felrajzolt mozgásfázisokat színeztek ki, betették egy hengerbe, a szerkezetet megpörgették, s az oldalán lévő lyukba benézve csodálták a mozgó rajzfilmet... A kérdezz-feleiek játékba ugyancsak lelkesen kapcsolódtak be, hiszen ajándék járt minden válaszolónak, majd a többórás program zárásaként érkezett meg a két meglepetésvendég, Grabowski, a mesterkém, aki titokban tanácsokat osztogat James Bondnak és kézen állva, csukott szemmel eszi a sajtot, no meg a Nagy Ho-Ho-Horgász, a pontyok réme, csukák üldözője. A kalapos ember, akinek elég kiülnie a partra, belógatni a vízbe a Főkukacot és már emelgetheti is partra a halakat, Társalogni ugyan képesek, de ajándékokkal toppantak be a mesefigurák is, no meg maradandó emlékként fotózkodtak velük a gyerekek.

- A Pannónia Stúdió évente tart hasonló jótékonysági rendezvényt. Eddig a budai székházban karácsonykor láttunk vendégül gyerekeket, s most első alkalommal külső helyszínen készültünk bemutatkozni, így esett a választás Mohácsra. Ismert volt részemről Kardos doktornő odaadó hivatásszeretettel végzett gyógyító munkája, ezért gondoltam, örvendeztessük meg gyermeknap alkalmából a gondozottjait. Baranyában járva Pécsre is ellátogatunk, a délutánt a Gyermekklinika onkológia osztályán ápoltakkal töltjük - informálta lapunkat Füle Viktória, dr. Kardos Mária megjegyezte, hogy ezúttal az osztályon ápolt tíz gyermek, továbbá a légúti, hematológiai, nefrológiai betegek, illetve a tápcsatorna-problémák miatt gondozott, rendszeresen szakrendelésre járó gyerekeket meghívva lehettek részesei a rendezvénynek.

Forrás: Önkormányzati Hírek

2018.05.16.

Információk az EESZT-ről

2018.04.23.

Pihenőparkot is kialakítottak a korszerűsítést célzó munkálatok során a kórházban

Évente 3,5 milliós megtakarításra számítanak a kórházban a közelmúltban befejezett, 41,2 milliós összköltségű beruházások révén. A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ által biztosított forrásból egyebek mellett az SZTK épületében volt „albérletből" szakrendelőket költöztetettek a kórházba, korszerűsítették a Véradó épületét, a hőveszteség megszüntetésére a kórház udvarában fűtéscsöveket cseréltek, s ez utóbbi munka nyomán egy látványos pihenőparkot is kialakítottak.

- Számításaink szerint éves szinten a jelentős költségcsökkenést azzal érjük el, hogy befejeződött a 380 négyzetméter alapterületű Véradó épületének külső hőszigetelése, nyílászárói cseréje és fűtéskorszerűsítése, továbbá a kórház udvarában az ötven éve lefektetett fűtéscsövek hőszigetelt vezetékekre történt cseréje. E beruházásokkal a hőveszteséget meghatározó mértékben csökkentettük. Évekig többlet kiadással járt intézményünk számára a szakrendelők fenntartása a SZTK épületében is, ezért az igazgatás épületrészének alsó szintjén alakítottuk ki az onkológiai, az urológiai, a bőrgyógyászati, valamint a fül-orr-gégészeti rendelőket - sorolta a megtakarítást eredményező munkálatokat dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa.

Elmondta továbbá, hogy a fűtéscsövek cseréjéhez felásott udvarból egyúttal eltávolították az egykori olajtároló tartályokat is, majd a tereprendezéssel egy pihenőparkot alakítottak ki. Ide a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságától kapott szobrot állították fel, melynek alkotója Avellisi Pantaleo olasz művész.

Mint a főigazgató hangsúlyozta, a színvonalas betegellátást a korszerű műszerek, eszközök beszerzése mellett az is szolgálja, hogy ideális legyen a környezet, ami a kórházba érkező embereket fogadja. Vagyis, az utóbbi egy évtized alatt a 3,1 milliárdos beruházás révén sorra megújult kórházi osztályok után fontosnak tartották az udvari rész rendezését is.

Forrás: Önkormányzati Hírek

2018.04.11.

Gratulálunk

2018. február 22-én a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szakmai díjban részesítette Heroldné Sipos Katalint.

Kata 1994 óta dolgozik a Mohácsi Kórház Intenzív osztályán. Munkájában, amely időnként nehéz döntések elé állítja az embert, mindig a maximumra törekszik. Munkatársaival nagyon jó a kapcsolata. Szakmailag mindig nyitott az új dolgokra, folyamatosan továbbképzi magát. Emberszeretete a betegekhez való hozzáállásában is megnyilvánul. Segítségére mindig lehet számítani. Kollégái számára megnyugtató és biztonságot ad, amikor vele dolgoznak. Fiatal nővérek, gyakorlatos ápolók képzésében tevékenyen részt vesz.

Évek óta szervezője és aktív résztvevője a városi és a városkörnyéki falvak egészségnapjainak.

Ezúton szeretnénk hálánkat és köszönetünket kifejezni áldozatos munkájáért.

További munkájához jó egészséget és változatlan elhivatottságot kívánunk!

2018.04.03.

Kívülről szebb, korszerűbb lett a mohácsi Véradó Állomás, odabent maradt a régi szeretetet

Jelentős megtakarítással számolhat a jövőben a kórház a Véradó Állomás működtetését illetően annak a most befejeződött beruházásnak köszönhetően, amely során az épületet hőszigetelték, kicserélték az elavult nyílászárókat, rendbe tették a lapos tetőt, valamint a fűtést is korszerűsítették.

Belül maradt a barátságos légkör, az ott dolgozók - élükön dr. Szilas Judit főorvossal - a rászoruló betegek és a véradók iránti gondoskodó törődése.

A csaknem 20 millió forintos beruházás keretében elkészült munkálatokat, amelyet a fenntartó, az Egészségügyi Ellátó Szervezet finanszírozott, dr. Csizmadia Csaba, a Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa vette számba a napokban tartott ünnepélyes átadás alkalmából.

Mint megjegyezte, az intézmény számára fontos szempont a gyógyításra szánt korszerű műszerek, eszközök beszerzésén túl az is, hogy minél optimálisabb legyen a működtetés, továbbá az, hogy az ide érkezőket illő környezet fogadja.

A 70-es évek elején átadott, 380 négyzetméter alapterületű épületben folytatott munka országos összehasonlításban is átlagon felüli úgy az embertársaik gyógyulását önzetlenül segítők létszámát, mint a levett vér mennyiségét tekintve.

A városban és térségében jelenleg mintegy 4000 rendszeres véradót tartanak nyilván, soraikban jó néhányan száznál is többszörös véradással jelentenek stabil bázist nem csupán a megyében, de a régióban is a rászorulóknak.

A megújult Véradó Állomás átadásán jelen volt dr. Hargitai János, a város és térsége országgyűlési képviselője, aki egyébként maga is rendszeres véradó. Az ünnepélyes eseményen azt emelte ki, hogy a Mohácsi Kórház látványos fejlődése az intézmény vezetői ambíciójának, s a biztosított források ésszerű felhasználásának köszönhető.

Forrás: Mohácsi Újság

2018.03.22.

Már nincs akadály: kerekesszékkel is megközelíthető a kórház összes részlege

A Mohácsi Kórház kapcsán az utóbbi években milliárdos fejlesztésekről szóltak a híradások, ám ezúttal az a 26,5 milliós költséggel elkészült új lift is igen jelentősnek számít, amit most hivatalosan is használatba vettek. Az egészségügyi intézmény számos bővítő, korszerűsítő munkálatai sorában azért nagyon fontos ez a beruházás, mert a megvalósításával a kórház valamennyi gyógyító részlege a kerekesszékkel érkezők számára is akadálymentesen megközelíthetővé vált.

- Minden eddigi munkánk sorában a fenntartó által finanszírozott lift megvalósításának az előkészítése volt a legbonyolultabb, jó másfél évet vett igénybe, mert egy műemlék épülethez kell illeszkednie - jegyezte meg az ünnepélyes átadás alkalmával dr. Csizmadia Csaba főigazgató főorvos.

Mint elmondta, a neves építész, Visy Zoltán tervei alapján 1936-ban átadott, eredetileg a tüdőbetegek gyógyítására szolgált pavilon építészeti értékét megőrizve kellett megoldást találni a három szint akadálymentes megközelítésére. A műemlék épület jellegének, külső megjelenésének megváltoztatása nélkül logikusnak tűnt a felvonó belső elhelyezése, de azzal értékes területet vesztettek volna. Végül Dombai Gyula építészmérnök tervei alapján a szakhatóságok jóváhagyásával a Mohácson mindenki számára csak tüdőpavilonként ismert kórházi szárny főbejáratától jobbra az épülethez illeszkedve elkészülhetett a lift.

- Számomra a lifttorony üzenete az, hogy soha nem szabad feladni a terveinket - jelentette ki Csizmadia Csaba. - E beruházás elhatározásától a megvalósításig számos alkalommal tűnt úgy, hogy nem lehet kivitelezni, de Engert Ferenc gazdasági igazgató kitartóan kereste az újabbnál újabb lehetőséget, Horváth Zoltán kormánymegbízott pedig az ügy mellett kiállva támogatta e téren is az intézményünket, s így sikerült.

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott felidézte, milyen bonyodalmak adódtak e legutóbbi beruházás engedélyeztetése kapcsán, s azt is, mennyit kellett érvelni korábban a kórház ágyszámának megtartásáért, vagy például a szülészet Mohácson maradásáért. Szólt általánosságban is a hazai egészségügy helyzetéről, kiemelve a vidéki gyógyító intézményekre az utóbbi nyolc évben elköltött százmilliárdokat és azt, hogy az elkövetkezendő időszakban a szakellátásról sem megfeledkezve az alapellátás, illetve a védőnői szolgálat fejlesztése a kormányzat kiemelt célja.

Kitért az ágazatban dolgozók bérezésére is, hangsúlyozva, hogy a hazai költségvetésnek már van megfelelő mozgástere ahhoz, hogy az ütemezett, további bérfelzárkóztatás megtörténjen, amennyiben arról a jövőben is ez a kormányzat lesz hivatott határozni.

Forrás: Mohácsi Újság

2018.03.21.

Látogatási tilalom feloldása

2018.03.21-től a látogatási tilalom feloldásra került intézményünkben!

2018.03.14.

Elejét veszik a fertőzéseknek: százmilliót költenek a betegek biztonságát szolgáló fejlesztésekre

A város és térsége mintegy 70 ezer lakosa egészségügyi centrumában a betegbiztonság növelését szolgáló fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek eredményeképp hatékonyan előzhetik meg a fertőzéseket - jelentette be dr. Csizmadia Csaba főigazgató- főorvos hétfőn a beruházás nyitórendezvényén.

- Pályázati forrásból 96 millió 718 ezer forintot költünk kilencvenhét olyan új eszköz beszerzésére, melyek nem csupán a nálunk kezelt betegek fertőzésének megelőzését, de a látogatók és a kórházi személyzet védelmét is szolgálja - hangsúlyozta a főigazgató.

A fejlesztést részleteiről szólva elmondta, a kórház használati meleg vizes rendszerére klór-dioxid adagolót telepítenek. Ennek eredményeként a teljes hálózatban folyamatos lesz a víz fertőtlenítése, amellyel a Legionella baktérium okozta fertőzéseket teljesen megszüntetik. Ez a kórokozó ugyanis jellemzően meleg vizes környezetben, így az épített vízrendszerekben is emberi egészségkockázatot jelentő mértékben elszaporodva a zuhanyozás alkalmával keletkező párából belélegezve fertőz.

Vásárolnak egy hidegkörös légfertőtlenítőt is a steril helyiségek légterének gyors és hatékony fertőtlenítéséhez. Jelenleg egy olyan szoba, ahol fertőzött beteget ápoltak, vagy az ellátásához igénybe vett műtő fertőtlenítéséhez egy teljes napra van szükség, az új berendezéssel ez az idő a töredékére csökkenthető, s jelentősen mérsékli a fertőzési kockázatot is.

További négy új légsterilizálót szintén használatba vesznek, ezekkel az érintett osztályokon 70 százalékkal csökkenthető a légúti fertőzések kialakulása, míg az említett fertőtlenítő rendszerekkel az egészségügyi ellátás során kialakuló fertőzések is drasztikus mértékben csökkenthetővé válnak.

Vásárolnak egy úgynevezett kézhigiéniás szkennert is, amivel azt tudják ellenőrizni, hogy a beavatkozást végző orvos vagy asszisztens keze csíramentes-e, illetve 90 darab kézfertőtlenítő adagoló is érkezik, ezeket a mosdóknál helyezik el, hogy az intézmény egész területén biztosítottá váljon a higiénikus kézmosás.

- A projekt révén jelentősen mérséklődhetnek a kórházi eredetű fertőzések, s ezzel arányosan csökken az antibiotikum felhasználás, az izolációs eszközök mennyisége, valamint a fertőzésekkel összefüggésbe hozható diagnosztikai vizsgálatok száma. A beruházással egy újabb, meghatározó lépést teszünk a hatékony gyógyítás érdekében, de egyúttal biztonságos munkakörülményeket teremtünk a kórház egészségügyi személyzetének és a betegek biztonságosabb és gyorsabb gyógyulását is szolgáljuk - összegezte a fejlesztést Csizmadia Csaba.

- Öröm a számunkra, hogy most, amikor a kormányzat szándéka szerint a főváros egészségügyi intézményei fejlesztése kapnak prioritást, a mi kórházunk is tovább korszerűsödhet - mondta Szekó József polgármester. Az eddigi beruházásokról szólva megemlítette, hogy amíg 1998-2002 között 260 milliós költséggel a műtőblokk felújítását végezhették el, az azt követő nyolc év alatt mindössze egy 85 milliós költségkeretből a sürgősségi részleget lehetett kialakítani. 2010-től viszont a 3,1 milliárdos fejlesztéssel elkészült egyebek mellett a helikopter leszálló, a kibővített belgyógyászat, a neurológia, a megújult rehabilitációs részleg, vagy például a sterilizáló. Említést tett az eddigi technikai és műszerfejlesztésekről, s arról is, hogy jó hírnevét viszik az intézménynek az itt megforduló emberek.

- A fővárosi hatalmas kórházfejlesztések költségvetési forrásból valósulnak meg - szögezte le Hargitai János, a város és térsége országgyűlési képviselője, majd így folytatta:

- A költségvetési bizottság tagjaként húsz éve látom az ország pénzügyi helyzetét és el nem tudtam képzelni még egy évtizede sem, hogy ilyen ütemben képesek leszünk az egészségügyi intézmények fejlesztésére. Elvitathatatlan a Mohácsi Kórház látványos gyarapodása is, de vallom, nem csupán az épület és a műszer az igazi kelléke az eredményes gyógyításnak, ahhoz kell az orvos, a nővér is. Mohácson azért működik ez a rendszer jól, mert nem csak a ház csillog, hanem az itt dolgozók lelke is. Ez utóbbihoz persze az is kell, hogy a lelkiismeretesen végzett munka elismert legyen. Szerencsére vége annak az időszaknak, amikor ígéretekkel, hitelek felvételével lehetett béreket emelni. Azok a bérfejlesztések, amelyek pár éve zajlanak, ha nem is olyan látványosak, mint amit szeretnénk, de hazai forrásból történnek és remélem soha nem is jön vissza az a világ, hogy kölcsönből növeljük a béreket, majd évekig nyögjük annak minden következményét. Ma már van olyan helyzetben az ország költségvetése, hogy folytatni lehet az ütemezett bérfelzárkózást, aminek a megvalósítása most rajtunk, polgárokon múlik - zárta mondandóját Hargitai János.

Forrás: Mohácsi Újság

2018.03.07.

Látogatási tilalom részleges feloldása

2018.03.07-től a látogatási tilalom feloldásra került intézményünkben, kivéve a Szülészeti és Intenzív Osztályokon!

2018.03.07.

Közbeszerzés

Elindult az EFOP-2.2.20-17-2017-00023 azonosító számú pályázathoz kapcsolódó közbeszerzés a Mohácsi Kórházban.
Az ehhez kapcsolódó dokumentumok megtalálhatóak a Közbeszerzés menüpont alatt!

2018.03.05.

2017 szülészete a Mohácsi Kórházban

Ismét eredményes volt a Családháló díj szavazási időszaka. Ebben az évben közel tízezer szavazat érkezett, mely a Családháló díj történetében az eddigi legmagasabb szavazatszám. Vasárnap délelőtt átadták a 2017. évi Családháló díjakat.

Méltó ünnepség keretében vehették át 2017 díjazottjai a Családháló díjakat vasárnap délelőtt Budapesten.

A Mohácsi Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya 1927-ben kezdte meg működését. 1936-tól a kórház bővítését követően már 20 ággyal rendelkezett és a szülésszám 1940-re 322-re emelkedett. 1934-ben a pécsi Szülészeti klinikáról érkezett Dr. Csúcs Lászlót nevezték ki az osztály vezetőjének. Nevéhez fűződik Magyarországon először az egyrétegű császármetszés bevezetése. Mély vallásossága és orvosi hite miatt soha nem vett részt terhesség megszakítás elvégzésében. 1976-ban ment nyugdíjba, 2000 decemberében halt meg, 94 éves korában.

Az osztály napjainkban 15 aktív ággyal és 5 krónikus ággyal rendelkezik.

2012-ben került átadásra az új alternatív szülőszoba, ahol a családtagok jelenléte és a választható természetes szülési módszerek jelentősen emelik a páciensek komfortérzetét.

2015 végétől Dr. Hartmann Tamás főorvos vezeti az osztályt. Az elmúlt időben a szülésszám jelentősen emelkedett az intézményben, mely az osztály szerint a háborítatlan, családbarát szülészeti szemléletnek köszönhető.

Forrás: Családháló.hu

2018.02.20.

Akadálymentes közlekedés

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Kórház egész területén az akadálymentes közlekedés biztosítva van.

2018.02.08.

Látogatási tilalom a Mohácsi Kórházban

2018.02.08-tól visszavonásig, látogatási tilalom lépett életbe influenza járvány miatt a Mohácsi Kórház minden osztályán!

2018.01.31.

Kérjük adója 1 százalékával Ön is segítse munkánkat!

Azért jött létre kórházunk Szili László Alapítványa immáron több mint 20 éve, hogy minél több embernek segíthessünk a betegségek korai felismerésében, gyógyításában, valamint dolgozóink számára elérhetőbbé tegyük a folyamatos, mindennapi munkánkhoz elengedhetetlenül szükséges, naprakész és korszerű tudás megszerzését.
Fontosnak tartjuk, hogy kórházunkat otthonosabbá tegyük, megkezdett fejlesztéseinkkel és felújításainkkal az Ön kényelmét szolgáljuk, gyógyulását gyorsítsuk!
Ebben szeretnénk a segítségét kérni!
Sokan dolgozunk az Ön és családtagjai egészségéért, korszerűbb és hatékonyabb, gyógyulást eredményező ellátásának megteremtéséért!
Kérjük, segítsen a kórházunknak, tegyen ÖN is az ellátás körülményeinek javításáért azzal, hogy adója 1%-át nekünk ajánlja fel!

Lehet, hogy legközelebb Önnek, vagy családtagjának segíthetünk! 1% nagyobb esély!

Célunk az idei évben egy új altatógép beszerzése!

1% plakát

2018.01.16.

Meghívó a 7. alkalommal megrendezésre kerülő jótékonyági bálra

A Mohácsi Kórház szeretettel meghívja Önt 7. alkalommal megrendezendő jótékonysági báljára

Időpont: 2018. február 24. szombat 19:00
Helyszín: Mohács, Batra irodaház
Zene: Depoband

A bál fővédnöke:
Dr. Csizmadia Csaba, főigazgató

Belépő: 5000 Ft/fő
Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezni szíveskedjen
2018. február 14-ig, az alábbi telefonszámokon:
Dr. Major Csilla: 06-69/511-150/295 mellék
Schellenberger Jánosné: 06-69/511-150/129 mellék

2018. évi jótékonysági bál plakát

2018.01.09.

Közbeszerzés

Elindult az EFOP-2.2.18-17-2017-00013 azonosító számú pályázathoz kapcsolódó közbeszerzés a Mohácsi Kórházban.
Az ehhez kapcsolódó dokumentumok megtalálhatóak a Közbeszerzés menüpont alatt!

2017.11.23.

Gratulálunk!

2017. november 15-én a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Baranya Megyei Szervezete „Szakmai Díjban” részesítette Cseh Zoltánné szakdolgozónkat.

„1981. augusztus 1-én kezdett dolgozni a Mohácsi Kórház Szülészeti osztályán, ahol az óta is nagy szorgalommal, lelkiismeretesen látja el szülésznői hivatását.

Csendes, barátságos, felelősségteljes és öntudatos munkatárs. Rendre és harmóniára törekszik mind otthonában, mind munkahelyén. Több évtizedes példamutató, lelkiismeretes munkája révén a szülészet valamennyi munkatársa tisztelettel, elismerően nyilatkozik róla. Jól tud csapatban dolgozni, kollégái bármikor számíthatnak rá.

Betegekkel való kommunikációja hiteles és érthető. Számára nincs lehetetlen. Gyönyörűnek tartja szakmáját, hálát ad a sorsnak minden szülésért, mert már tudja, hogy ott a szülőszobán egy új család születik minden egyes újszülöttel. Manapság már azok szülnek a kezei alatt, akiket Ő segített a világra 20-30 évvel ezelőtt. Sokéves tapasztalatát örömmel osztja meg új dolgozókkal, tanulókkal. Nyitott a szakmai újdonságokra. Már rutinos szülésznőként sajátította el az alternatív szülés rejtelmeit és az óta rendszeresen vezet alternatív szüléseket. Az új élet világra segítésén túl, részt vesz a gyermekágyas édesanyák segítésében, a várandósok gondozásában, nőgyógyászati betegek lelkiismeretes ápolásában.”

További munkájához jó egészséget és változatlan elhivatottságot kívánunk.

2017.11.07.

Közadakozásból vásárolt, korszerű inkubátorral gyarapodott a kórház szülészeti osztálya

Nemrég adtunk hírt arról, hogy öt inkubátort vehetett használatba a város és térsége egészségügyi intézménye. Ezeket ma már szükség esetén elsősorban a gyermekosztályon helyezik szolgálatba, mert az újszülöttek részére a napokban érkezett egy újabb, két és félmillióért beszerzett korszerű berendezés.

- Az elmúlt évben született csaknem ötszáz kisbaba közül nyolcvannégy töltött néhány órát, vagy napot az inkubátorban és hasonlóan alakulnak ezek az adatok idén is, csak most már a korábbiaknál lényegesen korszerűbb eszköz áll a rendelkezésünkre - tájékoztatta lapunkat dr. Fatér József szülész-nőgyógyász főorvos.

- Az új inkubátor ideális mikrokörnyezetet biztosít az újszülött számára a megfelelő hőmérséklet, páratartalom, oxigénszint fenntartásával. Folyamatosan méri és jelzi mind a központi, mind a perifériás testhőmérsékletet, a kettős légfüggönye pedig biztonsági takaróként működik a bejárati ajtók nyitásakor is, ha teendő van a babával - részletezte a modern eszköz tulajdonságait a főorvos.

- A nálunk eddig használt inkubátornál a mostani nagyobb, így kényelmesebb az újszülött és a gondozó számára egyaránt - mondta Kölkedi Lászlóné csecsemőgondozó.

Megjegyezte továbbá, hogy gombnyomásra kívülről fordítható el a matrac, a magassága mindkét oldalon állítható, a méretei miatt pedig az inkubátor alatt lehetséges az újszülött ülőhelyzetben való gondozása, de bőségesen van helye a babának akkor is, ha felhúzott lábacskákkal pihen.

A Mohácsi Kórház a nettó 2,5 millióért vásárolt inkubátor költségét a Szili László Alapítványra a magánszemélyek, vállalkozások és önkormányzatok adományaiból befolyt összegből finanszírozta.

Forrás: Önkormányzati Hírek

2017.09.11.

Korszerü műszert kapott az urológiai szakrendelő és újabb klímaberendezést is telepítettek a kórházba

Mohácson a milliárdos kórházi beruházások befejezésével sem zárultak le a fejlesztések, ezúttal műszercserére és a betegek körülményeinek javítására koncentrál a város és térsége egészségügyi centruma vezetése. - Az urológiai szakrendelőben pár napja már az új, flexibilis cisztoszkóp áll rendelkezésre a betegek vizsgálatára - közölte dr. Csizmadia Csaba, a Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa.

- A flexibilis cisztoszkóp a húgycső, a húgyhólyag és a húgyvezeték szájadékai, illetve az azokból ürülő vizelet vizsgálatára alkalmas eszköz. Segítségével a prosztata-megnagyobbodás, húgycsőszűkület, húgyhólyagkő, rosszindulatú daganat és gyulladásos folyamatok vizsgálatára van lehetőség, s ezáltal a diagnózis felállítására. A régi, hagyományos, merev kivitelü cisztoszkóppal szemben a flexibilis cisztoszkóp fő előnye, hogy vékonyabb, a húgycső görbületeit is követni lehet vele, ezért férfiaknál is - akiknél a húgycső jóval hosszabb - könnyebben végezhető el a beavatkozás, illetve, mivel hajlékony, ezért a hólyag is nagyobb biztonsággal áttekinthető - összegezte a műszer előnyeit a főigazgató.

Megjegyezte továbbá: a közel kétmilliós költséggel beszerzett eszközzel végzett beavatkozás a korábbinál kisebb megterhelést jelent a beteg számára, ugyanakkor az eddiginél biztonságosabb az orvos részére a diagnózis. A kórház ellátási körzetében élő mintegy 70.000 ember közül az urológiai szakrendelőben dr. Horváth Bálint és dr. Szalmásy Kálmán szakorvosokat évente átlag közel négyezer ember keresi fel különböző húgyúti betegséggel. Az e területen is biztosítható színvonalasabb ellátás érdekében a műszerbeszerzést a Szili László Alapítványra befizetett összegekből finanszírozta az intézmény.

Az elmúlt évek jelentős költségü beruházásai révén a kórházi osztályok több mint hetven százalékán a nagy melegtől az ápoltak már nem szenvednek, miután a betegszobák és a folyosók klimatizálhatók. A betegellátás körülményeinek további javítása érdekében - ugyancsak alapítványi forrásból és egy magánszemély adományából - e téren is milliós nagyságrendü fejlesztés valósult meg a közelmúltban, nevezetesen, a neurológiai szakrendelő folyosóján, valamint a sebészeti osztály folyosóján szereltek fel klímaberendezést.

Forrás: Informayer / Berta Mária

2017.09.05.

Magyar Gyermekorvosok Társasága Dél-dunántúli Területi Szervezete Kongresszusa és Továbbképző Tanfolyama

A 2017. szeptember 15-16-án tartandó Magyar Gyermekorvosok Társasága Dél-dunántúli Területi Szervezete Kongresszusa és Továbbképző Tanfolyama Mohácsi találkozójának programja és meghívója.

Program
Meghívó

2017.08.30.

Kardiológusok és Neurológusok Mohácsi találkozója

A 2017. október 27-28-án tartandó Kardiológusok és Neurológusok Mohácsi találkozójának jelentkezési lapja és meghívója.

Jelentkezési lap
Meghívó

2017.07.17.

Tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy a bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti, onkológiai és urológiai szakrendelés a volt pszichiátriai osztály helyére költözött!

2017.06.19.

Vége a jövés-menésnek: a kórházban fekvő betegeket csak látogatási időben lehet felkeresni

A Mohácsi Kórház vezetése úgy döntött, hogy az intézményben fekvő betegeket a hozzátartozók kizárólag az osztályonként meghatározott látogatási idő alatt kereshetik fel. A szigorítást az ápoltak érdekében, a gyógyító munka zavartalanságának biztosításáért rendelték el.

A 300 ágyas kórházban Mohácson kívül a régió mintegy hetvenezer lakosának az ellátását biztosítják. Az orvosok, szakdolgozók hosszú idő óta toleránsak voltak a látogatókkal szemben, ám a naphosszat tartó jövés-menés olyan mértékűvé vált, ami a betegek nyugalmának zavarásán túl esetenként már a gyógyító munkát is akadályozta, ezért kizárólag a megadott időpontokban engedélyezik a hozzátartozók bejutását az ápoltakhoz.

A látogatási időpontok az alábbiak:
Női Belgyógyászat: 10-12 óráig és 15,30-18 óráig
Férfi Belgyógyászat: 10-12 óráig és 15,30-18 óráig
Sebészet: 9-12 óráig és 16-19 óráig
Szülészet: 10-11,30 óráig és 13-18 óráig
Gyermekosztály: 10-12 óráig és 15-18 óráig
Neurológia: 10-18 óráig
Pszichiátria: 11-12 óráig és 16,30-17,30 óráig
Szemészet: 9-12 óráig és 16-19 óráig
Mozg. Rehab. 8-12 óráig 15-18 óráig
Rehab. II. 8-20 óráig
Intenzív Osztály: 10,30-11 óráig és 17,30-18 óráig

Forrás: Mohácsi Újság

2017.04.21.

Tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy a Pszichiátria osztály és szakrendelés a régi rehabilitációs tömbbe költözött.

2017.02.15.

Látogatási tilalom feloldása a Mohácsi Kórházban!

Tisztelt látogatók!
2017.02.15-től feloldásra került az influenza járvány miatti látogatási tilalom!

2017.02.06.

Kérjük adója 1 százalékával Ön is segítse munkánkat!

Azért jött létre kórházunk Szili László Alapítványa immáron több mint 20 éve, hogy minél több embernek segíthessünk a betegségek korai felismerésében, gyógyításában.

Kérjük, segítsen a kórházunknak, tegyen ÖN is az ellátás körülményeinek javításáért azzal, hogy adója 1%-át nekünk ajánlja fel!

Célunk az idei évben egy új szemészeti réslámpa beszerzése!

Szemészeti vizsgálatok során a réslámpa az egyik alapvető, elengedhetetlen vizsgáló eszköz. A szem alaposabb megítélését, illetve mélyebb rétegeinek vizsgálatát teszi lehetővé.

Pl.: a szem elülső 1/3 részének vizsgálatára, az egyes rétegek átlátszóságának/sűrűségének, vastagságának, mélységének, idegentest helyének pontos meghatározására, a szaruhártya hámsérüléseinek kimutatására, a könnyfilm stabilitásának vizsgálatára, a szemnyomás mérésére zöldhályogos betegeknél, szürkehályog műtétek előtti ill. utáni vizsgálatra alkalmazzuk.

Adószám: 19033266-1-02

Mohácsi Takarékbank Zrt.

Számlaszám: 50400096-11010412-00000000

1% plakát

2017.01.26.

Évente négymillió forintot takarítanak meg a kórház korszerűsítését követően

Több mint negyvenmillió forintot fordíthatnak a kórház energetikai rendszerének korszerűsítésére egy sikeres pályázatnak köszönhetően.

Dr. Csizmadia Csaba, a Mohácsi Kórház főigazgatója arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy hamarosan három fejlesztés is megkezdődhet az intézményben azt követően, hogy 41 millió forintot sikerült elnyerniük egy pályázaton.

Az összegből egyrészt a transzfúziós állomást újítják fel és elvégzik az energetikai korszerűsítését, másrészt a távfűtő-rendszert is részlegesen felújítják.

Ugyancsak költenek a keretből a szakrendelők átcsoportosítására, újak kialakítására, ezek célja a betegellátás hatékonyságának és biztonságának növelése.

Mindezzel tovább folytatódik az intézmény esztendők óta tartó korszerűsítése, eredményeképp rövidülnek a kórházi betegutak, akadálymentesen lehet majd megközelíteni egyes újabb részlegeket.

A beruházásokkal a kórház üzemeltetésének költségei is csökkennek, a számítások szerint évente négymillió forinttal kevesebbet kell rezsire költeni, az így megtakarított pénzt a teljes egészében a betegellátás színvonalának további javítására fordítják.

Forrás: Mohácsi Újság

2017.01.24.

A nagy szomorúság

Belénk költözött mélyen a nagy szomorúság
Lelkünket tőri szét a felfoghatatlan valóság
Csak a mindenható Isten tudja ennek az okát
Reméljük, tárt kapukkal várja őket a mennyország.

Mohács 2017. január 23. Dr. Tóth Tivadar
UI: mementó az olaszországi buszbaleset áldozataiért.

2016.12.12.

Életeket ment Mohácson és térségében a kórház hat speciális EKG készüléke

Tíznél több ember életét mentették meg eddig a Mohácsi Kórház kardiológus szakorvosai azoknak, akik otthon használhatták az intézmény által rendelkezésükre bocsátott, távdiagnosztikai rendszerrel működő CARDY-EKG-t. Esetükben az időszakosan megjelentő szívpanaszok hátterét a szakrendelési vizsgálatok alkalmával nem lehetett diagnosztizálni. Azonban akik a ma még nem általánosan alkalmazott, speciális készüléket a normál életvitel mellett a nap bármely szakában a rosszullétet észlelve használták, felderíthetővé vált a betegség.

- Kórházunk az elmúlt években úgy struktúrájában, mint eszközparkjában jelentősen fejlődött. Ehhez Mohács és térsége lakossága, a város önkormányzata az adományaival járult hozzá, amiért köszönet jár ezúttal is a segítőknek - említette dr. Csizmadia Csaba, főigazgató főorvos. - Beruházásainkkal megteremtettük a kórtermekben az ápoltak hotelszerű elhelyezését, többek között liftek létesítésével az intézmény egész területén az akadálymentes közlekedést, és nagy figyelmet fordítunk a legmodernebb vizsgálati eszközök beszerzésére, a korszerű kezelési módszerek alkalmazására is. Ennek része a már bizonyítottan is életek mentő CARDY-EKG - jegyezte meg a főigazgató.

A régióban a pécsi Szívcentrumon és a mentőautókon kívül egyedül a város és térsége egészségügyi centrumának van hat olyan CARDY-EKG készüléke, melyet a valamilyen szívműködési zavarra panaszkodó személynek akár egy hónapra is átadnak, hogy a rosszulléte jelentkezésekor készülhessen az EKG. A mért adatokat azonnal továbbítani tudja az ügyeletes szakorvoshoz, aki így akár két percen belül az érkező jeleket kiértékelve telefonon felveszi a kapcsolatot a beteggel és megteszi a szükséges intézkedéseket: amennyiben indokolt, azonnal behívja a kórházba, vagy időpontot megadva berendeli a szükséges gyógykezelésre.

- Kereken ötven ember használta most december elejéig a készüléket, illetve jelenleg is öt személynél van „szolgálatban". Átlag kettő-négy hétre adjuk át, ennyi idő alatt rendszerint kiderül, ha valóban a szívműködéssel összefüggő a panasz, s amennyiben a rosszullét alkalmával ez nem igazolható, akkor más irányú kivizsgálást javasolunk - informálta hírportálunkat dr. Szigeti József, a Mohácsi Kórház kardiológiai osztálya osztályvezető főorvosa.

Magáról a készülékről elmondta, hogy annak használata roppant egyszerű, a legminimálisabb műszaki ismereten kívül - ami nem több egy telefon használatánál - már csupán térerő kell ahhoz, hogy szükség esetén a kellő instrukciót a beteg megkapja.

- Eddig az ötven személy húsz százaléka otthonában diagnosztizálta a műszer a szívműködés rendellenességét, azoknál, akiknél a szakrendelésen történt megjelenésekor nem volt igazolható például a ritmuszavar. Az életmentést elősegítő eszköz hasznosságát igazolja ez a magas találati arány. Amúgy esetenként, bizonyos élethelyzetben mindenkinél előfordul rendellenes szívműködés, de ez nem jelenti azt, hogy ellátásra szorul a páciens, míg a lakosság mintegy négyötödénél szükséges a gyógykezelés. A CARDY-EKG minden esetben továbbítja a használatakor készült adatokat, sőt, kóros elváltozást mérve külön is jelzi a gép úgy a panaszosnak, mint a szakorvosnak, hogy van további teendő - hangsúlyozta a főorvos.

Forrás: Mohácsi Újság

2016.11.11.

Gratulálunk

2016. november 9-én „Baranya Megyei Szakmai Díjban” részesítette Kalkánné Bárácz Anna szakdolgozót a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Baranya Megyei Szervezete.

1987 óta dolgozik a Mohácsi Kórház központi műtőjében, a gyógyító team hatékony tagja. Betegekkel, munkatársakkal, valamint a társszakma képviselőivel jó kapcsolatot alakított ki. Munkáját a pontosság, precizitás jellemzi, aktívan részt vesz az új dolgozók oktatásában, betanításában. A vezetőasszisztens helyettese és a műtő gazdasági nővér feladatait is Ő látja el, maximálisan figyel a költséghatékonyságra.

További munkájához kívánunk kitartást és jó egészséget.
Ezúton is gratulálunk.

2016.09.21.

Tanterem a kórházban: szeptembertől már helyben is képezik a leendő ápolónőket

Többéves előkészítő munka után idén szeptembertől tizennégy növendékkel megkezdődhetett helyben is az egészségügyi munkavállalók képzése Mohácson. Szakgimnáziumi oktatás keretében a Pécsi Szakképzési Centrum Radnóti Miklós Szakképző Iskolájában a közismereti tárgyakat tanulják, míg heti két nap a Mohácsi Kórházban szakmai ismereteket szerezhetnek a leendő ápolónők.

- A szakember-utánpótlás biztosítása érdekében vállaltuk föl azt a feladatot, hogy megfelelő létszámú jelentkező esetében magunk gondoskodunk a szakirányú tárgyak oktatásáról - mondta dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa. - Ehhez biztosítottuk a feltételeket, nevezetesen, tantermet alakítottunk ki a régi gyógyszertár helyén, ahol adott a szükséges vizesblokk is, míg a szaktantárgyakat két orvostól, illetve három egyetemet végzett dolgozónktól sajátíthatják el a diákok.

Mint a főigazgató hangsúlyozta, a képzésben résztvevőkkel előszerződést köt a kórház, így a tanulmányaik befejezését követően biztos álláshely várja őket Mohácson.

A kórházi tanteremben szerdánként és csütörtökönként dr. Bencze Miklós főorvos, belgyógyász- kardiológus szakorvos és dr. Montskó Péter főorvos, ortopéd szakorvos mellett az egyetemi végzettségű dolgozók közül Fükéné Jámbor Júlianna ápolónő, Czucz Péter, a sürgősségi osztály vezetőápolója és Hegyi Dávid ápoló váltják egymást első évben a tanórákon.

Az egészségügyi szakgimnázium tanulói a 12. évfolyam végén tett érettségivel kisegítő ápolói képesítést is kapnak, amivel már munkát vállalhatnak, míg további egy éves tanulással lehetőségük nyílik a szakképesítés megszerzésére. Vagyis, a most tanévet kezdők öt év múlva általános ápolási és egészségügyi szakasszisztensi végzettséggel rendelkezhetnek.

Forrás: Mohácsi Újság

2016.08.05.

Egy korszerű inkubátorra vágytak, de mára már nyolc is van a Mohácsi Kórházban

A város és térsége egészségügyi centruma szülészetén a matuzsálemi korúnak számító inkubátor helyett jó ideje készülnek szert tenni a koraszülöttek, vagy a beteg újszülöttek fogadásához nélkülözhetetlen korszerű gyógyászati eszközre. Minden várakozást felülmúlóan, egy szerencsés fordulatnak köszönhetően viszont a napokban nem is egy, hanem egyszerre nyolc ilyen berendezéssel gyarapodott a Mohácsi Kórház.

Az intézményben eddig használt inkubátor egyikét l988-ban, a másikat 1992-ben gyártottak, s ezek olyan korúnak számítanak, hogy az Orvostörténeti Múzeum már bejelentette: igényt tartanak mindkettőre! A feladatukat az életkoruktól függetlenül természetesen még ellátták, azaz elsősorban a koraszülöttek, vagy beteg újszülöttek részére biztosították a meleget, a megfelelő páratartalmat, akiknek éretlenségük, betegségük nem tette lehetővé, hogy zavartalanul alkalmazkodjanak az anyaméh biztonságából kikerülve a külvilághoz.

A megnyugtató kis búvóhely viszont esetenként kevésnek bizonyult, például olyan esetekben, amikor ikerbabák születtek a vártnál korábban, de már egy másik picinek is szüksége volt rá, mert besárgult.

Márpedig a statisztikai adatok szerint az újszülöttek több mint fele, míg a koraszülötteknek mintegy nyolcvan százaléka sárgul be olyan mértékben, hogy az inkubátor gyógyító hatása nélkülözhetetlen a számukra. Ilyenkor, ha már foglalt volt helyben mindkettő,az ellátandó babát Pécsre vitte a mentő.

Mostantól inkubátor hiányában már nem kell utaztatni újszülöttet: a szülészeten három úgynevezett fix- és egy nyitott inkubátor, a gyermekosztályon pedig ugyancsak három fix- és egy hordozható inkubátor is rendelkezésre áll.

Forrás: Mohácsi Újság

2016.03.11.

Gratulálunk

2016. február 19-én a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezésében került sor a Magyar Ápolók Napjának Megyei rendezvényére a Hotel Palatinus Bartók termében. Az ünnepi köszöntők után elismerések, emlékoklevelek átadására került sor.

Kiemelkedő szakmai munkájáért elismerésben részesült a Mohácsi Kórház Szemészeti szakrendelőjében dolgozó Juhász Valéria szakápoló.

Ezúton is gratulálunk.

2016.03.07.

A mohácsi sebész, dr. Takács József is lehet Az év orvosa - Ön is szavazhat!

A 2015-ös Astellas-díj, vagyis Az év orvosa pályázatra beküldött betegtörténeteket a napokban egy nyolctagú zsűri közösen értékelte, majd kijelölte az idei internetes közönségszavazás résztvevőinek körét, melyben egy mohácsi orvos, dr. Takács József is helyet kapott.

Dr. Takács József 1980 óta dolgozik a Mohácsi Kórházban sebészként és traumatológusként. Elmondása szerint sosem fordult meg a fejében, hogy orvos lesz, jó rajztudása miatt ugyanis művészi pályára készült, egészen addig, amíg a szigetvári gimnáziumban osztályfőnöke meg nem látta kivételes tehetségét.

Takács József a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán szerzett diplomát. Sebészetből 1984-ben, traumatológiából 2005-ben szakvizsgázott az idén hatvanadik születésnapját ünneplő főorvos, aki 36 éve dolgozik szakmájában.

- Véleményem szerint a sikeres gyógyítás alapvetően két összefonódó szálon fut. A megtanult elméleti, és a gyakorlatban megszerzett tudás, valamint azaz emberi tényező, ami nélkül nem lehetséges a gyógyítás. A kettő együtt jár. Szakmai fejlődés, a rendszeres továbbképzések egy orvos számára kötelező feladat. A betegekkel való kapcsolatteremtés, önzetlenség, empatikus törődés tudománya nincs sehol betű szerint leírva, ezért olyan összetett, sok energiát és figyelmet igénylő napi tevékenység. Igyekszem minden betegemmel személyes, partneri kapcsolatot kialakítani. Érezze a segítségre szoruló, hogy számomra nem egy eset a sok közül, hanem egy ember, aki tőlem várja az ellátását, az operációt, a tájékoztatást, a meggyőzést, egy mosolyt, egy jó szót - foglalta össze gondolatait dr. Takács József, aki elmondása szerint nem csak a kórház falain belül, hanem mindenhol büszkén és tele tettvággyal próbál élni és gyógyítani.

A mohácsi orvosról két történetet választott ki a zsűri, melyek az alábbi oldalon megtekinthetőek, illetve ugyanitt van lehetőség szavazni is. A szavazás március 11-én, délután három órakor zárul. Minden szavazó csak egyszer voksolhat, amit később már semmilyen módon nem módosíthat.

Szavazás és bővebb információk az alábbi linken:
http://evorvosa.astellasdij.hu/vote/

Forrás: Mohácsi Újság

2016.02.15.

Több mint egymillárdos fejlesztés a kórházban: európai szintű a most átadott épületrész

Márciusban már a klímás, zömmel két-három ágyas kórtermekben - melyek mindegyikéhez vizesblokk is tartozik - gyógyulhatnak a betegek a város és térsége egészségügyi centrumában. A kedden átadott, kibővített és felújított épületrész, az egyéb korszerűsítés, gép, műszerbeszerzés 1,3 milliárdos, száz százalékban támogatott beruházás volt.

- Az 1998-as polgármesterré választásom óta folyamatosan pályáztunk a nagyobb részben évszázados kórházépületben működő intézmény korszerűsítésére, de az utóbbi hat évet leszámítva a támogatási igényre kidolgozott beadványainkat többnyire az íróasztalfiókban őrizhettük - kezdte az ünnepélyes átadáson tartott beszédét Szekó József.

A jelentősebb fejlesztésekről történelmi áttekintést adva megemlítette a 2010 előtti beruházások sorában a műtőblokk korszerűsítését, az egykori tüdőgondozó pavilon felújítását, a sürgősségi részleg és a porta kialakítását.

- A korszerű betegellátást szolgáló, milliárdos fejlesztések pályázati forrásokból az elmúlt hat évben történtek. 2010 óta elkészült a gyermek sürgősségi részleg, a fedett mentőbeálló, a helikopter leszálló, teljes épületrész rekonstrukcióval a mozgásszervi betegek gyógyítását a legmodernebb eszközökkel biztosító rehabilitációs osztály, továbbá a Szili László alapítványra önkormányzatoktól, vállalkozásoktól és magánszemélyektől jött adományaiból vált lehetővé helyben a CT vizsgálatok végzése is. Ez a társadalmi összefogás tette lehetővé, hogy ma már a legújabb, 130 milliós CT áll a betegek rendelkezésére - jegyezte meg a polgármester.

A most átadott, belgyógyászati szárnyként ismert, egy emelettel kiegészített, a vázszerkezetig visszabontott és újjáépített épületrész kapcsán Szekó József megjegyezte: az eredetileg tervezett 1,1 milliárdos beruházással szemben 1,3 milliárdos, száz százalékban uniós és állami forrásból finanszírozott fejlesztés révén működhet ideális körülmények között a gyermekgyógyászat, a belgyógyászat a kardiológiai osztállyal kiegészülve, a neurológiai osztály, valamint több szakrendelés. Egyúttal korszerű sterilizálót alakítottak ki, modernizálták az intézeti gyógyszertárat, a személyzeti éttermet, a szociális helyiségeket és helyükre kerülnek a beszerzett orvosi gépek, műszerek, informatikai eszközök, bútorok.

- Az utóbbi években a kórháznak juttatott több mint 3,2 milliárdos fejlesztés folytatására számítunk - hangsúlyozta a polgármester. - Az ellátási körzet mintegy 70 ezer lakója részére fontos egyebek mellett az utoljára 2000-ben korszerűsített műtőblokk, a szülészet-nőgyógyászat, a sebészet, a pszichiátria, a labor modernizálása, egy központi gyógyszertár kialakítása. Indokolt a járóbeteg ellátás és a véradás egy épülettömbben történő elhelyezése, továbbá az igazgatási részleg felújítása és a közművek cseréje. Ami a várost illeti, a kerítésen kívüli munkákat elvégezzük, az utak, járdák rendbetételén túl új parkolókat is kialakítunk - zárta a gondolatait Szekó József.

- Volt időszak, mikor a kórházunk megmaradásáért kellett küzdeni, de mára az lett a feladatunk, hogy megteremtsük a XXI. századnak megfelelő betegellátást - mondta dr. Csizmadia Csaba főigazgató főorvos. - A működés feltételeinek javítása azon túl, hogy a betegek érdekét szolgálja, a dolgozók számára is létkérdés. Mi itt naponta emberek életét mentjük, s teszik ezt maximális odaadással az orvosaink, ápolónőink, akiknek köszönet a jár a munkájáért és azért is, hogy az intézményben maradtak, vállalták a szolgálatot az építkezések ideje alatt a nehezebb körülmények mellett is. Nálunk szerencsére nem jellemző az a fluktuáció, mint másutt, a dolgozóink nem csak mondják, de bizonyítják is: ez a mi kórházunk, ahol a jobb ellátásért együtt dolgozunk.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elismerően szólt a kórházban végzett beruházási- és gyógyító munkáról egyaránt. Azt emelte ki, hogy az elkövetkező időszakra ütemezett fejlesztéshez a támogatási forrásokat koncentráltan ítéli oda a kormányzat, ezért célszerű a megye más egészségügyi intézményeivel összehangoltan előkészíteni a beruházásokat, gép- műszerbeszerzéseket.

Forrás: Mohácsi Újság

2016.02.03.

Lezárult a Michelisz Norbert relikviákért kiírt aukció

A szerencsés licitálók:
Mezeyné Schaller Brigitta, aki 25.000 Ft-al a 2012-es Magyar Nagydíjon viselt sapkát,
Fire-M bt. (Mezey Zoltán), aki 50.000 Ft-al a 2014-es versenyszezonban hordott dzsekit
nyerte meg a legmagasabb licittel.

A felajánlott összeggel a Szili László Alapítványt támogatták a felajánlók.
Szili László Alapítvány számlaszáma: 50400096-11010412-00000000

2016.01.22.

Kismamák viszik jó hírét a Mohácsi Kórház szülészetén tapasztalt családias légkörnek

A múlt évben 501 kisbabát hoztak világra az édesanyák a város szülészeti osztályán. Jellemzően Pécs-Bonyhád-Paks határolta országrészben élők választják a meghatározó családi esemény helyszínéül a mohácsi intézményt, de egyre gyakrabban Budapestről és más távoli településekről is érkeznek ide a sajátos lehetőségek ismeretében a kismamák.

- Jó a hírünk - mondta dr. Hartmann Tamás, a szülészeti osztályt vezető főorvos. - Mind több kismamától halljuk, hogy a nálunk szült ismerőse ajánlására az itt tapasztalt alternatív szülési lehetőséget, a családias légkört dicsérve döntenek Mohács mellett. 2015-ben például az újszülötteink mintegy harminc százaléka volt az ellátási körzetünkön kívül élő család gyermeke - jegyezte meg a főorvos.

A város és térsége egészségügyi centruma szülészetén országosan az elsők között alakították ki a baba-mama kórtermeket, az alternatív szülőszobát és tették lehetővé, hogy az apák is jelen lehessenek kisgyermekük világra jötténél. A szülész-nőgyógyász, gyermekgyógyász szakorvosok mellett adott a megfelelő képzettségű ápoló személyzet, van szülésznő, csecsemőgondozó, szoptatási tanácsadó. Nincs zsúfoltság, kínosan ügyelnek a rendre, tisztaságra és maximálisan teljesítik úgy a kismamák, mint a babák minden igényét.

- A folyamatosan korszerűsödő kórházban a műszerfejlesztésre külön figyelmet fordít az intézmény vezetése. Kaptunk újszülött hallásvizsgáló készüléket és a Szili László Alapítványra befizetett forintokból, valamint az intézmény részére felajánlott SZJA egy százalékokból rendszeresen részesül az osztályunk is. Az elmúlt időszakban például az adományoknak köszönhetően őrzőmonitorral, infúziós pumpával gyarapodhattunk, illetve egy olyan vezeték nélküli CTG (kompjuter tomográf) készülékkel, aminek a segítségével a vajúdás fázisában folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a magzat állapotát úgy, hogy a kismama nincs helyhez kötve: azaz sétálhat, labdán ülhet, fekhet, guggolhat, vagyis, a számára legkényelmesebb testhelyzetet választhatja - ismertette a legújabb szerzeményüket.

A főorvos a további fejlesztési tervekről is beszélt. Elmondta, hogy mindenekelőtt egy új inkubátort szeretnének szolgálatba állítani, ám miután erre pályázati lehetőség nincs, egy modern inkubátor beszerzéséhez felhívással fordult a kórház Mohács és térsége lakosságához, melyben kéri, hogy az adójuk egy százalékát idén e célra ajánlják fel.

- Rövid időn belül családi kórtermet kívánok kialakítani az osztályon, ami azt jelenti, hogy az apuka is együtt van a kórházban az újszülöttel és a kismamával. Ezzel a helyben lakókon kívül főleg azoknak teremtenénk ideális körülményt, akik több száz kilométerről jönnek Mohácsra szülni. Másik tervem az ebédlőt kényelmes bútorokkal társalgóvá alakítani, ahova ki lehet hozni az újszülöttet, hogy - megfelelő feltételek mellett - az apuka, a testvér, vagy a nagyszülő is kézbe vehesse - sorolta a megvalósítandó elképzeléseit dr. Hartmann Tamás.

Megjegyezte továbbá azt is, hogy azon kevés hazai szülészetek egyike a mohácsi, ahol a homeopátiás szerek alkalmazása engedélyezett és azt minden indokolt esetben ajánlják is, csakúgy, mint az aromaterápiát, ha azt a vajúdás ideje alatt a kismama igényli.

Forrás: Mohácsi Újság

2016.01.11.

A Mohácsi Kórház szeretettel meghívja Önt 5. alkalommal megrendezendő jótékonysági báljára

Időpont: 2016. február 20. szombat 19:00
Helyszín: Mohács, Ifjúsági Centrum
Zene: Depoband

A bál fővédnöke:
Dr. Csizmadia Csaba, főigazgató

Belépő: 5000 Ft/fő
Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezni szíveskedjen 2016. február 8-ig, az alábbi telefonszámokon:
Dr. Major Csilla: 06-69/511-150/295 mellék
Schellenberger Jánosné: 06-69/511-150/129 mellék

Jótékonysági bál plakát

2015.11.30.

Elektromos áramot termelő napelemek százai borítják Mohácson a kórház tetőzetét

A város és térsége egészségügyi centruma az áramfelhasználás terén igazi nagyfogyasztónak számit, de várhatóan az év végétől már e kiadás meghatározó részét spórolja meg az intézmény a 157 milliós beruházással telepített napelemeknek köszönhetően.

A régi, másfél évszázados épületen, a múlt évben átadott rehabilitációs részleg tetején, a kazánházon, sőt a most készülő, kibővített belgyógyászati szárny cserép fedésén is már ott sorakoznak a napelemek százai. A beruházásra a 157 millióhoz - mely a gazdaságosabb működést fogja szolgálni - száz százalékban támogatott pályázattal jutott hozzá a kórház.

- Az áramot termelő napelemek telepítése befejeződött, jelenleg a használatbavételi eljárás van folyamatban és a számításaink szerint még az év vége előtt használatba is vesszük a rendszert - mondta Égi Zoltán, a Mohácsi Kórház műszaki osztálya vezetője.

A beruházással kapcsolatban elmondta továbbá, hogy természetesen a napos órák száma alapvetően meghatározza a napelemek áramtermelő kapacitását. Mindenesetre a tervek szerint az intézmény elektromos áramfelhasználásának közel egyharmadát várhatják a megújuló energiaforrástól, ami jelentős költségcsökkenést eredményez az egészségügyi intézmény részére.

Forrás: Mohácsi Újság

2015.07.10.

Orvosok, ápolók, kórházi szakdolgozók munkája elismerése a Semmelweis-napon

Mohácson negyedik alkalommal tartottak Semmelweis-napi ünnepséget a kórházban. A város és térsége egészségügyi centruma dolgozóinak természetesen csupán egy csoportja lehetett részese idén is e programnak, hiszen az osztályokon fekvő betegek, vagy a sürgősségire érkezettek csütörtökön sem maradtak ellátatlanul.

- Ahogy egy várnál nem a falak mérete a biztosíték a bevehetetlenségére, hanem a várvédők elszántsága - mint ahogy ezt Eger ostroma óta tudjuk -, a mi hivatásunk végzése sem függhet a külső körülményektől. Bizonyítjuk is, hogy azt a munkát, amire felesküdtünk, ha kell, erőn felül, de lelkiismeretesen végezzük, amiért köszönet illeti főorvostól a portásig az intézet valamennyi dolgozóját - mondta ünnepi köszöntőjében dr. Csizmadia Csaba főigazgató főorvos.

Semmelweis Ignác munkásságát példaként említve külön megköszönte azoknak az orvosoknak, nővéreknek a munkáját, akik itthon maradtak, tudva, hogy erre kötelezik őket a Mohácson és térségében élő emberek, akik betegként számítanak rájuk.

- A kiválók közül a kiválóbbaknak azzal adom át az elismeréseket, hogy hitük, törekvésük változatlan maradjon az elkövetkező időszakban is - jegyezte meg a főigazgató, amikor a főorvosi kinevezést nyújtotta át dr. Bencze Miklós kardiológusnak, dr. Szigeti József belgyógyásznak, továbbá adjunktusnak nevezte ki dr. Papp Róbert sebész szakorvost.

A virágcsokor mellett oklevéllel, valamint két nap jutalom szabadságot bejelentve köszönte meg húsz kórházi dolgozó áldozatos munkáját, továbbá tárgyjutalom átadásával is tizenkét idén nyugdíjba vonulónak mondott köszönetet a betegekért eltöltött évekért.

Forrás: Mohácsi Újság

2015.07.10.

90. Születésnapja alkalmából köszöntötték a kórházban dr. Csete Bélát

A kórház vezetősége és volt kollégái 2015.06.16-án meglepetés ünnepséggel köszöntötték 90. születésnapja alkalmából dr. Csete Bélát az intézmény előadó termében. Az ünnepséget a Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek színes előadása nyitotta, majd dr. Tóth Tivadar előadásában hallhattuk saját versét. Ezt követően Cserdi Áron alpolgármester méltatta a volt igazgató Úr életútját:

A kórházból igazgatóként 1991. decemberében elköszönt dr. Csete Béla nyugdíjasként még évekig praktizált, mint elismert belgyógyászt a magánrendelésén egészen 2011. év végéig kereshették fel az emberek. A betegek mindig bizalommal fordulhattak Csete Bélához. Tízezrek ismerik és tisztelik az orvost, aki a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1951-ben szerzett diplomáját követően belgyógyászként a POTE II. számú klinikáján gyakornok-, majd tanársegédként töltött éveit követően Siklóson a kórház belgyógyászatán mint osztályvezető főorvos dolgozott. Mohácson 1960-tól a belgyógyászat osztályvezetője, s utóbb nyugdíjba vonulásáig a kórház igazgatója is volt. Több mint húsz tudományos dolgozata jelent meg külföldi és hazai folyóiratokban, 1990-ig tagja volt a Dunántúli Belgyógyász Társaság vezetőségének és a Magyar Belgyógyász Társaság Országos vezetőségének. Munkásságát elismerték a Munka Érdemrend Aranyfokozata, Kiváló Orvos, Baranya Megyei Egészségügyi díj, Miniszteri Díszoklevél kitüntetésekkel, és 2000-től illeti meg dr. Csete Bélát a Mohács Város díszpolgára cím.

Az alpolgármester beszéde után dr. Legányi Jenő verssel köszöntötte az ünnepeltet, majd dr. Csizmadia Csaba Főigazgató emlékezett vissza a Belgyógyászati osztályon közösen eltöltött évekre. A műsort további meglepetés vendég zárta, az ünnepelt unokája, Csete Soma olvasott fel Szabó Lőrinc: Szun Vu Kung lázadása című verséből.

Az ünnepségen közel száz régi és jelenlegi dolgozó vett részt, akik tortával és pezsgővel köszöntötték dr. Csete Bélát.

2015.04.07.

Mohácson dolgozik az Év Orvosa pályázat egyik nyertese, dr. Brajka István neurológus

Az egyik legnagyobb gyógyszergyártó Év Orvosa pályázatára beküldött történetek alapján az Astellas-díj napokban tartott átadási ünnepségén az Ifjú Kiválóság Díjat vehette át a Mohácsi Kórházban dolgozó dr. Brajka István.

A Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa, dr. Csizmadia Csaba büszkén jegyezte meg, hogy idén az országban három orvos munkásságát ismerték el Astellas-díjjal, s egyikük a neurológiai osztályon 2009-től dolgozó dr. Brajka István.

Az Év Orvosa díjra bárki javaslatot tehetett a maga, vagy hozzátartozója kezelésének, gyógyulásának története leírásával. Brajka doktor ajánlója az alábbiakat tudatta:

„dr. Brajka István doktor urat 2010 júniusában ismertem meg. A mentő vitt a Mohácsi Kórházba látótér-kiesés és zsibbadás miatt. Nagyon megijedtem, féltem, amikor bevittek a sürgősségire. Pár pillanat után megállt mellettem egy végtelenül kedves orvos, s ez a perc örökre megmaradt az emlékezetemben. Először is bemutatkozott, megsimogatott, majd elvégezte a vizsgálatokat, de közben megnyugtatott, hogy nem lesz semmi baj, mindent megteszünk, de egy pár napot itt kell maradni az osztályon.
Befektettek a neurológiai osztályra, ahol a nővérek szinten kedvesen fogadtak. Brajka doktor többször is bejött, megkérdezte, hogy vagyok. A kedvessége, a nyugtató szavai már fél gyógyulást jelentettek számomra. Akkor már éreztem, hogy a betegségem ellenére nagyon szerencsés vagyok, hogy egy ilyen kedves orvos kezel. Tiszta szívből mondom, Pécsett szinte már minden kórházban voltam, de ilyen biztonságban sehol sem éreztem magam, mint a mohácsi neurológiai osztályon.
Egy alkalommal nem volt betegkísérő és Brajka doktor kísért el az ultrahang vizsgálatra, végig beszélgettünk, szinte elfelejtettem, hova is megyek. Brajka doktorban tökéletesen megbízom, ha bármi problémám van, esetleg nem is neurológiai és telefonon felhívom, mindenkor készségesen mondja: „Bátran hívjon, szívesen segítek."
2010 óta évente kétszer megyek infúziós kezelésre, az időpont egyeztetéskor mindenkor kedvesen úgy köszön el, hogy „akkor várjuk". Erre az osztályra a betegségem ellenére szívesen megyek, mert az orvosok és a nővérek szeretete, kedvessége családias légkört teremtenek itt. Brajka doktor arcán sokszor látszik a fáradtság, de a szemében mégis látni az örömöt, amikor bármelyik beteg azt mondja, köszönöm, jobban vagyok. A betegekkel való kapcsolata, figyelmessége példaértékű. Egy betegnek, ahogy nekem is, a megnyugtató szavak, kedves mosolyok jelentik a gyógyulást, szinte nem is foglalkozom a betegségemmel, és ezt Brajka doktor úrnak köszönhetek immár négy éve. Mindent elmond a betegségről és a várható gyógyulásról.
Sok Brajka doktorhoz hasonló orvosra volna szükség a kórházaknak. Teljes szívemből kívánom munkája elismerését, mert ha valaki, Ő minden szempontból megérdemli. A tudása, szeretete, kedvessége, lelkiismeretes odaadó munkája felülmúlhatatlan."

dr. Al-Emad Khaled, a Mohácsi Kórház neurológiai osztályvezető főorvosa egyebek mellett így vélekedik dr. Brajka Istvánról: Szigetvárról hat éve rezidens orvosként érkezve gyorsan beilleszkedett az osztály és a kórház gyógyító munkájába. Neurológus szakorvosi vizsgája megszerzése óta klinikai elektorfiziológiai képesítést is szerzett, szakterülete az epilepszia, epilepsziás betegek kezelése, gondozása. Jól felkészült, folyamatos az önképzése. Nyíltsága, megnyerő kommunikációja és szakmai elhivatottsága segítséget nyújt, hogy a betegek átvészeljék a számukra oly nehéz időszakot.

Forrás: Mohácsi Újság

2015.03.19.

Tájékoztató

A Mohácsi Kórház belgyógyászati tömbjének felújítása, korszerűsítése elodázhatatlanul szükségszerűvé vált. A munkálatok nem csak a jelenlegi tömb felújítását jelentik, hanem az épület egy szinttel történő megnövelését is. Az átépítés alatt a betegellátás folyamatos, az épületben működő osztályok valamint a szakrendelések helye azonban megváltozott:

Régi rehabilitációs tömbbe költözött:
Alagsor

- Belgyógyászati szakrendelés
- Kardiológiai szakrendelés
- Diabetológiai szakrendelés
- Szemészeti szakrendelés
Első emelet
- Belgyógyászati osztály férfi részleg
- Adminisztrátori iroda
Második emelet
- Belgyógyászati osztály női részleg

A sürgősségi osztály mellé költözött:
- Csecsemő-és gyermekosztály
- Csecsemő-és gyermek szakrendelés

Az újonnan átadott mozgásszervi rehabilitációs tömbbe (régi ideg-elme pavilon helyére) költözött:
Első emelet

- Reumatológiai szakrendelés
- Ortopédiai szakrendelés
- Gyógytorna
- Fiziotherápia
- Masszázs
Második emelet
- Mozgásszervi rehabilitációs osztály

2015.02.23.

A régió mozgásszervi rehabilitációs centrumát adták át Mohácson

Hétszázmilliós beruházással újult meg a kórház ellátási területéhez tartozó Mohács és térsége hetvenezer lakosán kívül a régió mozgásszervi betegei rehabilitációs centruma. Az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztés révén az 1936-tól itt működött pszichiátriai-neurológiai épület teljes építészeti- és gépészeti átalakítását követően az új funkciót kapott részleget csütörtökön, a Magyar Ápolók Napján adták át.

- 2011-ben indult e beruházás története, amikor még a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökeként eredetileg két és félmilliárdos forrás állt rendelkezésre a régió rehabilitációs fejlesztésére. A pénzkeretnél lényegesen nagyobb volt az igény, s végül is sikerült több városban együttesen négymilliárdot meghaladó fejlesztést megvalósítani a Dél-Dunántúlon, aminek keretében tizenegy konzorciumi partnerrel benyújtott pályázat alapján jött létre Mohácson a hétszázmilliós fejlesztés - emlékeztetett ünnepi beszédében az előzményekre Szekó József polgármester.

- A rendszerváltásig „kincses Baranyának" tartott megyénkben a bányák, nagyüzemek megszűnésével, a mezőgazdaság átalakulásával térségünkben is húsz százalék fölé emelkedett munkanélküliség mentálisan megviselte az embereket, aminek a következménye, hogy az átlagosnál több a beteg, s a gyógyításuk az egészségügyre fokozott terhet jelent. Közben a korábbi 470 ágyas kórházunk kapacitása 200 ágyas aktív- és 100 ágyas rehabilitációs egészségügyi centrummá alakult át, de a további racionalizálásának nincs realitása. A lakosság egészségi állapota indokolttá teszi a jelenlegi kapacitású intézmény működtetését - hangsúlyozta a polgármester.

Szekó József a Kossuth Zsuzsanna emlékét őrző Magyar Ápolók Napja alkalmából köszöntötte a nemes hivatást választott kórházi dolgozókat is. Kossuth Zsuzsanna életútjá ismertetve egyebek mellett felidézte, hogy az 1848-as szabadságharcban megsérültek gyógyítására hetven tábori kórházat létesített, s ezek főápolójaként toborozta az önkéntes ápolókat, illetve szervezte a munkájukat.

dr. Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár a szaktárca azon törekvését emelte ki, amely az egészségügyi ellátás színvonalának növelése mellett a gazdaságos működtetést kívánja szolgálni a költségvetésben minden eddiginél nagyobb, 500 milliárdos forrás biztosításával. Megjegyezte, Mohács előrelátó tervezéssel hiánypótló profilt választva fejlesztett, ami az intézmény stabil működésére hosszú távon jelent biztonságot.

dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa magáról a létesítményről szólva elmondta, hogy a felújított épület megfelel minden előírásnak - legyen szó akár az akadálymentesítésről, akár a kórház számítógépes rendszerét kiszolgáló gerinchálózat átviteli sebességéről. A fekvő betegek számára 45 ágy áll rendelkezésre a rehabilitációs osztályon, ahol a dolgozók legfőbb feladata, hogy a pácienseknél kialakult funkcióvesztéseket a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék. Átlagosan 3 hetet töltenek itt a betegek, kezelésük végső célja pedig a minél nagyobb fokú önállóságuk elérése, társadalmi és családi integrációjuk.

A főigazgató ismertetőjében elhangzott, hogy a bejárat fedett rámpával kialakított, az épületbe lépő betegek tájékozódását a központi váróhelységben recepció segíti. A földszinten kapott helyet a fizioterápiás egység az akadálymentes vizesblokkokkal, öltözőkkel. A felépülést segíti a tornaterem a hozzá kapcsolódó eszközraktárral, a masszázs helyiség, a fizikoterápiás helyiség 5 kezelőhellyel, valamint a hidroterápia. Az első emeleten találhatók a 2 és 4 főt befogadni képes kórtermek, s a kezelések között a betegbarát kialakítású pihenőterasz nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

2015.01.28.

A kórház korszerűsítése részeként napkollektorokat is beépítenek

Egy hónapon belül átadják a 862 milliós beruházással felújított ideg-elme pavilont a Mohácsi Kórházban, ahol folyamatban van egy további 1,1 milliárdos bővítő, korszerűsítő munka a belgyógyászati szárnyon és a napokban jött az értesítés, amely szerint 157 milliós forrást nyert az intézmény napkollektorok beépítésére is.

- A napkollektorok a régi, másfél évszázados épület tetejét borítják majd be, s az alternatív energia zömmel az elektromos áram felhasználásunk kiváltását, a kórház gazdaságosabb működését fogja szolgálni - mondta dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa. Egyben hangsúlyozta: még mielőtt bárkiben aggodalmat keltene, a helikopter leszálló használatát nem fogja zavarni ez a fejlesztés.

A múlt év október elején dr. Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára közreműködésével volt az ünnepélyes alapkőletétele annak az 1,1 milliárdos beruházásnak, amelynek keretében a belgyógyászati épületszárny átépítése van folyamatban.

- Az uniós forrásból és állami hozzájárulásból kapott jelentős összeget teljes épületrész rekonstrukcióra, a belgyógyászat és a gyermekgyógyászat korszerűsítésére fordítjuk, itt alakítjuk ki a kardiológiai osztályt, a neurológiai osztályt, a központi sterilizálót, továbbá megújulnak a szociális helyiségek is - összegezte a beállványozott épületrészen történő munkálatokat a főigazgató.

Dr. Csizmadia Csaba megjegyezte, rövidesen az egyes osztályok költöztetése lesz az aktuális teendőjük. Részben a 862 milliós beruházással felújított, új gépekkel, eszközökkel felszerelt épületbe megkezdődhet a rehabilitációs- és a reumatológiai ellátás. Átmeneti időre a jelenleg rehabilitációként funkcionáló helyiségekbe a belgyógyászat mindkét osztályát helyezik el, az alsó szinten pedig a járóbeteg szakrendelőt találják majd a betegek.

Forrás: Mohácsi Újság

2015.01.23.

Tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy az onkológiai szakrendelés és gondozás 2015. február 26-tól a Kórház sarkára, a volt Büfé helyére költözik!

2015.01.22.

Astellas-díj jelöltek a Mohácsi Kórházban

Az idei évben is támogathatja orvosát.

Kórházunk Astellas-díj jelöltjei:
Dr. Garainé Dr. Rajnai Ilona - szakmai jelölt
Dr. Brajca István - 35 év alattiak szakmai jelöltje
Dr. Montskó Péter Ph.D. - közönség jelölt
Dr. Kardos Mária Ph.D. - közönség jelölt

Linkek:
Astellas-díj
Astellas Gyermekrajz Pályázat
Astellas-díj - Az év orvosa 2014 pályázat részletes pályázati felhívása

Kérjük jelölje, támogassa Ön is orvosát! Jelölje, majd 2015.02.26 - 2015.03.12. 22.00-ig szavazzon Orvosára!

Köszönettel: Dr. Major Csilla Ph.D. Orvosigazgató

2014.10.08.

Milliárdos beruházások a mohácsi kórházban: az egyik még véget sem ért, elindult a következő

A Mohács és térsége mintegy hetvenezer lakosát ellátó egészségügyi centrumban az elmúlt másfél évtized alatt 2,7 milliárdos fejlesztés valósult meg, s a folyamatban lévő 862 milliós felújítási és korszerűsítési munkálatokkal párhuzamosan indul a belgyógyászati szárny 1,1 milliárdos beruházása - mondta Szekó József, Mohács polgármestere az intézményben kedden tartott ünnepélyes alapkő-letétel alkalmából.

- Eddig jelentősebb összeget a Fidesz-KDNP kormányzásának idején fordíthattunk a kórház fejlesztésére, s ezt tehetjük most is - jegyezte meg Szekó József. - Az újabb milliárdos beruházással átépítik a belgyógyászatot, a gyermekgyógyászat, kialakítják a kardiológiai osztályt, új helyen működhet a neurológiai osztály, a központi sterilizáló és megújulnak a szociális helyiségek is. A részben uniós-, illetve kormányzati forrásból biztosított jelentős összeg az építési munkálatok mellett eszközök beszerzésére és műszerfejlesztésre is fedezetül szolgál - hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Csizmadia Csaba a Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa rámutatott, hogy a másfél évszázados intézmény legnagyobb nagyságrendű modernizációja valósul meg a folyamatban lévő, illetve a most kezdődő beruházással. A fejlesztés eredményeként a betegek gyógyulását a hotel-szintű, 2-3 ágyas, külön mellékhelyiségekkel ellátott szobák szolgálják a tervek szerint egy év múlva befejeződő munkálatokkal.

Az eseményen jelen volt Dr. Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára is. Kiemelte, a kormányzat szándéka a szakmai és területi egyenlőtlenségek kiküszöbölése. Ehhez várhatóan a jövőben több forrás jut a kórházak működésére, béremelésekre, illetve fejlesztésekre.

- Magyarországon már ma is példátlan nagyságrendű egészségügyi infrastruktúra-fejlesztés zajlik, 160 helyen, összességében 330 milliárd forintból végzik új kórházi szárnyak építését és meglévő ingatlanok rekonstrukcióját - említette az államtitkár.

Forrás: Mohácsi Újság

2014.09.26.

Meghívó - Alapkőletétel a városi kórházban

A Mohácsi Kórház sok szeretettel meghívja Önöket október 7-én (kedden)
"A Mohácsi Kórház felújítása" TIOP-2.2.6-12/1b-2013-0019 azonosítószámú pályázatának alapkőletétellel egybekötött ünnepélyes nyitórendezvényére.

A rendezvény helyszíne a Mohácsi Kórház udvara (Szepessy tér 7.)

Program:
10:00-10:10 Szekó József polgármester köszöntője
10:10-10:20 Dr. Csizmadia Csaba főigazgató beszéde
10:20-10:30 Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár ünnepi beszéde
10:30-10:40 alapkőletétel

2014.07.08.

Főorvosi és adjunktusi kinevezések átadására is sor került a mohácsi Semmelweis-napon

Harmadik alkalommal rendezték meg július elsején a Semmelweis-napot a Mohácsi Kórházban. Az ünnepség keretében jutalmazták a kimagasló teljesítményt nyújtó munkatársakat, elbúcsúztak a nyugdíjba vonuló dolgozóktól, továbbá adjunktusi és főorvosi kinevezések átadására is sor került.

Dr. Csizmadia Csaba főigazgató köszönetet mondott a dolgozók emberfeletti helytállásáért és hangsúlyozta, hogy az összefogásnak kézzel fogható eredményei vannak. Amint rámutatott: a kórház folyamatos fejlődése azért valósulhatott meg, mert mindenki tudta és tette a dolgát.

Szekó József Mohács polgármestere a Semmelweis-napi ünnepségen kiemelte: a kórház megmaradása nem utolsó sorban annak is köszönhető, hogy erős volt a betegek részéről az intézmény iránti bizalom, gyakorlatilag a lábukkal szavaztak a kórház megmaradása mellett.

A rendezvényen főorvosi kinevezést vehetett át dr. Dicső Ildikó és dr. Acél Péter, dr. Farkas Attilát és dr. Kósa Gábort pedig adjunktusi kinevezésben részesítették.

A Semmelweis-nap hivatalos programja után a Schneider Lajos Művészeti Iskola udvarán a kórház dolgozói - immár hagyományosan - kötetlen beszélgetéssel és közös főzéssel folytatták az ünneplést.

Forrás: Mohácsi Újság

2014.06.30.

Tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy 2014.07.01-én Intézményünk minden szakrendelése csak ügyeletet tart Semmelweis ünnep alkalmából.

2014.05.26.

Példátlan összefogás a Mohácsi Kórházért: több mint hétmillió forintot hozott az Egészségváros

Az egyik hazai gyógyszergyártó cég országjáró körútja, az Egészségváros május 24-én, szombaton Mohácsra érkezett. A nagyszabású egészségvédő rendezvény, mely szűrésekkel, beszélgetésekkel és színes kiegészítő programokkal várta a lakosságot, gyűjtés is volt egyben a Mohácsi Kórház javára. Az akció elérte célját: az összegyűlt hét és fél millió forintból biztosan megvásárolható a lélegeztető gép.

Jó jelnek ígérkezett, hogy már a rendezvény hivatalos megnyitójának időpontjában nagyszámú érdeklődő járt-kelt az egyes szűrőpontok között, illetve várt türelmesen a sorára. A Széchenyi téren felállított sátrak és a köztük kialakított „utcácskák" pedig valóban azt az érzetet keltették a látogatóban, mintha egy apró városban sétálgatna. Szekó József, Mohács polgármestere köszöntőjében örömmel nyugtázta, hogy mennyien vették a nap első perceiben a sátrak felé az irányt és reményét fejezte ki, hogy a gyógyszergyártó cég által felajánlott kétmillió forintos alapösszeg az egyes vizsgálatok után sokszor háromszáz forinttal fog gyarapodni.

- Régóta célunk, hogy a gyógyítás mellett nagy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre is - mondta dr. Csizmadia Csaba a Mohácsi Kórház főigazgatója, aki a szűrőprogramokkal kapcsolatban kiemelte: a nyugati országok statisztikái egyértelműen igazolják azok hasznosságát. A magyar piacon több mint száz éve jelenlévő gyógyszeripari cég fontosnak érezte, hogy társadalmi szerepvállalásának keretében útjára indítson egy olyan programot, mely valóban hozzáadott értéket jelent a lakosság számára - közölte az Egészségváros megnyitóján Beke Zsuzsa kommunikációs vezető.

A Kossuth-, és Jászai-díjas színművész, rendező Rudolf Péter, az Egészségváros egyik nagykövete a MohácsiÚjság.hu-nak elárulta: saját egészségének megőrzése érdekében harminc éve futballozik a színészválogatottban, kutyájukkal rendszeresen fut az erőben, felesége, Nagy-Kálózy Eszter színművésznő pedig arra ügyel, hogy finom, ugyanakkor egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Napközben látható volt, hogy a rendezvény iránt nagy az érdeklődés, a pontos számokat azonban röviddel hat óra előttig csak találgatták.

A gyógyszergyártó céget képviselő Zalai Károly és a kórház vezetője, dr. Csizmadia Csaba ekkor lépett a színpadra. Az intézmény igazgatója így fogalmazott: "Egész nap érezni lehetett, hogy sok szív szinte egyszerre dobban."

A végső összesítés bejelentését üdvrivalgás fogadta, hiszen a nagyvállalat egy rekordösszegről szóló jelképes csekket adott át: a cég által felajánlott kétmilliós alaphoz Mohácson még 5433900 forintot gyűjtöttek, így a kórház számlájára 7433900 forint érkezik majd hamarosan.

Forrás: Mohácsi Újság

2014.05.26.

A mohácsi kórház rehabilitációs osztályán dolgozók is a díj várományosai közé kerültek

Lezárult a napokban az egyik gyógyszergyártó óriáscég „Az év egészségügyi szakdolgozója" pályázatának csoportos jelölési időszaka. A megyéből négy felterjesztés érkezett, a jelöltek között vannak a Mohácsi Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály I. szakdolgozói is.

A pályázatra negyvennyolc felterjesztés érkezett, amelyek révén összesen több mint nyolcszáz egészségügyi szakdolgozó munkáját ismerték el vezetőik. A pályázat csoportos kategóriájában idén is három szakterületen nyílt lehetőség jelölést kezdeményezni: a járó-, illetve fekvőbeteg-ellátás, valamint a helyszíni sürgősségi ellátás területéről terjeszthették fel legjobbnak ítélt munkatársaikat az illetékes egészségügyi intézmények vezetői.

A megyében négy csoportot terjesztettek fel, a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények Tüdőgyógyászati Szakrendelés és Gondozás szakdolgozói, a PTE KK Érsebészeti Tanszék Érsebészeti Osztály szakdolgozóit, a PTE KK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika Fekvőbeteg Osztály szakdolgozóit, és a Mohácsi Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály I. szakdolgozóit.

A járó- és fekvőbeteg-ellátás szakterületen jelölt csoportok a következő hetekben a nagyközönség bevonásával zajló elégedettségi felmérésben vesznek részt, amelynek során maguk a betegek nyilatkozhatnak arról, hogy mennyire voltak elégedettek az adott csoport teljesítményével. A beérkezett jelöléseket és értékeléseket június második felében szakmai zsűri fogja értékelni, amely a nyertesek személyéről is dönt majd.

Az Astellas-díjat 2006-ban az Astellas Pharma és annak vezetőjeként Dr. Markovich György alapította. A díj életre hívásának legfőbb célja kezdetektől fogva az volt, hogy a hazai egészségügyben tevékenykedő, sokszor méltatlanul kevés elismerést és nyilvánosságot kapó orvosok és egészségügyi szakdolgozók áldozatos munkájára és példaértékű erőfeszítéseire ráirányítsa a társadalom és a szakma figyelmét.

Forrás: Mohácsi Újság

2014.04.09.

Májusban Mohácsra érkeznek az „Egészségváros" utazó nagykövetei

A részletes programok megtekinthetők a képre kattintva!

Idén Mohácsra is ellátogatnak az Egészségváros elnevezésű program utazó nagykövetei, mások mellett Rudolf Péter, Béres Alexandra és Jaksity Kata. Május 24-én a Széchenyi téren Katus Attilával tornázhatnak - az esemény egyben jótékonysági rendezvény is.

Idén hatodik alkalommal indul el az egyik magyar gyógyszergyártó óriáscég Egészségváros elnevezésű programja. Az egészséges életmódot népszerűsítő sorozat egyik állomása május 24-én Mohács lesz.

Az eseményre látogatók többek között ingyenes egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon vehetnek részt. Miközben a polgárok saját egészségükért tesznek, részvételükkel a helyi kórháznak ajánlott kétmillió forintos adományalap összegét háromszáz-háromszáz forinttal növelhetik minden megjelent helyszínnel, így akik csatlakoznak, saját egészségük megőrzése mellett egy közösségi cél eléréséhez is hozzájárulnak. A kórház célja egy új lélegeztető gép vásárlása.

A szervezők elsősorban a megelőzés jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet, így a nap folyamán a lakosok olyan régóta halogatott, vagy nehezen hozzáférhető szűréseken vehetnek ingyenesen részt, mint a csontritkulás - csontsűrűség-mérés, prosztata- (PSA) szűrés, koleszterinszint - és vérnyomásmérés, szív és érrendszeri kockázatfelmérés, asztmaszűrés, illetve BMI, testzsír-, magasság-, és testsúlymérés.

A rendezvényen résztvevők amellett, hogy a helyi szakemberek tanácsait kérhetik ki sokakat érintő egészségügyi témákban: fájdalomcsillapítás, memóriazavar, szorongás és depresszió, nőgyógyászati tanácsadás, kismama tanácsadás, dietetikai tanácsadás, kipróbálhatják a fitnesz eszközöket, megtekinthetik az elsősegély bemutatót, beállhatnak gyógytornázni, valamint Katus Attilával együtt mozoghatnak a helyszínen.

Idén az ismert Pulitzer-díjas műsorvezető, Krizsó Szilvia lesz a program háziasszonya. A dunaújvárosi, mohácsi, békéscsabai és esztergomi Richter Egészségvárosokba látogatók számos hírességgel is találkozhatnak személyesen, így Rudolf Péter, Krizsó Szilvia és Katus Attila mellett Jaksity Kata műsorvezetővel, Béres Alexandra fitnesz világbajnokkal, valamint Rácz Zsuzsa írónővel. A helyszínen pedig a Class FM rádió kívánságműsorral várja az érdeklődőket.

2014.04.24.

A Szűrés Éjszakája

A Szűrés Éjszakáját 2014. április 25-én először rendezi meg az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Egészségfejlesztési Intézet. Ezen a napon országszerte több mint 40 szűrőállomáson várják meghosszabbított nyitva tartással azokat a 45 és 65 év közötti nőket, akik behívót kaptak a térítésmentes emlőszűrésre. Az emlőszűrés mellett számos további egészségmegőrző program várja az érdeklődőket.

Magyarországon a nők körében a mellrák a második leggyakoribb halálok, pedig az időben felfedezett esetek 80 százaléka gyógyítható. A programban résztvevő mammográfiai központok a megszokott rendelési időn túl, munkaidő után, többségében 16:00-20:00 óráig fogadják a szűrésre behívott nőket.

Az országban 38 szolgáltató összesen 46 helyszínen végez emlőszűrést. A szolgáltatók mindegyike csatlakozott a Szűrés Éjszakájához és vállalta a meghosszabbított műszakot annak érdekében, hogy egyetlen nő se essen el a vizsgálat lehetőségétől azért, mert munkaidőben nem tud részt venni a vizsgálaton. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság emellett szervezett utazásokkal segíti az érintettek számára a szűrésen való részvételt.

Pécs: a Pécsi Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények Röntgen Szakrendelésén 16:00-20:00 óráig emlő önvizsgálati tanácsadással, állapotfelméréssel és életmód-tanácsadással várják az érdeklődőket, továbbá lehetőség nyílik gyógyult betegekkel beszélgetni. A Pécsi Tudományegyetem Térségi Szűrő- és Diagnosztikai Központjának Radiológiai Klinikáján szintén emlő önvizsgálati tanácsadás és gyógyult betegek várják a nőket 14:00 órától 24:00 óráig.

Forrás: Egeszseg.hu

Tisztelettel meghívjuk Önt, a május 24-én 9:30 órától megrendezésre kerülő szabadtéri családi egészségprogramra, amelyet Mohácson, a Széchenyi téren tartunk. A Richter által a Mohácsi Kórház számára felajánlott adományt a rendezvényre kilátogató és annak programjaiban aktívan résztvevő lakosok száma növeli. Egy hazai gyógyszercég kezdeményezésére a kórház és a lakosok példaértékű összefogása egyedülálló alkalom arra, hogy láthatóvá tegyük: az egyéni késztetés közös érdek is egyben, és az egészségért tett lépésekben a Mohácsi Kórház és a Richter biztos partner.

2014.04.02.

A Mohácsi Kórház kardiológiáján szinte a teljes műszerpark megújult ebben az évben

A város és térsége betegellátását a személyi jövedelemadójuk egy százalékával a múlt évben segítőknek is köszönhetően vált lehetővé, hogy az egészségügyi intézményünk a kardiológia valamennyi amortizálódott műszerét, diagnosztikai eszközét idén le tudták cserélni.

- Közel húszmillió forint értékben újíthattuk meg idén a betegellátás létfontosságú eszközeit. A Szili László Alapítványunk kuratóriuma döntése alapján a kórházunknak felajánlott SZJA egy százalékokból, az egyéb adományokból, a jótékonysági bálunk bevételében továbbá saját forrásból teremtettük elő a műszerpark megújításához a szükséges forrást, de így is csak egy éves részletre tudtuk megvásárolni a szívultrahang készüléket - mondta dr. Csizmadia Csaba főigazgató főorvos.

Idén az első negyedévben használatba vett eszközökkel kapcsolatban az intézmény vezetője elmondta, hogy a terheléses EKG rendszer a futópaddal a különböző szív- és koronária műtétre szoruló betegek kivizsgálását szolgálja, nélkülözhetetlen a szívinfarktuson átesett emberek rendszeres ellenőrzéséhez, továbbá a szívkoszorúér meszesedés, szívelégtelenség megbízható, pontos kivizsgálásához.

A megvásárolt kettő modern holter EKG a szívritmus működését 24 órán át regisztrálja, így a szívritmuszavar, illetve az egyik leggyakoribb, a hirtelen halál megelőzésének a kivizsgálását szolgálja. Utoljára a közelmúltban érkezett meg a szívultrahang berendezés, amellyel a véráramlási viszonyokat, az esetleges szívelégtelenséget diagnosztizálhatja a szakorvos a beteg további ellátásához.

A szívultrahang költségének teljes kiegyenlítéséhez számít a kórház az ez évi SZJA adófelajánlásokra is.

Forrás: Mohácsi Újság

2014.04.02.

Infektológiai szakrendelés a Mohácsi Kórházban

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Dr. Nemes Zsuzsanna klinikai főorvos infektológiai szakrendelést végez, minden páros héten hétfőn 15:30-tól kórházunk Tüdőgondozó szakrendelőjében.
Bejelentkezni hozzá a 511-150/ 267-es melléken lehet.
Gyógyítási területe:
- Tisztázatlan lázas állapotok kivizsgálása, az infekciós eredet gyógyítása
- Fertőző eredetű elhúzódó hasmenéses kórképek kivizsgálása és gyógyítása
- Nyirokcsomó megnagyobbodással járó fertőző betegségek vizsgálata és gyógyítása
- Máj-lépnagyobbodással járó fertőző betegségek kivizsgálása és gyógyítása
- Vírusos és tisztázatlan eredetű májbetegségek kivizsgálása-ritka kórképek diagnosztázálása, kivizsgálása (Wilson kór, hemochromatózis, alpha-1 antitripszin hiány). Zsírmáj kezelése, gondozása.
- Állatról emberre terjedő betegségek diagnosztizálása, gyógyítása (Q láz, leptospirózis, tularemia, macskakarmolási betegség stb.) - Kullancs és rovar csípés által terjesztett megbetegedések diagnosztizálása és kezelése (Lyme kór, kullancs encephalitis vírusa által terjesztett betegség, Tibola láz, ehrichiosis, tularemia)
- Utazás egészségügyi szolgáltatás: mediterrán és trópusi országokba utazók felvilágosítása, védőoltások adása, malaria profilaxis.
- Elhúzódó bakteriális fertőzések célzott antibiotikum kezelése. Recidiváló uroinfekciók kezelése.
- Atípusos kórokozók által okozott megbetegedések diagnosztikája és kezelése.
- Léphiányos betegek tervezett védőoltása.
- Krónikus fáradtság szindroma infekciós eredetének diagnosztizálása.

2014.02.17.

Véradások időpontja a Mohácsi Kórház véradó állomásán

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Mohácsi Kórház véradó állomásán minden hétfőn és szerdán 8-12 óráig véradást tartunk.

2013.11.25.

A megye második CT berendezése péntektől már Mohácson is szolgálja a betegeket

Példaértékű közadakozás eredményeként vált lehetővé, hogy Mohács és térsége egészségügyi centrumában november 22-től sürgősségi ügyeleti rendszerben, azaz napi 24 órában a betegek szolgálatában áll egy fontos diagnosztikai eszköz, a Computer Tomográf.

- Régi álmunk vált valóra a biztonságos, gyors, hatékony diagnosztikai berendezés használatba vételével - mondta a pénteken tartott ünnepélyes átadáson dr. Csizmadia Csaba, a Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa. Mint hangsúlyozta, életmentő fontosságú eszközzel gyarapodott az intézmény, ugyanis például egy agyi történéssel beszállított beteg esetében már nem kell Pécsre utaztatni az ellátásra szorulót és órákat elvesztve ezzel a szükséges beavatkozás megkezdéséig - emelte ki a főigazgató.

Népes közönsége volt a kórházban a pénteki eseménynek, soraikban a 40 milliós CT beszerzéséhez anyagi hozzájárulásukat adó vállalkozók, társaságok vezetői, magánszemélyek, a térség településein élőket képviselt elöljárók, Szekó József, Mohács polgármestere, országgyűlési képviselő, akinek külön megköszönte dr. Csizmadia Csaba, hogy a költségek mintegy felét állta a város. Jelen volt dr. Laczó Andrea, a GYEMSZI Dél-dunántúli térségi igazgatója, dr. Sebestyén Andor, az OEP Dél-dunántúli Területi Hivatalának igazgatója, továbbá dr. Hargitai János kormánybiztos és Horváth Zoltán, akik országgyűlési képviselőkként közbenjárásukkal segítették a CT működtetésének OEP általi befogadását.

Szekó József a jelenlévők soraiban külön köszöntötte városunk díszpolgárait, dr. Csete Bélát és dr. Debreceni Lászlót, a kórház nyugdíjas igazgatóit, s egyebek mellett kiemelte: „Baranya megyében Pécsen kívül csak Mohácson szolgálja a betegeket CT berendezés, ami az intézmény betegellátásának javításán kívül a versenyképességet is növeli. A jelenlegi egy felújított berendezés, most erre volt fedezet, de néhány éven belül a most átadottnál is korszerűbb, pályázati forrásból beszerezhető, 100 százalékban támogatott diagnosztikai eszköz kerülhet a kórházba."

- Mohácsról eddig évente átlag 2200 személyt utaltunk CT vizsgálatra Pécsre. Ezentúl előjegyzési rendszerben ugyan, de lényegesen rövidebb várakozási idővel, illetve indokolt esetben azonnali vizsgálattal juthatunk lelethez - informálta hírportálunkat dr. Csizmadia Csaba. Megjegyezte továbbá, hogy a vizsgálatokat a pécsi radiológia szakmai felügyelete és leletezése mellett, úgynevezett telemedicinális rendszerben végzik a Mohácsi Kórházban.

Forrás: Mohácsi Újság

2013.11.06.

Különleges szülészetek

Mint szinte minden kis vidéki szülészet esetében, a mohácsiaknál is felmerült a bezárás lehetősége. A vezetés előremenekül, messzemenően ki szeretnék szolgálni a családok igényeit. A változások mozgatórugója Harmat Hajnal szülésznő, aki tanulókora óta a természetes szüléskísérés iránt érdeklődik, egy osztrák bábaközpontban szerzett gyakorlatot. Szülésfelkészítő módszere a holland modellt követi, vagyis nem a kórházra, hanem a szülésre készít fel. Célja, hogy a nő megismerje testének működését, és megtalálja az egyéni útját. Hajnal a kórházban, saját kis birodalmában tartja foglalkozásait, ahol egyéni és páros felkészülésre is lehetőség van.

- Ez egy kicsi, otthonos osztály, nem nehéz személyes kapcsolatokat kialakítani, és odafigyelni az adott anya, család sajátos igényére. A felkészülés során az az egyik legfontosabb cél, hogy az anya felismerje, mit szeretne. Van, aki műszerek, orvosok közt érzi jól magát szülés közben, más pedig akkor, ha a segítők a háttérbe vonulnak, és ő egyedül „dolgozik", megint más a hozzá közel állókkal körülvéve, a férje karjaiban, vagy a bábára támaszkodva talál biztonságot. Itt, Mohácson minden lehetséges. Otthonosan berendezett szülőszobánk van szülőszékkel, amit én hoztam be az osztályra, de már a kollégák közül is többen elfogadják. Nem vagyok a kórház alkalmazottja, szabadfoglalkozású bába vagyok, felkérésre kísérek szüléseket. A munkatársaim egy része nyitott erre a szemléletre, elfogadják, hogy a bábái modell szerint dolgozom. Velük nagyon jól együtt tudunk működni. Ha minden jól halad, nincs komplikáció, az orvos nem avatkozik bele a dolgok menetébe, és gyengéd körülmények között születik meg a baba. Az édesanyja azonnal megkapja, nem zavarjuk meg az első órákat, de utána is igyekszünk a lehető legjobb körülményeket nyújtani. Pár hete dolgozik nálunk főállásban Gondos Mónika laktációs szaktanácsadó, aki folyamatosan segíti az anyákat, hogy otthon már gyakorlottak legyenek a szoptatásban, és biztonságban érezzék magukat. Az anyukák használhatnak hordozókendőt már itt a szülészeten is, megértik, hogy a babájuk számára a testközelség az egyik legfontosabb dolog. Erősen tartunk a „bababarát" cím elnyerése felé, ami komoly előrelépés a kisbabák érdekében.

A cikk a Kismama magazin XXIV. évfolyam 2013. október-november számában jelent meg.

2013.10.30.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Neurológia Osztály és Szakrendelés helye a folyamatban lévő beruházások miatt megváltozott!

2013.10.30-tól a Neurológia Szakrendelés a Sebészeti Szakrendelés mellé költözött, így az a Porta felöl közelíthető meg.
A Neurológiai Osztály a Konyha főlé, a volt Szemészeti Osztály helyére költözött, így az a nemrég átadott új, Konyha melletti bejárat felöl közelíthető meg.

Kérjük minden betegünk megértését!

2013.10.03.

A kisebb beruházások is fontosak - Átadták az új liftet a Mohácsi Kórházban

Mohácsi Kórház egyik belső udvarán október 2-án tamburazene invitálta az intézmény dolgozóit és a meghívott vendégeket, hogy egy frissen megvalósult, negyvenmilliós beruházás - az új lift - avató rendezvényén vegyenek részt.

Dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa a bejáratról, mely előtt beszédét tartotta, mint szimbolikus kapuról is szólt. Amint mondta: az akár a remény kapujaként is értelmezhető, hiszen emberek sokasága halad át rajta a gyógyulásban bízva.

Az intézményvezető a rövidesen átadásra kerülő CT berendezésre utalva hozzátette: a remény vonatkozhat új munkahelyek létrejöttére is.
Miközben a mohácsi kórház sikerét a főigazgató a folyamatos fejlődésre és megújulásra való képességben látja, megjegyezte: vannak olyan gyógyító intézmények, melyek lemaradtak a kiélezett küzdelemben.

A főorvos említést tett néhány már megvalósult fejlesztésről, melyek egyebek között az intenzív osztályt, az endoszkópiát, illetve a labor előterét érintették, és felhívta a figyelmet két készülődő projektre is: a gyermekgyógyászat, valamint a belgyógyászat kardiológiai része 1,2 milliárdból, a neuro-pszichológiai pavilon pedig 700 millió forintból korszerűsödhet.

Dr. Csizmadia Csaba megköszönte a segítséget Mohács polgármesterének, Szekó Józsefnek, aki az avatóünnepségen hangsúlyozta, hogy a kórház jó úton jár: „Látható, hogy a menedzsment elkötelezett és a folyamatos fejlesztések mellett teszi le a voksát."

Városunk első embere erre példaként hozta fel a liftet. A kórház egy korábban megvont összeg egy részét pályázta vissza. Az így elnyert pénzt viszont nem élte fel, hanem fejlesztésre - jelesül felvonóépítésre - fordította.

Mohács vezetője leszögezte: bár tavaly a kórház állami fenntartásba került, ettől még kiváló partneri viszonyt ápol az önkormányzattal, a város pedig továbbra is magáénak érzi az intézményt, és lehetőségeihez mérten a jövőben is igyekszik segíteni.

A lift felavatására a bejáratnál kifeszített nemzeti színű szalag átvágásával került sor. Ezután néhány dolgozó és a meghívottak egy bejáráson vettek részt, melynek keretében az új, impozáns külsőt kapott lépcsőházat is megtekintették.

Forrás: Mohácsi Újság

2013.09.26.

Mohácson tartottak kétnapos szakmai kongresszust a Dél-Dunántúl gyermekorvosai

A Mohácsi Kórház Gyermekosztályának szervezésében kétnapos gyermekgyógyász kongresszusnak, valamint továbbképzésnek adott otthont városunk szeptember 20-án és 21-én. A rendezvényen több mint száz szakember vett részt a Magyar Gyermekorvosok Társaságának Dél-Dunántúli Területi Szervezetéből.

A kongresszus fővédnöke, Szekó József polgármester a megnyitón röviden vázolta városunk kórházának helyzetét, kiemelve, hogy a mohácsi intézmény jól jött ki a változásokból és átszervezésekből. Elmondta: látható, hogy szükség van a kórházra, mely közel hetvenezer ember gyógyításáért felel.

A városvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy folyamatos fejlesztések zajlanak kórházunkban, novemberben kerül átadásra az a rég várt CT berendezés, melynek megvásárláshoz Mohács húszmillió forinttal járult hozzá.

Elhangzott továbbá, hogy előkészítés alatt áll egy hétszázmilliós közbeszerzési program, a struktúraváltási program keretében pedig egy 1,3 milliárdos beruházásra van kilátás. Mohács első embere köszöntőjében nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a kórházban minőségi gyógyító munka folyik.

Dr. Csizmadia Csaba a Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa, a kongresszus védnöke hangsúlyozta: a város látványos fejlődésével párhuzamosan a kórház is fejlődött. Leszögezte: tudták, hogy nem szabad megállni, mert aki megáll az menthetetlenül lemarad és ez a betegek szempontjából felettébb hátrányos.

A főigazgató főorvos áttekintette az utóbbi idők beruházásait, és hozzátette: optimizmussal tekint a jövőbe, ugyanakkor fontosnak tartja a fiatal, pályakezdő orvosok jelenlétét is a fenntartható minőségi munka érdekében.

Prof. Dr. Decsi Tamás a Pécsi Klinikai Központ főigazgatója arról beszélt, hogy a gyermekgyógyászatban leképeződik az egész orvoslás, hiszen hasonlók a feladtok és a kihívások is, mint a felnőtt-gyógyításban.

Prof. Dr. Molnár Dénes tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke rámutatott: remek szakmai programot kínál a kétnapos kongresszus. Szükség van az ilyen jellegű, családiasabb, regionális ülésekre, hogy alaposabban cserélhessenek eszmét, és megvitathassák a problémákat.

Az egyik főszervező, Dr. Kardos Mária, a Mohácsi Kórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa, kérdésünkre kifejtette: abban, hogy tíz év után ismét Mohács kapta meg a kongresszus megrendezésének jogát, benne van az is, hogy a szakma elismeri a város kórházának gyermekosztályán folyó munkát.

A főorvos asszony aláhúzta, hogy átstrukturálódott a gyermekgyógyászat. A huszonegyedik század kihívásai között ott találjuk a tinédzserkori alkoholizmust, valamint az egyre inkább terjedő drogfogyasztást. Ez a speciális problémakör elsősorban a gyermekpszichiátriára ró feladatokat.

Forrás: Mohácsi Újság

2013.07.02.

Dr. Csizmadia Csaba: Mindenkire nagy szükség van a kilábalás jegyeit mutató egészségügyben

Az ügyeleti rendnek megfelelő betegellátás hétfőn is biztosított volt a kórházban, ezért az intézmény legtágasabb ebédlőjében tartott ünnepségen dr. Csizmadia Csaba főigazgató főorvos csupán a dolgozók egy részét köszöntötte.

Az egészségügyben foglalkoztatottak legjelesebb ünnepe Semmelweis Ignác (1818) születésnapja, július elseje. Az orvosra emlékezve a főigazgató egyebek mellett azt emelte ki, hogy a lelkiismeretesség, a kötelességtudás és az önzetlenség mintaképe volt, akit a pénzszerzés, dicsőség vágya sosem vezérelt. Éjjel-nappal a szenvedők rendelkezésére állt. Első munkahelyén, 1846-tól a bécsi közkórházban, majd 1851-től a pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályának főorvosaként kimutatta az aszeptikus (fertőzést megelőző) eljárások előnyeit a szülészetben és a sebészetben.

Semmelweis életében nem kapta meg az őt megillető elismerést, az utókor azonban többféle módon adózik nagyságának: Többek között az Orvostörténeti Múzeum, a Budapesti Orvosi Egyetem, egykori munkahelye, a bécsi nőklinika viseli a nevét. Az UNESCO 2013-ban felvette az "anyák megmentőjének" a gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezését és annak 1847 és 1861 között keletkezett primer dokumentumait „A világ emlékezete" program kitüntetettjeinek 1992-től bővülő listájára.

A Mohácsi Kórház vezetése a lehetőségeihez mérten mindenkor igyekezett elismerni a dolgozói munkáját. Ezúttal dr. Csizmadia Csaba a maga és az igazgató tanács nevében gratulált dr. Takács József sebész-traumatológus adjunktusnak és dr. Orbán Tamás fül-orr-gége szakorvosnak, miután a betegellátásban tanúsított fáradhatatlan, magas színvonalú gyógyító tevékenységüket elismerve átnyújtotta a főorvosi kinevezést igazoló oklevelet.

A magas szintű betegellátás érdekében folytatott példamutató tevékenységéért elismerő oklevélben részesültek az alábbi dolgozók:
Gergely Judit, a bőrgyógyászati szakrendelő asszisztensnője.
Rittlingerné Ravasz Ágnes, a központi röntgen munkatársa.
Kovácsics Attiláné, a mozgásszervi rehabilitációs osztály dolgozója.
Kalkánné Bárácz Anna, a műtő szakasszisztense.
Máténé Pálos Judit, a központi sterilizáló munkatársa.
Dr. Farkasné Kreskai Rita, a neurológia vezető főnővére.
Baloghné Varga Ágnes, kardiológiai osztály ápolónője.
Radnai Zita, a kórház laboratóriumának dolgozója.
Gehring Zita, az intenzív osztály főnővére, diplomás ápolója.
Hegedüsné Reisz Éva, a foglalkozás egészségügyi szakrendelő asszisztense.
Herébné Milos Zsuzsanna, pénzügyi és számviteli csoportvezető, aki a kórház átvételének pénzügyi vonatkozású munkálatait pontosan, hibátlanul készítette el.

Dr. Csizmadia Csaba köszönetet mondott a kórházért és a folyamatos betegellátásért végzett áldozatos munkájukért az idén nyugdíjba vonuló munkatársainak is, akiket tárgyjutalomban részesített. Ez év elejétől, vagy június végétől nyugdíjasok: Sipos Endréné, Sztárcsevics Kornélia, Leics Györgyné, Szigeti Istvánné, Tóth Teréz, Harsányi Péterné, Rózsa Andrásné, Polgár Sarolta, Rázsics Miklósné, Wasznerné Kovács Piroska, Ulrich Miklósné, Gaszmann Györgyné, Merész Béláné, Hergenrőder Józsefné, Meier Katalin, Körtési Istvánné.

Az ünnepi eseményen jelen volt Szekó József polgármester, aki jelképesen átnyútotta dr. Csizmadia Csabának azt a 20 millió forintot, amivel a város önkormányzata járul hozzá a CT beszerzéséhez. A képviselő-testület döntése értelmében a Szili László alapítványnak juttatott támogatással, valamint az eddigi adományoknak kölszönhetően a fontos diagnosztikai eszköz beszerzése már folyamatban van. Ahhoz viszont, hogy ősszel a betegek szolgálatába állíthassák,további mintegy 7-8 millióra lesz szükség, - ennyibe kerül a fogadórész kialakítása, és az eszköz beszerelése -tehát, továbbra is várja az alapítvány részére a felajánlásokat a kórház.

A Kórház dolgozói az intézményben tartott ünnepséget követően a Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola kerthelyiségében jó hangulatban együtt töltötték a napot.

Forrás: Mohácsi Újság

2013.06.26.

2013.06.20-án az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából tudományos ülést tartottunk Kórházunkban.

Az eseményt Dr. Csizmadia Csaba főigazgató főorvos ünnepi köszöntővel nyitotta meg, melyben méltatta az ápolók nélkülözhetetlen, fontos feladatát.
Ezt követően Mátrai Tamás, a BradoChem Kft ügyvezető-igazgatója, termékeiket mutatta be, és beszélt a megfelelő tisztító és fertőtlenítőszerek helyes használatáról.
Czucz Péter előadása sok érdekes információt tartalmazott, melynek címe "Egészségügyünk a média tükrében- a felsőoktatási jelentkezést befolyásoló tényezők".
Sármánné Takács Piroska, "Egy csepp vér" című előadása betekintést engedett a Laboratóriumi munka mindennapjaiba és szépségeibe.
Egri Hajnalka, "Jól kidolgozott rehabilitációs terv jelentősége egy gerincvelő sérült betegnél" címmel tartott előadásában a pontos személyre szabott rehabilitáció jelentőségéről beszélt.
Majd Kemény Mónika, "A műtő és az osztályok kapcsolata" című előadásában kiemelte a kommunikáció és a megfelelő műtéti előkészítés fontosságát.
Novics Szidónia, a "Kórházi szociális munka bemutatása" című előadása következett, melyben bemutatta a szociális munkások feladatát Kórházunkban.
Végezetül Ahmann Mercedes, az "Ápolási dokumentációk jelentősége" című előadásában kiemelte a helyes és pontos dokumentációk vezetését. Ezt követően a nem túl távoli-jövőbeli eszközök, Tabletek bemutatását vizionálta.
Az eseményt Nyáriné Staller Edit ápolásvezető az előadókat méltató köszönője zárta, kiemelve az esemény jövőbeni megrendezésének jelentőségét, ezzel kifejezve az ápolói munka fontosságát.

2013.06.11.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy az Onkológia Szakrendelés helye a folyamatban lévő beruházások miatt megváltozik!

2013. 06.13-tól (csütörtök) új helyen működik az Onkológia Szakrendelés.
Az új helyszín a Kórház területén a Sürgősségi Osztály várója felöl, az udvar felöl közelíthető meg.

Kérjük minden betegünk megértését!

2013.05.31.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a betegjogi képviselő Dr. Szendy Erzsébet legközelebb 2013.06.13-án 9:00-12:00-ig tart fogadóórát a kórházban.

Telefonos elérhetősége: 06/20/489 95 33

2013.05.22.

Kérjük támogassa a Mohácsi Kórház és a Szili László Alapítvány közös célját, egy Computer Tomográf (CT) telepítését és működtetését a Mohácsi Kórházban!

Az adományokat a Szili László Alapítvány számlaszámára várjuk:
50400096-11010412-00000000

További részletek!

2013.05.13.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Fül -Orr -Gégészeti Szakrendelés helye megváltozik!

2013. 05.17-től (péntek) új helyen működik a fül -orr -gégészeti járó-beteg szakrendelés.
Az új helyszín a Véradó épülete (Véradó u. 1) lesz.

Kérjük minden betegünk megértését!

2013.05.13.

Bababarát törekvések a Mohácsi Kórházban

Harmat Hajnalka vagyok. 14 éve kaptam felsőfokú szülésznői oklevelet.

A pályám kezdetétől figyelmem a nők szülés körüli természetes segítségnyújtása felé irányult. Ennek kielégítésére ezen a területen egyénileg képeztem magam, mivel a képzőben ezt sajnos nem tanítják.
Nemzetközi bábakonferenciákra jártam, műhely-munkákon vettem rész, ahol tradicionális bábaságot tanultam olyan elismert bábáktól és orvosoktól, akiknek a neve etalon a szakmában. Többek között az alternatív Nobel-díjas Ina May Gaskintól, Michel Odent-től, Marina Alzugaray-tól MS. Jártam többször Ausztriában a bécsi bábaközpontban is, ahol a gyakorlat sokat adott. Magyarországon a budapesti Szt. Imre Kórházat is megemlítem, ahol terepgyakorlaton jártam.
Ezekben a berkekben a természetes szülés és újszülött táplálás biológiai normának számít, ez a hagyományos, ez a természetes , semmiképp nem alternatív. Esetleg alternatíva -választási lehetőségként említik. Magyarországi normák szerint sajnos még mindig" alternatív szülésnek" hívják.

6 éve vezetek szülés felkészítő csoportfoglalkozásokat egy holland modell alapján. Tőlük kaptam szülés felkészítő-oktatói oklevelet. A kurzus magában foglalja nemcsak a szülésre, mint társadalmi eseményre való felkészülést, hanem a gyermekágyas időszakra, valamint a természetes táplálásra való felkészülést is. Ez gyermekeink rövid-és hosszú távú egészségmegőrzésében és betegség megelőzésében kardinális szerepet játszik.
Szívből örülök a Mohácsi Kórház bababarát program törekvésének, hiszen ez a fentiekkel összecseng. Ugyan sok munkával jár, hogy a legkorszerűbb irányelveknek megfeleljünk, mégis örömömre szolgál, hogy a vezetőség kérésére, és bizalmát élvezve a folyamatnál bábáskodhatok.

Kolléganőmmel Gondos Mónikával, aki perinatális szaktanácsadó és nemzetközi diplomával rendelkező szoptatási tanácsadó is, a felkészítőkön túl olyan ingyenes programokat szervezünk, mely segíti a leendő és újdonsült édesanyákat, családokat a gyermek áldással kapcsolatos teendőkben eligazodni. Az első ilyen program az anyatejes világhét alkalmából kerül megrendezésre augusztusban, ahol a témában jártas szakemberektől informálódhatnak az érdeklődők. A természetes szülés és szoptatás sikerességének összefüggéseiről, szoptatás császármetszés után, kizárólagos szoptatás, élet a babával az első hetekben témákban.

Anyacsoportokat szervezünk egy kórházi klubhelyiségben, ahová a várandós anyákat is szeretettel várjuk. Itt átadhatják egymásnak az édesanyák a szoptatási -és gyermek gondozási, nevelési tapasztalataikat. A csoport szakember segítségével működik majd havi rendszerességgel.
Szoptatási ambulancia létrehozásáról is szólnak a tervek, ahová nehézségeikkel, problémáikkal fordulhatnak a szoptató édesanyák. Itt megoldásokat kínálunk fel és szükség esetén szoptatásban jártas, gyakorlattal rendelkező gyermekorvos is rendelkezésünkre áll. Az ambulanciát heti rendszerességgel érik majd el a családok.

Sajnos nem alakul át minden varázsütésre, de reményeink szerint a védőnői szolgálattal, szülészet-és gyermekgyógyászati területen dolgozó szakemberekkel együtt működésben, közös munkával haladunk a jobb, minőségi ellátás felé az édesanyák-és gyermekeik, a családok megelégedettségét szolgálva.

Tisztelettel: Harmat Hajnalka

Szülésélmények elsőkézből!

Életképek, -szülésképek, -alternatív szülőszoba:

2013.05.08.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Konyha melletti Szülészeti és Sebészeti lépcsőház bejárata 2013.05.13-tól, a lépcsőház átlakítása miatt közlekedésre átmenetileg nem használható!

A Szülészeti osztály a Belgyógyászati épület felöl, a Sebészeti és a Rehabilitációs IV osztály a Belgyógyászati épület felöl és a főbejárat felöl közelíthető meg!

Kérjük minden betegünk megértését!

2013.04.24

Dunántúli sebész szakcsoport tudományos ülése

2013.04.19-20-án, több év elteltével rendezte meg kórházunk Sebészeti Osztálya a Sebészeti Társaság egyik igen neves, és legnépesebb szakcsoportjának, a Dunántúli Sebész Szakcsoport Tudományos ülését.

A rendezvény első napjának helyszíne a Szent János Hotel volt, ahol az osztályvezető főorvosok tartottak megbeszélést, az osztályokat, szakmájukat érintő aktuális kérdésekről.
Másnap a tudományos rendezvény gerincét jelentő előadások zajlottak, melynek méltó otthont Mohács Város Polgármesteri Hivatal Díszterme adott. Magas részvételi arány jellemezte a konferenciát, melyhez kiemelkedő szakmai színvonal társult, a régió aktív vezető sebészei mellett a szakterület professzorai is emelték a tudományos konferencia szakmai nívóját.

A konferencia fő témái az alábbiak voltak:
- A daganatos betegek áttéteinek sebészete- új megoldási lehetőségek bemutatása
- Határterületi sebészet aktuális problémái: szívsebészet, gasztroenterológia.

Köszönjük a rendezvénynek otthont adó Mohács Város önkormányzatának segítségét, támogatását, a nem csak szakmaiságot, de a város hírnevét is öregbítő konferencia lebonyolításában.

2013.04.22.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Szemészeti Járó-beteg Szakrendelés helye megváltozik!

2013. 04.25-től (csütörtök) új helyen működik a szemészeti járó-beteg szakrendelés. Ennek oka, a pályázati forrásból megvalósuló liftépítéssel járó munkálatok.
Az új helyszín a főépület 6-7-es rendelőjében a - Sürgősségi és Sebészeti szakrendelések- között lesz.

Kérjük minden betegünk megértését!

2013.04.05.

Harmadik alkalommal hirdette meg a Mohácsi Kórház ingyenes szűrővizsgálatait: első számú egészségügyi intézményünk célja ezúttal is a megelőzés volt.

A diétás tanácsadástól az allergiavizsgálatig, a húgysavszint-méréstől az anyajegyszűrésig összesen tizenhárom helyszínen fordulhattak meg az érdeklődők a kórházban a 8.00 és 12.00 óra között megtartott szűrőnapon. Fontos ez, hiszen az időben megállapított, feltárt egészségügyi problémák, bajok nem kis hányada gyógyítható, orvosolható, eredményesen kezelhető.

A nap folyamán elvégzett sok-sok vizsgálat, elemzés nem volt hiábavaló: többeknél komoly csontritkulást állapítottak meg, másoknál magas vérnyomást, vércukorszintet diagnosztizáltak: az ilyen esetekben természetesen az életmódra, a táplálkozásra vonatkozó jótanácsok, javallatok sem maradtak el, sőt, szükséges esetben külön beutalót is kapott néhány személy. Néhány embernél a hallásvizsgálat tárt fel valamilyen problémát, hiányosságot, a memóriateszt elvégzői közül pedig tizenöt főnek a neurológiát is fel kell keresnie, ahol a remények szerint eredményesen tudják majd kezelni az emlékezőképességgel összefüggő gondjaikat.

Nem egy esetben pedig olyan betegség gyanúja merült fel, amelyről a vizsgált személy eddig nem is tudott. A bioptron-lámpás kezelés ugyancsak népszerű volt: többen ugyanakkor arról számoltak be, hogy otthon is rendelkeznek ilyennel, de a javulást, a kívánt gyógyító hatást nem mindig tapasztalják. A jelen lévő, képzett szakemberektől aztán megtudhatták: eltérő okokból ugyan, de nem jól alkalmazzák ezt az eszközt. Ilyen esetekben természetesen a pontos, részletes magyarázat sem maradt el a lámpa helyes használatára vonatkozóan.

Forrás: Ádám Miklós, www.mohacsiujsag.hu

2013.03.28.

Dunántúli sebész szakcsoport tudományos ülése

A Mohácsi Kórház sebészeti osztálya szeretettel lát minden érdeklődőt, a 2013. április 20-án 9 órakor kezdődő akkreditált továbbképző előadására.
Helyszín: Mohács Polgármesteri Hivatal díszterme.

További részletek!

2013.03.22.

Ingyenes szűrővizsgálatok a kórházban!

Várjuk szeretettel Kedves Betegeinket, és a lakosságot 2013.04.04-én 8 órától a kórház aulájában!

További részletek!

2013.01.30.

BLS tanfolyam - Alap újraélesztési tanfolyam

A Mohácsi Kórház alap újraélesztési tanfolyamot hirdet, melyre cégek jelentkezését várja.
A tanfolyam menete: elméleti és gyakorlati oktatás max. 50 fős létszámokban.
A tanfolyam ára: 500 Ft/fő
A tanfolyammal kapcsolatban további információ:
Czucz Péter
Tel: 69/511-150 364 mellék

További részletek!

2013.01.24.

Akkreditált továbbképző előadás a kórházban!

Mohács Város Kórháza szülészeti és gyermekgyógyászati osztálya szeretettel lát minden érdeklődőt 2013 január 31-én 10 órára akkreditált továbbképző előadás sorozatra, melynek témája:
SZOPTATÁST TÁMOGATÓ ISMERETEK

További részletek!

2013.01.15.

Mohács Város Kórháza szeretettel meghívja Önt 2. alkalommal megrendezendő jótékonysági báljára.

Időpont: 2013. február 16. szombat 19:00
Helyszín: Mohács, Batra Irodaház
Zene: Depoband
A bál fővédnöke:
Dr. Csizmadia Csaba, főigazgató
Belépő: 4000 Ft/fő

Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezni szíveskedjen 2013. január 31-ig, az alábbi telefonszámokon:
Dr. Major Csilla: 69/511-150 295 mellék
Schellenberger Jánosné: 69/511-150 129 mellék

További részletek!

2012.11.28.

Elismerték munkatársainkat

2012. november 22-én a Magyar Műtősasszisztensi Társulás megalakulásának 20. évfordulóján tartott kongresszuson Mohács Város Kórháza Központi Műtőjének kollektívája a felelőségteljes, példamutató munkájuk elismeréseként "Elismerő Oklevélben" részesült.

Ugyanezen a kongresszuson Nyúl Edit műtősasszisztens nyugdíjba vonulásának alkalmából szintén Oklevélben részesült.
Mindkét Oklevélhez szívből gratulálunk és további eredményes munkát, illetve békés nyugdíjas éveket kívánunk.

2012.11.10.

Köszönjük a tisztelt lakosságnak a SZJA egy százalékából a Szili László Alapítvány javára felajánlott összeget, melyből korszerű diagnosztikai eszközök beszerzése valósulhatott meg.

A megközelítőleg 1,8 millió Ft-ból többek között sebészeti eszközöket, betegőrző monitort és kiegészítő elemeit, a sürgősségi- és az intenzív osztályokon a kihűlt betegek részére nélkülözhetetlen melegítő készüléket, valamint a tüdőgyógyászatnál a légúti idegentestek eltávolítására alkalmas endoszkópot vásárolt Intézményünk.

2012.10.24.

Spinning Mohácson!

A kórház terültén lévő spinning teremben!
Edzésidőpontok: kedd és csütörtök, 16:15 és 17:30 órai kezdéssel.
Bejelentkezés a 06-30/643-7850 illetve 69/511-150 295-ös melléken.
Óra díja: 790 Ft - kórházi dolgozóknak, 990 Ft -külsősöknek.
Az órák 60 percesek, törölközőt, tornacipőt, folyadékot mindenkit kérünk hozzon magával!

További részletek!

2012.10.01.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy 2012.10.01-től megváltozik a beutalás rendje a laboratóriumban.

A nem Mohács Város Kórháza szakrendelésein illetve osztályán készített beutalók esetén időpont kérése a Kartonozóban kötelező!
Időpontot kérni lehet munkanapokon 7-15 óráig a 69/511-155 telefonszámon.

Megértésüket köszönjük!

2012.09.13.

Soron kívüli laboratóriumi szolgáltatás

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a régóta tervezett fizetős szolgáltatásként igénybe vehető laboratóriumi szolgáltatásunkhoz valamennyi engedélyt megkaptuk, így működésünket 2012. Október 1-ével megkezdjük.

A szolgáltatást bárki igénybe veheti, bármelyik vizsgálat kérhető, beutaló nélkül.
Munkanapokon 7-13 óráig várakozási idő nélkül elvégezzük a kért vizsgálatokat.
Ha bármely kérdésben tudunk segíteni, hívjanak bennünket bátran!
Telefonszám: 69/511-165

További részletek a szolgáltatásaink menüpont alatt!

2012.09.05.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy az Ortopédia és Érsebészet szakrendelés 2012.09.10-től a Kartonozó mögötti folyosóra, a sebészeti szakrendelő mellé költözött.

Kérjük minden betegünk megértését!

2012.09.04.

Szülésfelkészítő kurzus a kórházban

Kórházunkban nagy sikernek örvendő szülésfelkészítő kurzusra továbbra is várja Harmat Hajnalka a jelentkezőket.

A kurzusról további részletek a Szolgáltatásaink menüpont alatt érhetők el.

2012.08.31.

Országosan is egyedülálló Mohács Város Kórháza új rehabilitációs parkja.

A haemophiliás, vagyis vérzékenységben szenvedő gyermekek és felnőttek, valamint a mozgásszervi rehabilitációs kezelésen részt vevő betegek számára biztosítja a teljesebb élethez jutás lehetőségét az a speciális rehabilitációs park, melyet augusztus 22-én avattak fel kórházunkban.

- Az országban elsőként Mohácson adhatunk át ilyen speciális létesítményt, s ez minden érintett számára kivételes öröm - mondta köszöntőjében Dr. Kardos Mária. A gyermekosztály osztályvezető főorvosa aláhúzta: a haemophilia életre szóló betegség. Az ebben szenvedők számára a legnagyobb gondot az okozza, hogy sérülésük esetén nem képződik véralvadék. Vérzékenység alakul ki, elsősorban az izületekben, ami pokoli fájdalmakkal jár. Az ilyen betegek számára ezért rendkívül fontos a mozgás, a speciális, szakemberek bevonásával zajló testgyakorlás: ily módon javul az izomstátuszuk, ami csökkenti a vérzékenység kialakulásának esélyét. Dr. Kardos Mária kifejtette: hogy még hatékonyabban segíthessenek szerte hazánkban az ilyen betegséggel élőkön, országos gyógytorna programot hirdettek, melyet a Novo-Nordisk Hungária Kft. karolt fel. Az ő és a Haemophilia Alapítvány támogatásukkal létesült e rehabilitációs park is.

- A Novo-Nordisk a világ 81 országában igyekszik segíteni eszközeivel, készítményeivel a betegeken - mondta Dr. Dudás Nóra a cég képviseletében. Hozzátéve: neki és kollégáinak munkájuk során az jelenti az egyik legnagyobb ösztönzést, ha elégedett, mosolygós pácienseket láthatnak, akiknek az ő segítségük révén is lett jobb, könnyebb és élhetőbb az életük.

- Hogy az érintettek nem terápiás szobákban végezhetik az előírt gyakorlatokat, hanem kint, árnyas fák alatt, örömtelibbé teszi számukra a mozgást - állapította meg Dr. Csizmadia Csaba főigazgató főorvos, kitérve arra is: mindig igyekeznek többet és jobbat adni a betegeknek, s köszönettel tartoznak azoknak, akik ebben mindenkor partnereik és segítőik.

2012.07.17.

Ünnepelt a kórház

A magyar egészségügy ünnepét - Semmelweis Ignác születésnapja alkalmából - július 1-jén tartják országszerte. Mohácson június 29-én zajlott ez a megemlékezés, melyre több neves személy is meghívást kapott.

Az ünnepség fényét a Pándy Kálmán Otthon lakóinak műsora és Dr. Tóth Tivadar emelte, aki saját versét szavalta el. Az ünnepi beszédet Dr. Csizmadia Csaba főigazgató főorvos tartotta, aki méltatta az egészségügyi dolgozók erőn felüli mindennapi teljesítményét, köszönetet mondott kitartásukért és kérte munkatársait a további lelkiismeretes, fáradhatatlan gyógyító tevékenység végzésére.

Az ünnepélyen több évtizedes példaértékű munkájáért számos dolgozó részesült elismerésben. Főorvosi kinevezést kapott Dr. Agg Zoltán (szülészet-nőgyógyászat), Dr. Fatér József (szülészet-nőgyógyászat) és Dr. Vida Mária (belgyógyászat). Sok éves magas színvonalú munkájáért elismerésben részesült, díszoklevelet vehetett át: Brendelné Tibola Annamária (belgyógyászat, osztályvezető főnővér), Kovács Adrienn (sebészet, dietetikus), Bognár Szilvia (sebészet, ápolónő), Sármánné Takács Piroska (labor, vezető főnővér), Dorner Beáta (véradó, vezető főnővér), Nyúl Edit (központi steril, vezető), Csomorné Erdősi éva (gyógyszerész) és Kemény Mónika (műtő, főnővér). Mindnyájuknak szívből gratulálunk!

Az ünnepélyt követően több mint háromszáz kórházi dolgozó közös szabadtéri főzésen, zene és tánc mellett pihenhette ki a mindennapok megpróbáltatásait a Schneider Művészet Iskola árnyas fái alatt. A rendezvény nagy sikerére való tekintettel a következő években is szeretné az intézmény - hagyományt teremtve - méltó módon megtartani e rendezvényét, mely remekül szolgálja azt, hogy minden dolgozó egy igazi, összetartó munkahelyi közösség tagjának érezhesse magát - és nem csak ilyenkor, hanem a dolgos hétköznapokon is.

2012.07.05.

Kórházunkban megszünt a Szemészeti osztály

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy az egészségügyi struktúraátalakítás során Mohács Város Kórházában a Szemészeti osztály július 1-től megszünt, de a korábban felvett betegeket július 31-ig ellátjuk.

Továbbra is biztosítjuk az Egynapos szemészeti ellátást illetve a Szemészeti szakrendelés keretein belül a felnőttek és gyermekek szemészeti szakellátását.

2012.06.04.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Tüdőszűrés vizsgálat 2012.06.01-től a Röntgen osztályon történik.

2012.06.01.

Sportorvosi rendelés

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot és a sportolókat, hogy ismét van sportorvosi rendelés Mohácson.
Helye: Véradó u. 1. (földszint, volt "SZTK" épület)

2012.04.26.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Kórházunkban lehetőség van Szív- és érrendszeri betegségek kockázati felmérésére.

-Arteriográfia-
A vizsgálat helye: Belgyógyászati Rehabilitációs Osztály (volt Fertőző Osztály)
Bejelentkezés: 69/511-155, vagy 69/511-168

Kérje beutalóját háziorvosától!

2012.04.16.

Dohányzásról leszoktató program a kórházban

Hazánkban minden ötödik haláleset közvetlenül a dohányzásnak tulajdonítható.
A dohányzással összefüggő többlethalálozásból 17.800 (64%) a 35-69 éves korban fordult elő, ezeknek az embereknek az életét a cigaretta átlagosan 21 évvel rövidítette meg.
Szeretne leszokni a dohányzásról? Mi segítünk a leszokásban!

Szokjon le a dohányzásról orvosi felügyelet mellett!

Helyszíne: Mohács, Szepessy tér 7. Tüdőgondozó
Rendelés: Hétfőnként 13.30 - 15.00
Bejelentkezni lehet: 69-511-177

Mi kórházunk az Ön jövője!

További részletek!

2012.03.27.

Felhívás tüdőszűrésre

Tisztelt Lakosok!
A tüdőszűrés igénybevételére vonatkozó jogszabályok a 235/2008. (IX.23.) Korm. rendelet értelmében:
- 40 éves kor felett a tüdőszűrő vizsgálat évente egy alkalommal, beutaló nélkül, térítésmentesen vehető igénybe.
- 40 éves kor alatt háziorvosi beutalóval térítésmentesen vehető igénybe.
- A foglalkozás egészségügyi (Alkalmassági) vizsgálat kortól függetlenül térítésköteles vizsgálat.

A szűrésre jelentkezők a TAJ kártyájukat (betegbiztosítási kártya) és a lakcímkártyájukat szíveskedjenek magukkal hozni a tüdőszűrésre.
Várandós és szoptatós nők a tüdőszűrést nem vehetik igénybe!
Figyelmükbe ajánljuk, hogy ma hazánkban kiemelkedően magas a légúti daganatos betegségek okozta halálozások száma. A statisztikák szerint a gyógyulásra 2,5-szer jobbak az esélyei azoknak, akiknek esetleges problémáját tüdőszűrés keretén belül, időben, még panaszmentes állapotban derítették fel a szakorvosok.
Ezért az évenkénti tüdőszűrés mindenki számára ajánlott!
Bejelentkezni 10 fő felett, a következő telefonszámon lehet: 69/511-177

Szűrés Helye: Mohács, Szepessy tér 7. Tüdőgondozó

További részletek!

2012.03.02.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy az endoscopia és gasztroenterológia szakrendelések 2012.02.05-től átköltöztek az Intenzív Osztály mellé.

2012.03.01.

"Együtt-szülni" Szülésfelkészítő kurzus

A program a holland Sammen Bevallen Egyesület módszere alapján került összeállításra, ami Magyarországon egy új szemléletmódot hoz a szülésfelkészítésbe.

További részletek!

2012.02.20.

Konferencia az alternatív szülésekről.

A szülő nők igényeire sokkal inkább figyelemmel kell lennie a ma kórházának.

Változó világunkban a gyermeküket váró nők igényei is folyamatosan változnak, minderre a leendő anyákat fogadó kórházaknak is figyelemmel kell lenniük. Ezt felismerve első számú egészségügyi intézményünk látványos fejlesztésekbe fogott, egyúttal az úgynevezett alternatív szülési módok előtt is megnyitotta az utat - az újdonságokról január 26-án önálló konferencián számoltak be a kórházban.
"Mintha nem is kórházban lennénk, hanem otthon..."

- Az, hogy egy élet milyen körülmények között veszi kezdetét, nem csupán a magzat, az édesanya és a család, hanem a kismamákat ellátó kórház, sőt, az egész társadalom szempontjából döntő fontosságú - mondta bevezetőjében Dr. Csizmadia Csaba, Mohács Város Kórháza igazgató-főorvosa, aki kollégáival nemrég szembesült azzal, hogy a honi egészségügy küszöbön álló átszervezése során várhatóan lakatot tesznek azokra a kórházi szülészeti osztályokra, amelyeken az évenkénti születésszám alatta marad az ötszáznak. Az előrevetített változásokkal szembesülve az intézmény vezetése és az érintett orvosok, dolgozók úgy döntöttek: előre, a fejlődés és a további korszerűsítések irányába menekülnek. úgy okoskodtak: ha nagyobb komfortot biztosítanak és a szülő nők igényeit jobban figyelembe véve alakítják a körülményeket, s részben megváltozott szemlélettel, az egyre elterjedtebb alternatív szülési módokat is meghonosítva fogadják a várandós hölgyeket, azzal vonzóbbá tehetik osztályukat - és ha e várakozásuk teljesül, elérhetővé válik az évenkénti, immár előírt születésszám. Dr. Csizmadia Csaba hangsúlyozta: a fejlesztések nem állnak meg ezen a ponton, az intézmény a jövőben pályázati és egyéb forrásokat is igyekszik felkutatni, hogy anyagi alapot teremtsen további elképzelései valóra váltásához.

- Régi vágyunk teljesült az új részleg kialakításával, a modernebb körülmények létrehozásával - jelentette ki a több mint százfős hallgatóságnak Dr. Révész Péter. Az osztályvezető főorvos szerint túl azon, hogy világszerte növekszik a nők érdeklődése az alternatív szülési módok iránt, intézményüknek a már említett "praktikus okokból" is fel kellett vállalnia ezen igények kielégítését. A főorvos szerint ma nagyjából az "érzelmi biztonság, az otthonival szinte megegyező körülmények és komfort + a többféle szülési mód, modern eszközök és felkészült személyzet" képletével lehetne meghatározni, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie egy szülészetnek. De bárhogy is változzanak az idők és az elvárások, a legfőbb "szabály" továbbra is az marad: egészséges újszülött és egészséges, elégedett édesanya hagyja el a kórházat - húzta alá Dr. Révész Péter.

- A szülés egészséges, természetes folyamat, a normál életciklus része - olyan családi esemény, melynek középpontjában a nő áll - ezek már Harmat Hajnalka, a szülésre felkészítő kórházi tréningek vezetőjének szavai voltak, akitől megtudhattuk: valamennyi nő pszichikumában megvan a természetes születési kód, amely a gyermek világrajövetelének időszakában a tudatalattiból aktiválódik és tör felszínre. Mindennek zavartalanságát azonban gátló tényezők, szorongások, félelmek is nehezíthetik - fejtette ki a szakember, aki szerint mindezek kezelésében, oldásában óriási szerep hárul a szülésre felkészítőkre. Harmat Hajnalka úgy vélte, döntő jelentősége van annak is, hogy a várandós kismamákkal folyamatos legyen a párbeszéd, melynek során közérthetőségre kell törekedni, kerülve a szakszavak, az orvosi kifejezések használatát. Az előadó lényeges elemnek tartja a szülésre készülő nők mozgásszabadságának biztosítását, a "nagy pillanat"-ot megelőző hetekben, hónapokban a fizikai és lélektani tényezők optimalizálását. Beszélt arról is, hogy milyen testhelyzeteket ajánlanak a szülésre készülőknek, s melyekről igyekeznek lebeszélni őket. Az utolsó néhány napban a lehető legcsendesebb, legnyugodtabb körülményekre van szükség, a gondolkodást, intellektust ilyenkor már maximálisan pihentetni kell - mondta.

"Alternatív szülés - szülési alternatívák" című előadásában Dr. Varga Tamás megállapította: a szülés a várandósság legkockázatosabb része, ezért a kismamákat fogadó kórházaknak a legnagyobb biztonságra kell törekedniük. A neves orvos úgy vélte: anyai örömök elé nézni a nőiesség csúcsát jelenti, s igazán az egy vagy több gyermek világrajöttével alakul ki a "család". Hangsúlyozta: ma már világtrend, hogy a szülés ne orvosi, hanem szociális esemény legyen, olyan folyamat, melyben a szülő anyával mindent meg lehet - és meg is kell beszélni! Az új fogalmakat tisztázandó Dr. Varga Tamás kifejtette: alternatívnak tekinthető minden olyan szülés, amely a gyermekét váró anya igényeit a lehető legteljesebb mértékben elégíti ki. Az otthon szülés témáját érintve azon a véleményen volt: jónéhány érvet és ellenérvet fel lehet sorakoztatni e forma mellett és ellen is, de úgy látja: fontos, hogy ha nem is otthon, de a kockázatok elkerülése érdekében legalább "otthonosan" hozhassák világra gyermeküket a fiatal hölgyek.

- Bár a vízben szülés világszerte egyre elterjedtebb és elfogadottabb, nálunk még gyerekcipőben jár. A kedvező tapasztalatok, a sokasodó pozitív visszajelzések hatására azonban mind inkább a figyelem középpontjába kerül - mondta Dr. Dicső Ildikó nőgyógyász, aki a "szárazföldi" és a vízben szülés alapvető eltéréseinek ismertetése mellett a személyzet speciális felkészítését, teendőit is sorra vette. Idézte azt az olasz orvost is, aki nőorientáltnak és igen gyengédnek nevezte e szülésvezetési módot, melyet vizsgálva a kutatók arra jutottak: a vízben szülő nők ápolási ideje lerövidül és elégedettebben távoznak a kórházból. Dr. Dicső Ildikó felhívta a figyelmet arra is: nem mindenki szülhet vízben, csak azok a nők, akiknél mindennek az élettani és egyéb feltételei hiánytalanul adottak. Szintén e megoldást népszerűsíti, hogy az eddigi tapasztalatok alapján mentálisan kiegyensúlyozottabbak lesznek a vízben szülő édesanyák és később gyermekük is: az ugyanis ismert alapvetés, hogy minél kevesebb stressz éri a szülés alatt anyát és gyermekét, annál biztosabb, hogy később mindketten jóval nagyobb eséllyel lesznek mentesek a lelki problémáktól.

Az esemény végén a konferencia vendégei a szülészet felújított szobáit és az újonnan kialakított, immár az alternatív szülési módokat is lehetőté tevő helyiségeit vehették szemügyre. Az inkább modern lakásbelsőre, semmint kórházi osztályra emlékeztető külsőségeket, a finom, nyugtató pasztellszíneket, a kényelmes ülőgarnitúrákat, a plazmatévét, a falakról visszanéző, jól megválogatott képeket látva nem véletlenül hallhattunk ilyen megállapításokat a többségében hölgy látogatóktól:
- Mintha nem is kórházban lennénk, hanem egy szállodában. Sőt, nem is szállodában - otthon...

Forrás: www.mohacs.hu

2012.02.17.

Bemutatkozik az alternatív szülőszoba

Együttszülés párjával, kádban otthonos környezetben.
Rooming rendszer 1987-től 24h-12h Rooming.
Szülés utáni megfigyelés.
Gyerekágyas szobák vizesbokkal.
Alternatív szülőszobában együtt a család.
Ezek a szolgáltatások minden területről ingyenesen elérhetők.

A Szülészeti Osztály bemutatkozása az Osztályok menüpont alatt.

2012.02.01.

Babaváró tanfolyam indul.

Gyakorlatorientált interaktív, kis csoportos szülésfelkészítő tanfolyamok indulnak pároknak és női csoportban is a várandósság 25. hetétől.

További részletek!

2011.11.26.

Szűrőnap a kórházban

2011. november 22-én kórházunk nyitott napot rendezett, mellyel célunk volt a lakosság egészségi állapotának felmérése mellett a kórház és a lakosság kapcsolatának erősítése. Szerettük volna elérni, hogy valamennyi érdeklődő részleges betekintést nyerhessen a kórházunk hétköznapjaiba, személyes kapcsolatba kerüljön dolgozóinkkal, közvetlenebb, szorosabb kontaktus kialakításával csökkentsék az egészségüggyel kapcsolatos sokszor félelmekkel és tévhitekkel átszőtt nézeteiket. A kórház dolgozói és a gyógyszercégek segítették a lebonyolítást. Célul tűztük ki, hogy közelebb hozzuk a betegeket a kórházhoz, illetve hogy minimális várakozási időn belül fény derülhessen esetleges egészségügyi problémákra. Ennek nagy sikere volt, több mint 200 ember vett részt a 10 féle szűrésen.

Úgy gondoljuk sikeresnek mondható a kezdeményezés, mindenképpen folytatni kellene! Ezt alátámasztja a vizsgálatokon megjelent páciensek pozitív véleménye és a tesztek eredményei is:
Glaukómás szűrésen 80 páciens jelent meg, ebből 23 főnél merült fel különböző szembetegség lehetősége. 15 páciensnél szükséges volt a kórházi felvétel.
Prosztataszűrésen 40 fő vett részt, 5 páciens tesztje vált pozitívvá, és van közülük olyan beteg, akinek a szűrőnap az életét mentette meg. Pozitív eredmény birtokában időben ellátásra került, már túl van a műtéten, és a kemoterápiát kezdik nála.
Az allergia teszten, ill. légzésfunkció vizsgálatán 40 fő vett részt, ebből közel 25 ember kapott beutalót a tüdőgyógyászatra.
Neuropátiás szűrésen 40 páciens vett részt, 10-en kaptak javaslatot szakorvosi konzultációra.
Koleszterinszint mérésen 65 fő vett részt, 6 páciensnek volt emelkedett a szérum-koleszterin szintje, bár sokan már szedik a megfelelő koleszterincsökkentő gyógyszert.

A sikerre való tekintettel, illetve a hasznossága miatt a szűrőnapot jövő év tavaszán szeretnének megismételni. Szeretnénk, ha még többen részt tudnának venni a lakosságból.
Jelmondatunk: együtt önökért, az önök szolgálatában!

Mi kórházunk az ön jövője!